• Haberler
  • Siyaset
  • Belediye Başkanı Hasan Baltacı: 'Ortak Değerler Üzerinden Hizmet Edeceğiz'

Belediye Başkanı Hasan Baltacı: 'Ortak Değerler Üzerinden Hizmet Edeceğiz'

31 Mart Mahalli İdareler Seçimi'nin ardından Belediye Meclisi, Belediye Başkanı Hasan Baltacı başkanlığında ilk toplantısını gerçekleştirdi.

Belediye Başkanı Hasan Baltacı:  'Ortak Değerler Üzerinden Hizmet Edeceğiz'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yeni dönemin ilk toplantısında Belediye Meclisi divanı oluşturulurken, komisyonlara da üye seçimi gerçekleştirildi. Akabinde gündemdeki diğer maddeler ele alındı.

Toplantıya izleyici olarak Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi (PM) Üyesi Hikmet Erbilgin, CHP İl Başkanı Dilek İlke Karabacak, CHP Merkez İlçe Başkanı Serkan Yılmaz’da katılım sağladı. 

Toplantı Belediye Başkanı Hasan Baltacı’nın Belediye Meclis üyelerine hitapları ile başladı. Hasan Baltacı, meclise hitabında; “Kastamonu Belediyemizin saygıdeğer üyeleri, bizleri canlı yayında takip eden değerli hemşerilerim; öncelikle 31 Mart seçimlerinin Kastamonu’muza hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Geride bıraktığımız Ramazan Bayramımızı bir kez daha kutluyor, nice güzel bayramlarda yeniden buluşmayı diliyorum. Yeni döneme başlamadan önce İstiklal Mücadelemizi veren, bugün bizlerin bu mecliste bulunmamızı sağlayan, demokrasimizin ve bağımsızlığımızın mimarı Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, tüm şehitlerimizi rahmetle, şükranla ve minnetle anıyorum. Ruhları şad olsun. Göreve ilk kez başlayan saygıdeğer meclis üyelerimiz ile yeniden aday olup tekrar seçilerek aramızda bulunan saygıdeğer Meclis üyelerimize hayırlı olsun dileklerimi sunuyorum. Ayrıca milletimizin tercihi ile göreve başlayan ilçelerimizin Belediye Başkanlarına da hayırlı olsun dileklerimi iletiyor görevlerinde başarılar diliyorum” dedi.

Belediye Başkanı Hasan Baltacı:  'Ortak Değerler Üzerinden Hizmet Edeceğiz'

‘Kastamonu’nun Hakkını Kastamonu’ya Teslim Etmek İçin Çalışacağız’

