Kadriye Doğan

Göldeki Üç Balığın Hikayesi

Kadriye Doğan

Mesnevide şöyle bir hikaye anlatılır. İçinde üç büyük balık olan bir göl vardı.

Birkaç balıkçı o gölcüğün yanından geçerken balıkları gördüler. Göldeki bu üç büyük balık çok güzel görünüyordu. Küçücük gölde onları avlamak da pek zor değildi. Sevinçle ağlarını göle fırlattılar. Balıkların en akıllısı göldeki akıntıya attı kendini. Beni tembellikleri, alıştıkları şu küçük gölün sevgisi ile gideceğim yolumdan alıkoyarlar diye söylemedi bile gideceğini arkadaşlarına.

Güç yolla, bin bir sıkıntıya katlanarak engin denize ulaştı. Burada artık avlanma korkusundan emin uçsuz bucaksız denizde sonsuz nimetlerle mutluydu.

Yarı akıllı balık arkadaşının gittiğini görünce ne çare bulayım da avlanmaktan kurtulayım diye düşündü. En iyisi ölü taklidi yapayım kendimi ölü göstereyim dedi. Suyun üstüne çıkıp karnını yukarı, sırtını aşağı verip öylece hiç kıpırdamadan durdu. Ölmeden önce ölmek azaptan emin olmaktır dedi. Balıkçılar eyvah en büyük balık öldü dediler. Balıkçılar üzgündü oysa balık başının kesilmesinden kurtulmuştu seviniyordu.

En akılsız balık sıçradı durdu ağdan kurtulmak için. Balıkçılar onu yakaladılar keskin bir bıçakla kafasını kesip kızgın yağa attılar. Balık tavada ızdıraplar içinde kıvranırken eğer bu tavadan kurtulursam bir daha bu gölcükte yaşamam engin denizlere yüzerim diyordu. Lakin ahmak belaya uğrayınca tevbe eder eder ama artık onun tövbe etmesinin bir anlamı yoktur.

Dünya hayatının tuzaklarını ve bu tuzaklardan kurtulma yollarını ne güzel anlatmış Mevlana Hazretleri. Dünya tuzaklarından kurtulmak için ya engin denizlere Allah’ın rızasına kavuşturacak amellere yöneleceksin, ya ölmeden önce nefsini, hırsını öldüreceksin. Dünyanın nefsani arzularına kapılıp da kor alevlere düştüğün zaman artık geri dönüş yoktur.

Yüce Allah En-am SURESİ 28’inci Ayeti kerimede; “Hayır, daha önce gizleye geldikleri şeyler, onlara açıkça göründü; ondan böyle diyorlar. Eğer dünyaya geri çevrilmiş olsalardı, kendilerine yasaklanmış olan şeylere yine dönerlerdi, unutma ki onlar yalancıdırlar” buyuruyor. Cehennemden çıkmak için günahkarların yalvarmaları artık boşunadır.

Dünya kendisine dalanı batırdıkça batıran bir bataklık sevgili dostlar. Dünya avcısının oltası bizleri yakalayıp ateşlere atmak için atılmış. Her birimiz bu küçük göldeki balıklarız. Peki bu üç balıktan hangisiyiz?

Yazarın Diğer Yazıları