- Haberler
- Siyaset
- Zafer Partisi Kastamonu İl Başkanı Osmanoğlu: 'Engellilerin Sorunları Çözümsüz Değil'
Zafer Partisi Kastamonu İl Başkanı Osmanoğlu: 'Engellilerin Sorunları Çözümsüz Değil'
Zafer Partisi Kastamonu İl Başkanı Dilek Osmanoğlu, Türkiye Sakatlar Derneği Şube Başkanı Serhat Yolasığmazoğlu ve dernek üyelerini ziyaret etti.
Zafer Partisi İl Başkanı Dilek Osmanoğlu, Türkiye Sakatlar Derneği Şube Başkanı Serhat Yolasığmazoğlu ve dernek üyelerini ziyaret etti.
İl Başkanı Osmanoğlu, gerçekleştirdiği ziyarete ilişkin açıklamalarda bulundu.
Osmanoğlu, "Zafer Partisi Kastamonu İl Başkanlığı Yönetimi olarak Türkiye Sakatlar Derneği Kastamonu Şube Başkanı Serhat Yolasığmazoğlu ve dernek üyelerini ziyaretimizde, 2024 Türkiye’sinde engellilere yönelik sorunların çözümüne dair adaletli ve somut adımların atılmadığını bir kez daha gözlemledik” dedi.
Osmanoğlu, engelli yurttaşların başlıca sorunları arasında engelli haklarının kötüleşmesi olduğuna dikkat çekti.
'Adaletli Ve Somut Adımların Atılmadığını Bir Kez Daha Gözlemledik'
Zafer Partisi İl Başkanı Dilek Osmanoğlu açıklamasında; “3 Aralık Dünya Engelliler Günü, engelli bireylerin yaşadığı sorunların görünür kılınması ve çözüm üretilmesi açısından büyük bir öneme sahiptir. Hükümetin, avantajlı konumdaki ayrıcalıklı zümreler yaratıp, vergi aflarıyla sosyal adaletsizliği derinleştirmek yerine, sosyal devlet anlayışıyla engelli vatandaşların yanında olması gerekmektedir. Bu, onların onurlu bir yaşam sürmesi ve temel haklarına erişimlerini sağlamak için gerekli politikaların hayata geçirilmesi anlamına gelir. Bu yaklaşım hem toplumsal dayanışmayı güçlendirecek hem de herkes için daha adil bir gelecek inşa edilmesine katkı sağlayacaktır. Zafer Partisi Kastamonu İl Başkanlığı Yönetimi olarak Türkiye Sakatlar Derneği Kastamonu Şube Başkanı Serhat Yolasığmazoğlu ve dernek üyelerini ziyaretimizde, 2024 Türkiye’sinde engellilere yönelik sorunların çözümüne dair adaletli ve somut adımların atılmadığını bir kez daha gözlemledik” dedi.
‘Engelli Yurttaşlarımızın Başlıca Sorunları’
Engellilerin sorunlarına değinen Osmanoğlu; “Engelli yurttaşlarımızın başlıca sorunları engelli haklarının kötüleşmesi; uluslararası sözleşmeler ve ulusal düzenlemelerin işlerliğini kaybetmesi, engelli haklarının giderek daha da kısıtlanmasına neden olmaktadır. Evde bakım desteğinin kesilmesi; birçok engelli ailesine verilen evde bakım desteği keyfi biçimde sona erdirilmektedir. Emeklilik aylıklarının kesilmesi; yönetmelik değişiklikleri nedeniyle birçok engellinin emeklilik aylığı iptal edilmiştir. Sağlık destek fiyatlarının yetersizliği, SGK’nin verdiği destek miktarları, ürün fiyatlarının yalnızca yüzde 15’ini karşılayabilmekte ve enflasyona göre güncellenmemektedir. Engelli rapor sürecindeki zorluklar; engelli raporu alma veya yenileme süreçleri, altı ayı aşan uzun bekleme sürelerine yol açmaktadır. EKPSS sonrası atama sorunları; Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda (EKPSS) başarılı olan yüzlerce engellinin atamaları yapılmamaktadır. Özel sektörde kota denetimlerinin yetersizliği, 4857 sayılı İş Kanunu'nda yer alan engelli çalıştırma kotasının uygulanması denetlenmemektedir. H Sınıfı ehliyetlerin yenilenmesindeki sorunlar; raporlama yönetmeliğindeki değişiklikler nedeniyle daha önce H sınıfı ehliyet almış engelliler bu haklarını kaybetmektedir. Toplu ulaşım araçlarının erişilebilir olmaması; 5378 sayılı Yasa'nın toplu taşıma araçlarının erişilebilir hale getirilmesine yönelik hükümleri sürekli ertelenmektedir. Gündelik yaşamın zorlaşması; enflasyon, hayat pahalılığı, yoksullaşma, sağlık ve eğitim sorunları, engellileri çok daha ağır şekilde etkilemektedir. Devlet desteğinin yetersizliği; engelliler, devlet tarafından yeterince desteklenmemekte; sosyal yardımlara ve bağışlara mahkûm hale getirilmektedir. Erişim ve ulaşım haklarının ihlali; engellilerin temel hakları, özellikle ulaşım ve erişim konularında göz ardı edilmektedir. Toplumsal farkındalık eksikliği: engellilerle ilgili resmi etkinliklerde sorunların çözümüne yönelik somut adımlar atılmamakta ve toplumsal duyarsızlık devam etmektedir” ifadelerini kullandı.
‘Gelin, Engellerden Arınmış Bir Türkiye’yi Birlikte İnşa Edelim’
Açıklamalarına devam eden Osmanoğlu; “Zafer Partisi olarak bu sorunları kökten çözmeyi amaçlayan politikalarımızı hayata geçirmek için kararlıyız. Partimiz, bakım desteği ve engelli maaşı gibi hayati yardımları kesintisiz ve sürdürülebilir hale getirecek; bu desteklerin güncel ekonomik koşullara uygun seviyelere çıkarılmasını sağlayacaktır. Sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştırmak adına, engelli raporlarının alınmasındaki uzun bekleme sürelerini ortadan kaldıracak ve süreçleri hızlandıracak düzenlemeler yapılacaktır. Ayrıca, engelli bireylerin çalışma hayatına katılımını teşvik eden politikalar uygulanacak; kamuda atama bekleyen engelli memurların talepleri karşılanacak ve özel sektördeki engelli kotası etkin şekilde denetlenecektir. Toplu taşıma araçlarının erişilebilir hale getirilmesi için uzun yıllardır ertelenen yasalar, Zafer Partisi iktidarında kararlılıkla uygulamaya konulacaktır. Bununla birlikte, engellilerin sosyal ve ekonomik hayata eşit bir şekilde katılabilmesi için şehir planlamaları, eğitim ve istihdam alanlarında köklü reformlar yapılacaktır. Engelli çocuklar için özel eğitim destekleri sağlanacak; toplumdan soyutlanmadan eğitim alabilecekleri ortamlar oluşturulacaktır. Dayanışma ve çözüm odaklı bu politikalarımızla engelli bireylerin onurlu bir yaşam sürmesi ve eşit haklara erişmesi için var gücümüzle çalışacağız. Zafer Partisi olarak inanıyoruz ki dayanışma ve adaletle engelleri hep birlikte aşacağız. Engelli yurttaşlarımız yalnızca özel günlerde hatırlanmayı değil, her gün yanlarında olunmasını hak ediyor. Gelin, engellerden arınmış bir Türkiye’yi birlikte inşa edelim” şeklinde konuştu.