Zamanın Ötesindeki Lezzet Yolculuğu
Gastronomi alanında 812 çeşit yemeğiyle Türkiye'nin göz bebeği haline gelen Kastamonu yöresel ürünleri ve lezzetleriyle de coğrafi işaret belgesi alarak herkesi kendine hayran bırakmaya devam ediyor.
Yaklaşık 400 yıllık bir tarihe sahip olan Kastamonu simidi, diğer adıyla kel simid, hem görüntüsü hem de tadıyla fark yaratıyor. Peki, Kastamonu simidi nasıl yapılır, simidin tarihi nedir, neden ve ne zaman coğrafi işaret almıştır? İşte, Kastamonu simidi hakkında merak edilenleri sizler için haberimizde derledik….
Kastamonu’ya özgü ve coğrafi işaretli ürün olan Kastamonu simidi üzüm ya da elma pekmezine batırılarak yapılıyor. Yemeye hazır hale geldiğinde ise çıtır çıtır bir lezzet sunarken, Kastamonu pastırmasıyla yenildiğinde eşsiz bir lezzet sunuyor.
Kastamonu Simidi Nasıl Yapılır?
Kastamonu simidi, susamsız olarak yapıldığı için kel simid olarak anılıyor. Kastamonu simidi, buğday unu, su, tuz ve yaş ekmek mayasının karışımdan yapılan hamurla elde ediliyor. Hamur, 20-25 dakika dinlendirildikten sonra fitil haline getirilip bağlama yapılıyor. Simid şekli verilen hamur, elma pekmezli veya üzüm pekmezli su bulunan kazana batırılıp fırında pişiriliyor. Kastamonu simidi, pekmezli suya batırıldığı için dışı çıtır, içi yumuşak bir yapıya sahip oluyor.
Hem tarihi hem de coğrafi işaretiyle kendini kanıtlayan Kastamonu simidi yapılışından kaynaklı olarak 3 gün bayatlamadan saklanabiliyor. Kastamonu’ya özgü bir diğer yemek olan simid tiridi, bayatlayan kel simidden yapılıyor. Bu yemeği yapmak için simidin bayatlaması gerekiyor. Ardından bayatlayan simidler ile bir diğer yöresel lezzet olan simid tiridi yapılıyor.
Kastamonu Simidinin Tarihi Nedir?
Kastamonu simidinin tarihi, Kastamonu’nun Osmanlı Devleti’ne katılmasına dayanıyor. Fatih Sultan Mehmet, Kastamonu’ya geldiğinde, şehrin fırınlarını gezerek, burada yapılan simitleri çok beğendi.
Fatih Sultan Mehmet, Osmanlı padişahlarının da sofralarını süsleyen Kastamonu simidinin sarayda da yapılmasını istediği için simit ustalarını İstanbul’a götürdü. Bu sayede Kastamonu’ya özgü olan kel simit saray mutfağının da bir parçası oldu. Kastamonu simidi, zamanla Anadolu’nun diğer bölgelerine de yayılarak lezzet tadımcılarının da beğenisini topladı.
Kastamonu Simidi Ne Zaman Coğrafi İşaret Aldı?
Coğrafi işaret, bir ürünün üretildiği bölge, yöre, alan veya ülke ile özdeşleşmesi anlamına geldiği için 400 yıllık bir geçmişe sahip ve Kastamonu’ya özgü olan Kel simit, 2019 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret belgesi aldı. Kel simid Kastamonu’nun tanıtımına katkı sağlarken herkes tarafından da talep görmeye başladı.