Nefise Köylü

Bir Kadın Girişimci Serüveni

Nefise Köylü

2021 yılında KDY yayınları üzerinden yayınladığım ve kitapyurdu.com üzerinden ulusal çapta yayında olan kitabım SATIŞ GÜNLÜĞÜ’nde fiziki satış hakkında kapsamlı ve terimsel bilgiler vermiştim. Şöyle kısadan satış hakkında bilgim olsun diyorsanız kitaba kitapyurdu.com sitesinden ulaşabilirsiniz.

Ben bu gün bakış açımın yenilenmesinden bahsetmek istiyorum.

21’inci yüzyılda artık kadınların birçok alanda cinsiyet ayrımcılığının üzerini çiğneyerek geçtiği muhteşem günlerde yaşıyoruz.

Kadınlar her yerde, köyde muhtar, evde anne, yolda şoför, şirkette yönetici, sahil kasabasında turizmci, gazetede yazar, sanayide usta, tarlada çiftçi…

Kadınlar kapitalist dünyanın iğrenç cinsiyet ayrımcılığının üzerini çoktandır çiğniyorlar.

Kapitalist dünyanın iş gücü olarak çoktan kendine yer etmiş güçlü, iradeli, savaşçı, bilgili, donanımlı, ahlak sahibi, etik yargıları olan seçkin kadınlar geleceğe umut dolu bakıyor.

Fakat son 10 yıldır doludizgin büyümeye devam eden ve pandemi ile artık neredeyse dünya ticaret akışını tamamen ele geçiren E-TİCARET zinciri, kapitalist çalışma dünyasında iş gücü olan çalışanların KENDİ İŞLERİNİN PATRONU OLMA yolunda bir kapı aralıyor.

Burada oturup kapitalizmi yargılayacak halim yok. Çünkü yenidünya düzeni bu anlayış üzerine kuruldu. Bazı insanlar, diğer insanlara göre daha cesaretli, daha girişken olurlar ve fiziki olarak bir iş girişiminde bulunurlar. Bu iş girişimi kar elde etmeye başladığında ve büyüdüğünde, girişimde bulunacak kadar cesareti olmayan diğer insanlar bu girişimin istihdam kaynağı olurlar ve başlarlar belli bir maaş, belli bir düzen içinde patron için çalışmaya.

Yıllarca çalışıp, istihdam kaynağı olarak stres, belirsizlik, kaygı altında ezildikçe bu durumdan yorulabilirsiniz. Yani modern köle olmak artık işinize gelmeyebilir.

Ya da hali hazırda çalışıyorsunuzdur, fakat yaratıcı yönlerinizi değerlendirmek üzere farklı platformlarda boy göstermek de istiyorsunuzdur.

Belki iş dünyası ile hiç tanışmamışsınızdır, ev hanımısınızdır ama ev geçimine katkıda bulunmanız gerekmektedir. Geçim sıkıntısı, evde boşa geçen vaktin değerlendirilmesi vb. nedenler sizi yeni bir girişim arayışına itiyor olabilir.

Tabiî ki fiziki olarak bir girişimde bulunabilirsiniz. Yeni bir iş planı ile bir iş yeri açabilirsiniz…

Ama daha pratik bir yolu varken neden daha zorunu tercih edesiniz.

Pandemiden sonra insanların en temel ihtiyaçlarını bile internetten sipariş ettiği şu günlerde E-Ticaret platformları yeni girişimcilere kucak açıyor.

Pazar çok büyük ve herkese yer var… E-ticaret dünyanın her yanına yayılmış durumda. Gelişen teknoloji sayesinde köyünüzden, yurt dışına satış yapabiliyorsunuz.

Tabiî ki bu bir serüven, bir başlangıç- bir gelişme ve bir sonuç aşaması var.

Konu e ticaret olduğunda dışarıdan çok basit görünse de sosyal ağlardan alelade ürün sayfası oluşturarak bu işi yapamazsınız. E-Ticaret işinizi kurarken size sağlam bir iş planı lazım olacaktır. Aynı zamanda işinize mali bir yatırımda yapacaksınız.

Ben şu sıra, hali hazırda kurumsal bir firmada kariyerim devam ederken aynı zamanda bir marka oluşturarak e ticaret dünyasında yer alama yolunda adımlar atmaya başladım.

