Yüksek maliyetler pastırmacıları zorluyor

İlimizin tescilli ve yöresel ürünü pastırma 800 liralık fiyatıyla ulaşılması zor bir besine dönüştü.

Pek çok gıda ürününe gelen zamlardan sonra vatandaşlar artık alışveriş yaparken belirli aralıklarla tükettikleri ürünlerden bir bir vazgeçiyor. İlimizin tescilli ve yöresel ürünü pastırma da 800 liralık fiyatıyla ulaşılması zor bir besine dönüştü.

Pastırmacılar, zamların domino etkisi yaptığını ve pastırmaya zammı isteyerek yapmadıklarını belirterek, işlerin durağan sürdüğünü kaydettiler. 

Pastırmacı Fatih Karaosmanoğlu, sadece pastırma değil her şeyin fiyatının yükseldiğinin altını çizerek; “Kıyma 300 lira. Antrkot 400 lira ve pastırmanın da ham maddesini oluşturuyor. Kururken de fire veren bir şey. Eleman, elektrik, dükkan kira giderleriyle fiyat haliyle 800 lira oldu. Halk da kendince haklı, 800 lira ucuz değil ama ürünün ham maddesi pahalı. Yine de işler iyi Allah’a şükür. Şehir dışından güzel bir rağbet var, kargolamaya devam ediyoruz. Kastamonu dışında bin liraya satılırken biz 800 lira sattığımız için ucuz bile geliyor” diye konuştu.

“HER ŞEYİN FİYATI YÜKSEK”

Et fiyatlarına bakan vatandaşların fiyatı normal karşıladığını anlatan Karaosmanoğlu; “Ham maddemiz 200 lira olsa ve biz 800’e satsak eleştiriler haklı olur ama et fiyatları çok yüksek. Kıymalık et kullanmıyoruz, kullandığımız etler birinci sınıf antrkot ve kontrfile olduğu için fiyatlar aslında normal ama genel olarak baktığımızda her şeyin fiyatı yüksek” dedi.

“ZAM MECBURİ OLMUŞ OLUYOR”

Bir başka pastırmacı Tolgahan Karaosmanoğlu ise geçmiş dönemdeki ramazanlara göre işlerde düşüş yaşandığını belirterek; “Son bir ay içinde et fiyatlarına çok zam geldi. Şu anda pastırmaya 800 lira denilince yüksek gibi gözüküyor ama etinin fiyatı zaten 400 lira. İşçiliği, bir buçuk ay kuruma süresi var. Kastamonu’nun et döneri meşhur, 100 gram et döner 80 lira. Yani kilosu 800 liraya geliyor. Bu ürün kasaptan alınıp işlendikten sonra ertesi gün satışa sunulabiliyor. Kuyu kebabı da geçen sene pastırmadan 50 lira düşüktü, bu da Kastamonu’nun yöresel bir ürünü ve bu da hemen satışa sunulabilecek bir ürün. Pastırma ise bir buçuk ay güneşte kurutuluyor. Paketleme, işçilik gibi giderlerin yanından maliyetli de bir ürün. Biz bu işi Kastamonu’da doğal olarak yapıyoruz. Kayseri veya Sivas’ta fabrikasyon şeklinde üretimi yapıldığı için yüzde 25 gibi fire kaybı yaşarlarken biz yüzde 50 yaşıyoruz. İnternette Kayseri pastırması 850 ila bin 200 liradan satılıyor. Eski kar marjlarını da örnek alırsak Kastamonu’da pastırmanın fiyatı bin lirayı da geçmeli. Biz de ürünün fiyatını artırmak istemiyoruz ama peynir bile 200-250 lirayken fiyat gayet normal. Bazıları tepki gösteriyor ama her üründen kalem arttığından zam mecburi olmuş oluyor. Bir koli yumurta 90 liraya kadar çıktı, et de bir den arttı ama etin çoktan buraya gelmesi de gerekiyordu. Fiyatların artması bizim de hoşumuza giden bir şey değil, yöresel bir ürünümüz olduğu için daha çok satılmasını ve tanınması isteriz ama bizim de elimizden bir şey gelmiyor” diye konuştu.

 

Bakmadan Geçme