31 Mart Mahalli İdareler Seçim sonuçlarına da değinen Başkan Baltacı; “31 Mart seçimleri bize göstermiştir ki sandıktan; Kastamonu Belediyesi’nin adaletle, ahlakla, vicdanla, liyakatle yönetilmesi, herkese eşit hizmet sunulması özlemi, hasreti ve talebi çıkmıştır. 31 Mart’ta seçmenimizin verdiği mesajı alamayanların, aynı siyasi tutumu sergilemekte ısrar edenlerin yolu çıkmaz yoldur. 31 Mart milletin, tek bir kişinin iradesinin devlet kurumları üzerindeki sıkılaşan kontrolünü reddettiğinin açık bir göstergesi olmuştur. Bu seçim 'otoriter rejimi' mahkûm etmiştir ve reddetmiştir. Biz bu mesajı alıyoruz.  Seçim döneminde ve öncesinde söz verdiğimiz gibi yeni dönemde kimseyi ayırt etmeden herkesi kucaklayacak, 130 bin Kastamonuluya eşit ve adil hizmet edeceğiz. Kimseyi geride bırakmadan, herkese eşit mesafede ve herkese eşit önem vererek çalışacağız. Beş yıl boyunca milletin olanı, millete verme amacını taşıyan bir yönetim anlayışı sergileyeceğiz. Bu Meclis’te, içinde adalet duygusunu zedeleyecek, haksızlığı çağrıştıracak, rantı önceleyecek tek bir karar alınmaması bizim için tüm konulardan daha değerli olacak.  Bu kadim şehrin yurttaşlarının hakkı için mücadele edeceğiz. Kastamonu’nun hakkını Kastamonu’ya teslim etmek için çalışacağız. Haksızlıkların üzerine kararlılıkla yürüyeceğiz. Baskılara karşı özgürlüğümüzü savunacağız. Adam kayırmanın üstüne liyakatle gideceğiz. Otoriterliğin üstüne katılımcı demokrasiyle gideceğiz. Betonun üstüne yeşille, partizanlığın üstüne eşit hizmet anlayışıyla, kutuplaşmanın üstüne kapsayıcılıkla gideceğiz. Emeği önceleyecek, emeğe saygı duyacağız. Bu yüzden ne çalışanlar açısından, ne de bize oy vermeyenler açısından Kastamonu’da bir ayrım söz konusu olmayacak. Hem icraat yapacağız, hem de halkımızın karar alma süreçlerine aktif katılımını sağlayarak demokratik anlayışımızın ve siyasi kültürümüzün gelişmesine katkı sunacağız. Bugünden itibaren önümüzdeki dönemde kapsayıcı bir yönetim anlayışı ile hareket edeceğiz. Milletin seçilmiş temsilcileri olarak siz değerli meclis üyelerimizle sürekli istişare halinde olacağız. Bu ülkeye ve yaşadığı şehre karşı sorumluluk sahibi olan, hukukun ve adaletin yolundan ayrılmayan bütün bürokratlarımızla, devlet görevlilerimizle etkin ve verimli bir çalışma yürüteceğiz. İş birliği ve koordinasyonumuzu arttıracağız. Kutuplaşma ikliminin parçası olmayacak, birlikte çalışıp birlikte çözüm üreteceğiz. Farklı düşünsek de parti ayırt etmeksizin Meclisimizin tamamıyla alınacak kararlarla uyumlu, ortak aklı önceleyen bir çalışma yürüteceğimize inanıyorum. Bu konuda ortak irade koyacak tüm gruplara şimdiden teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. 

‘En Büyük Sorumluluğumuz Milletimize Karşıdır’

Hasan Baltacı konuşmasının sonunda; “Ancak şunu söylemeden geçemeyeceğim; seçim süreci bazı kişilerin bana, partime ve çalışma arkadaşlarıma sürekli hakaret ettiği, iftira attığı, karalama siyaseti yaptığı bir döneme sahne oldu. Kastamonulu hemşerilerim bu iftiralara, hakaretlere, karalama siyasetine de cevabını sandıkta vermiştir. Yeni dönemde Meclis’imizin buna sahne olmamasını temenni ediyorum.  Milletimizin takdiri ne ise o bizim başımızın gözümüzün üzerinedir. Tek bir temennimiz vardır o da Kastamonu’muzu kalkındırmak, refah seviyesini arttırmak, yaşamlarımızı kolaylaştırmaktır. Tüm Meclis üyelerimizi iş birliği yapmaya ve el ele vererek Kastamonu’ya yakışır bir dönemi hep birlikte yaşamaya davet ediyorum. Farklı siyasi görüşlere ve farklı dünya görüşlerine sahip olabiliriz ancak eminim ki hepimizin amacı önce Kastamonu’muza ve ülkemize hizmet etmektir. Bu nedenle Meclis’imizde yar alan partilerin ortak aklı işleteceğine yürekten inanıyorum. Kimseye ön yargımız bulunmadığını, kimsenin iyi niyetinden de şüphemiz olmadığını belirtmek istiyorum. Buradaki en büyük sorumluluğumuz milletimize karşıdır. Hepimiz insanız hata yapabiliriz. Birbirimizi uyarmak, hata varsa düzeltilmesini sağlamak bizim hep birlikte bu millete karşı sorumluluğumuzdur. Bu dönemde oy verenle vermeyen vatandaşımız arasında bir fark olmayacağına tekrar söz veriyorum. Tek derdimiz bu şehrin geleceği. Kastamonu’muz için çok çalışacağımıza ve kaynaklarımızı kentimiz için harcayacağımıza söz veriyorum. İnanıyorum ki el ele omuz omuza vereceğiz ve kentimizi gelecek günlere hep birlikte taşıyacağız.  Bu tarihi sorumluluk bizlere en başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ten ve ülkemiz için bedel ödeyenlerden emanettir. Bu emanete var gücümüzle sahip çıkacağız. Bu duygularla en içten sevgi saygılarımı sunuyor, yeni dönemin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi.