O yüzden kendi marka ve e ticaret serüvenimi anlatarak size ışık tutmak istiyorum.

Daha önce birçok arkadaşımın marka oluşumuna katkıda bulundum. Kimi temizlik şirketi kurdu, kimi ürün satışı için mağaza açtı, kimi e ticaret arenasında kendine yer buldu. Ama kendim için böyle bir yolculuğa hiç kalkışmadım.

Son zamanlarda arkadaşlarıma ve dostlarıma dışarıdan hediye almak yerine evde kendi yaptığım SABUN VE MUMLARDAN hediyeler götürüyordum. Sonra bir baktım ciddi anlamda ürünler beğeniliyor, hatta ürünleri nereden aldığımı soranlarda oldu. Sonrasında ürünlerin E ticaret sitelerdeki pazar payına baktım ve talep oranlarını analiz ettim.

Yani kaç müşteri bu ürünleri tercih etmiş, kaç müşteri bu ürünleri almış ve memnuniyet belirtmiş, bunları detaylıca araştırdım. Ürünler hakkında potansiyel bir talep olduğunu görünce bu ürünlerle e ticaret arenasında satış yapabileceğime ikna oldum.

Sonrasında çok çok daha önem taşıyan mali plan, temel üretim için gerekli malzemelerin alınması, belli başlı satışa süreceğim ürünleri belirleme ve katalog çıkarma ve en önemlisi özgün, taklit olmayan ve elit bir marka oluşturma aşaması geldi.

Biliyorsunuz ya, altını bile artık paketler içerisinde satıyorlar. Gram, gramın gramı vs. artık jelatinli paketler içinde satılıyor. Peki neden? Altın yahu değeri belli ve tanıtıma ihtiyacı yok. Ama mesele o değil jelatin, paketleme, etiket, marka her zaman ürünün gerçekliğini ve kalitesini doğrular. Tam da bu sebeple bir marka oluşturmanız, bir logo meydana getirmeniz çok büyük önem taşıyor. Bende öyle yaptım markamı oluşturdum THE NEF’İN SOAP…

Logo, tanıtım ve görsel temalar vb. çalışmalar için profesyonel reklamcılardan destek alabilirsiniz ama bu bir maliyet oluşturacağından artık çok yaygın kullanılan telefonlarınıza kolayca indirebildiğiniz photoshop programlarından görseller hazırlayabilirsiniz. Logo mu, görsellerimi hazır ettim ve bunları yaparken picsart programını kullandım size de tavsiye edebilirim.

Mali planınızı hazırlayıp, markanızı oluşturduktan sonra iş bu markayı görücüye çıkaracağınız ve satış yapacağınız E-ticaret platformunda yer almaya geliyor.

Bunun için vergi mükellefi olmanız şart yani illaki en azından şahıs şirketi açmanız gerekiyor. Bu noktada bir muhasebeciden yıllık 700 tl-1000 tl bir ödeme yaparak resmi işler için destek almanızı öneriyorum. Şahıs şirketinizi muhasebeci çabucak sizin için bir gün içerisinde açacaktır.

Sonrasın da artık hangi e ticaret platformu size yakın geliyorsa orada yer alabilirsiniz.  E-ticaret platformlarına satıcı olarak ön kayıt yaptırabilirsiniz. Sonrasında evraklarınızda ve başvurularınızda bir eksiklik görülmezse onlar size iş sözleşmesi ile dönüş yapacaklardır. O iş sözleşmesini imzaladıktan sonra artık tercih ettiğiniz e ticaret platformunda mağazanız açılmış olacak ve satışa hazırsınız.

Tabiî ki e ticaret satış platformlarında kendinize bir mağaza edindiğinizde bu mağazanın bir kirası olacaktır… bu genelde ürün başına alınan komisyonlar şeklinde olur. Sizde bu komisyonlarını da hesap ederek ürünlerinize en doğru satış fiyatını tanımlayıp öyle satışa sunmalısınız.

Bir kadın girişimcinin e ticaret serüveni bu günlerde böyle devam ediyor. Sizlerle yeni markam THE NEF’İN SOAP ürünlerini incelediğiniz e ticaret arenasında görüşmek üzere.

Yazarın Diğer Yazıları