Belediye Başkanı Hasan Baltacı:  'Ortak Değerler Üzerinden Hizmet Edeceğiz'

AK Parti Grubundan Fotoğraf Protestosu 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla toplantıda söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Necati Atak, Belediye Başkanı Hasan Baltacı’nın söylemlerine değinerek; “Halkımızın iradesine saygı duyuyoruz. Konuşmanızda huzur içinde çalışma, dürüstlük, adalet, eşit yönetim anlayışına katılıyoruz. Kastamonu’ya hayırlı hizmetler yapmayı temenni ediyorum. Vatandaşlarımızın tercihi başımız üzerine, çünkü demokrasilerde partilerin disiplin amiri halktır. Halkın iradesi bizim için en önemli sonuçtur. Halk bize muhalefet görevi verdi. Biz üzerimize düşeni yapacağız, sizin de üzerinize düşeni yapacağınızdan eminim. Bizim muhalefetimiz yıkıcı, her şey ret olan bir muhalefet olmayacaktır. Halkın ve Kastamonu’nun yararına olan her şeye evet diyeceğiz. Benimsemediğimiz ve halkımızın yararına görmediğimiz konularda da muhalefet yaparız. Seçim öncesinde bir takım şeyler söylenmiştir. Artık o konuları 31 Mart itibariyle kapatıyoruz. Kastamonu halkının iradesi tecelli etmiştir. Şu anda bizim meclis üyemiz 12 tane, sizin meclis üyeniz 19 tanedir. Umarım güzel bir çalışma ortamını hep birlikte sergileriz. Ayrıca gelir gelmez Cumhurbaşkanımızın fotoğrafını indirdiğinizi duyduk. Cumhurbaşkanımız, Türkiye Cumhuriyeti’nin yüzde 50’sinden fazlasının oyunu almış Cumhurbaşkanıdır. Bizim size nasıl bir saygımız varsa, Cumhurbaşkanımıza da tüm dünyanın bir saygısı vardır. Onun için biz bu saygıyı zedeletmeyiz. Böyle bir şey yapıyorsanız, bu iyi bir şey değil. Sizler burada icra makamındasınız. Mazeret üretme makamı değildir. İlk açıklamanızda ‘Kasada para yok’ dediniz. Kasada para olmadığı zaman ya birinin çalmış olması lazım, ya da kasaya para girmemiş olmaması lazım. Az önce söylediğiniz ilkeler üzerinden devam ederseniz güzel olur, diğer durumda hep cevap hakkı doğar ve karşılıklı konuşma ortamı olur. Son olarak biz Türkiye Cumhuriyet vatandaşıyız ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dır” diye konuştu. 

Necati Atak’ın konuşması üzerine AK Parti Belediye Meclis üyeleri masalarına Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın fotoğraflarını koyarak söz konusu durumu protesto etti.

‘Belediyenin Borç Durumu İle Yaptığımız Açıklamanın Arkasındayız’

Necati Atak’ın konuşması üzerine söz alan CHP Grup Başkanvekili Alican Yılmaz; “Cumhurbaşkanlığı makamına saygımız sonsuzdur. Recep Tayyip Erdoğan sadece cumhurbaşkanı değildir, AKP Genel Başkanıdır. Bizim makam odamızda nasıl kendi Genel Başkanımız Özgür beyin fotoğrafı yoksa, AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın fotoğrafının olmaması da son derece doğaldır. Belediyenin borç durumu ile yaptığımız açıklamanın da arkasındayız. Kastamonu’muzun ve belediyemizin geldiği ve getirildiği durumu göstermektedir. Bundan sonrada bu tarz açıklamalarımız devam edecek. Her şeyi şeffaf bir şekilde yürüteceğiz. Vatandaşlarımız bize 5 yıl hizmet görevi verdi. Bu 5 yılda ayrıştırmadan hizmet edeceğiz” ifadelerini kullandı. 

Belediye Başkanı Hasan Baltacı:  'Ortak Değerler Üzerinden Hizmet Edeceğiz'

Belediye Meclisi Divanı Ve Komisyon Üyeleri Seçimi Yapıldı

Konuşmaların ardından gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi. Toplantıda ilk olarak Kastamonu Belediye Meclisi Birinci ve İkinci Başkan Vekili seçildi. Kastamonu Belediye Meclisi Birinci Başkan Vekili Hasan Fehmi Taş, İkinci Başkan Vekili ise Serkan Mütevelli oldu. Belediye Meclisi Katip Üyeliğine ise; CHP'den Melahat Karahasanoğlu, Özlem Eylem Kurt seçildi. Belediye Encümen Üyeliğine de CHP Meclis Üyeleri; Umut Araç, Alican Yılmaz, Vuslat Atak seçildi. 

Akabinde komisyon üyelerinin seçimine geçildi. CHP Grup Başkanvekili, daha şeffaf ve katılımcı bir komisyon çalışması yapılması için komisyon üye sayısının 5 olarak belirlenmesini önerdi. Söz konusu önerge meclis tarafından kabul edildi. Sonrasında yapılan oylama neticesinde Plan ve Bütçe Komisyon Üyeliğine; CHP'den Umut Araç, Nedim Duman, Tufan Seydioğlu, AK Parti'den ise Ahmet Namlı, Şafak Aydın Selim seçildi. İmar Komisyon Üyeliğine ise Ahmet Tuğer Topçuoğlu, Tezcan Biçicioğlu ve Murat Aydoğan, AK Parti'den ise Kadir Ceyhun Kabaoğlu ve Ahmet Emre Durakoğlu seçildi. Tarihi Kentler Birliği üyeliğine CHP'den Nihat Kendir seçildi.

Kastamonu Mahalli İdareler Birliği'nin (KASMİB) üyeleri; "CHP'den Ertan Çetinkata, Ahmet Er, Melahat Karahasanoğlu seçildi. AK Parti Grup Başkanı Necati Atak'ın; "Burası Valiliğin koordinesinde olan bir yer. Meclis dağılımına göre bizlerden de bir aday gösterebilirseniz iyi olur. Ama göstermeyiz 3'ü de CHP'den olsun derseniz bir şey diyemeyiz” ifadelerini kullandı.

Başkan Hasan Baltacı Grup Başkanı Atak'ın ifadesi üzerine; "Bunu 1 yıl sonra yeniden değerlendirelim. Şimdilik bu şekilde karar alalım. Önümüzdeki sene yeniden bakacağız" dedi.

Toplantının devamında; Milli Müdafaa Mükellefiyeti Komisyonu üyeliğine CHP'den Ali Yılmaz seçildi. Kastamonu Turizm Altyapı Hizmet Birliği'ne (KASTAB) Üyeliğine; Serkan Mütevelli seçildi.

Belediye Başkanı Hasan Baltacı:  'Ortak Değerler Üzerinden Hizmet Edeceğiz'

Gündem Maddeleri Görüşüldü

Belediye Meclis Üyelerine ödenecek huzur hakkı görüşüldü. Belediye Meclis üyelerinin, Meclis ve Komisyon toplantılarına katıldıkları her gün verilecek ücret değerlendirilmek üzere Plan ve Bütçe Komisyon'una gönderilmesi oy birliğiyle kabul edildi.

2023 Yılı idari Faaliyet Raporu Birinci Başkan Vekili Hasan Fehmi Taş okudu. İdari Faaliyet Raporu'nun yeterli olup olmadığı belediye meclisi oylamasına sunuldu. Faaliyet Raporu meclisin oy birliğiyle yetersiz görüldü. Belediye Başkanı Hasan Baltacı söz konusu raporun ilerleyen dönemde inceleneceğini açıkladı. Başkan Baltacı açıklamasında; "Bu faaliyet raporunda incelenmesi bakılması gereken hususları da önümüzdeki dönemde hep birlikte inceleyeceğiz. Belediyemizin çıkarına olan, Belediyemizin tasarrufuna olan, belediye kaynaklarını nasıl daha etkin kullanırız bu rapordan yararlanacağız. Raporda eksik ya da yanlış gördüğümüz alanlar varsa lütfen onları da bizlerle paylaşın" dedi.

Toplantının devamında gündem maddeleri görüşülerek, karara bağlandı.

‘Denetim Komisyonunda Görüş Ve Öneriler Bölümü Belediyenin Bir Özetidir’

Denetim Komisyonu Raporu’nun meclisin bilgisine sunulmasının ardından söz alan Belediye Başkanı Hasan Baltacı; “Bizim mazbatamızı aldıktan sonra yaptığımız bir açıklama vardı. O açıklamada belediye çalışanlarımızın, şirket çalışanlarımızın maaşlarını ödeyecek kadar para olduğunu ama ikramiyelerini ödemekle ilgili bazı kısıntılara gideceğimizi söylemiştik. Belediyemizde yeterince para olmadığını söylemiştik. Sayın Necati Atak, 3 dönemdir Belediye Meclis üyesi. Kasada niye para olmadığını sizin bize değil, bizim size sormamız lazım. Bu konuda sizin daha bilginiz olmanız lazım. Bir diğer konu ise denetim raporu. Denetim raporunun sonuç bölümünde herhangi bir suç teşkil edecek meseleye rastlanmadığı söylenmiş olsa bile, görüş ve öneriler bölümü çok ilginçtir. Kastamonu Belediyesi’nin kısa bir özetidir. Bu hususta kasada neden para bulunmadığını söylemek istiyorum. 7’nci maddede ‘Personel sayısı ciddi manada artmasına rağmen, doğrudan teminlerde azalma görülmemiştir’ diyor. Yani bir taraftan personel alımı var, bir taraftan da iş kalemlerinin doğrudan teminlerle müteahhitlere yaptırılmasında artış var. Bu da belediye bütçesini olumsuz etkilediğini ve kasada neden para olmadığı konusunda fikir verecek, önemli bir tespit. 6’ncı maddede doğrudan teminlerde mümkün oldukça tekliflerin çeşitlendirilmesinden bahsediliyor. Bunları önümüzdeki günlerde tamamen inceleyeceğiz. Buralarda yaşanan aksaklıklar, usulsüzlükler ve israf kalemleri varsa kamuoyuyla paylaşacağız. Çeşitlendirilmesi demek, bugüne kadar çeşitlendirilmediği, birçok kalemin hep aynı firmadan alındığı anlamına gelir. 4’üncü madde ise doğrudan temin yasasına uygun yapılmasıyla ilgili bir madde. Doğrudan teminle ilgili alacağınız hizmetle ilgili bazı sınırlandırmalar vardır. Genelde kurumlar doğrudan temin sınırlarını aşan hususlarda, aynı konuları bölüp, parçalayarak doğrudan temin yoluna gitmişlerdir. Halbuki rekabeti arttırabilmek, bütçeyi etkin kullanabilmek için doğrudan temin sınırlarını aşan konularda açık ihale yapılması gerekiyordu. Bugüne kadar yapılmayan açık ihaleleri de inceleyeceğiz ve kamuoyuyla paylaşacağız. Belediyenin kendi imkanları ile yapılacak işlerin ihale yoluyla yapıldığından bahsediliyor. Bu konunda üzerine gideceğiz. Yeterince personelimiz varsa, ben var olduğuna inanıyorum. Bu konularda bundan sonra tasarrufa gidilecek. Temizlikmiş, parkemiş, parke söküm işiymiş, bu tür konularda ihale yapmadan kendi personelimizle bunları halledebiliyor muyuz ona bakacağız. Bin 200’e yakın çalışanımız var. Yeni görevlendirmeler olacak. Yeni görevlendirmelerde işini yapan arkadaşımızın başımız üzerinde yeri var. Mümkün oldukça kendi öz gücümüzle belediye tasarruf ettirecek, hizmetleri de etkin ve verimli kullanacak bir yapılanmaya gideceğiz” şeklinde konuştu.

‘Makam Odamda Mustafa Kemal Atatürk’ün Fotoğrafı Vardır’

Necat Atak’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın fotoğrafı ile söylemlerine değinen Başkan Baltacı; “Elbette Sayın Erdoğan bir taraftan Cumhurbaşkanı, bir taraftan da AK Parti Genel Başkanı. Biz hiçbir genel başkanın fotoğrafının makam odasında bulunmasını istemeyiz. Bizden önce seçimi kazanan siyasi partiler, Kastamonu’da hepimizin ortak değeri olan Kastamonu Kalesi’ne kendi partilerinin bayraklarını dikerlerdi. Biz Kastamonu kalemiz değil, yuvamız olarak gören bir siyasi anlayış olduğumuz için seçimlerden sonra hepimizin ortak değeri olan ve hepimizin gurur duyduğu Türk Bayrağı’nı astık ve Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün posterini astık. Bundan sonrada bu anlayışa devam edeceğiz. Hepimizin ortak değerleri üzerinden Kastamonu’ya hizmet etmenin daha doğru olduğunu düşünüyoruz. Makam odamda Mustafa Kemal Atatürk’ün fotoğrafı vardır. Referandum sürecinde de Başkanlık sistemine yönelik eleştirilerimizi de söylemiştik. Yine aynı kanıdayız. Bu rejimle ilgili çelişkileri de demokrasi mücadelemizi yükselterek gidereceğimizin inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

‘Biz Yetki Verdik Ama Sonrasında Bize Bilgi Verilmedi’

Toplantının dilek temenni bölümünde AK Parti Grup Başkanvekili Necati Atak; “Belediye Meclis üyeleri geliri, gideri bilmez. Bilmesi de mümkün değil. Biz Belediye Meclisi olarak bir önceki belediye başkanımıza Uğurlu Hastanesi’nin ve ruhsatının alınması için yetki verdik ama sadece ruhsat alındı. Biz yetki verdik ama sonrasında bize bilgi verilmedi. Bu konuda sizden net bir bilgilendirme isteriz. Ruhsat hakkında bir tasarrufunuz olursa bizimle paylaşmanızı isteriz” dedi. 

‘Herkesin Fikirlerini Alacağız’

Bunun üzerine Başkan Baltacı, ruhsat hakkında incelemeler yapacaklarını ve ne yapılması için kamuoyuyla istişare edeceklerini söyledi. Baltacı; “Bilgilendirmenin ötesinde herkesin elini taşın altına koymasını isteyeceğiz. Herkesin fikirlerini alacağız. Sağlık altyapısını güçlendirecek her şeyde belediyenin aktif rol alması önemli. Bütün Kastamonu’yu ilgilendirecek konularda istişare edeceğiz” ifadelerini kullandı.
 

Bakmadan Geçme