Serap Oruç

O adil bir hükümdardır, onun ülkesinde kimseye zulmedilmez

Serap Oruç

İnsan için ölçüde ve dengede olmayan aklının ve inancının dışına çıkmasına neden olan fanatizm hissi ile başının kuma gömülmesine neden olan her mesele, her taraf oluş ve her seviyorum deyiş, başta kendisine sonra karşısında gördüklerine haksızlık yapmasına neden olur.

Hayat kürsüye çıkıp yüksek perdeden savrulanlara göre ya da kitaplarda yazılanlara göre yaşanmaz. Hayat ihtiyatlı davranılarak yaşanıldığında kıymetlenir, insan ihtiyatlı davrandığı sürece değerlidir. Başka insanların hayatlarına zafer konuşmaları yapmak basittir, lâkin mühim olan insan kendi hayatında zafer sahibi midir?  Önemli olan bu ayrıntıyı keşfetmektir. İşte bu nedenle hayat birilerinin fanatiği olmak için çok kısadır ve bu kadar değersiz değildir, kendini ve kendi doğrularını keşfetmek içinse çok uzundur ve çok değerlidir. 

Bizler insan olarak, herkes her mesele karşısında ölçülü ve dengeli davranmakla sorumluyuz. Araf’ta kaldığımız zamanlarda ise  Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.V.), Habeş Kralı Necaşi için kendi inancıyla aynı inanca sahip olmamasına rağmen söylediği sözü hatırlamalıyız.“O adil bir hükümdardır, onun ülkesinde kimseye zulmedilmez”. Zira insanın ilkelerini inanç, zaman, mekan, gündem vb. maddeler değiştiriyorsa o insan için adaletten, adil olmasından, hak gözetiminden bahsedilemez.

Yaratılmış her insan beşerdir. Beşer, şaşar, yanılır, yanıltır, hataya düşer, insani zaaflarını önde tutabilir. İşte bu nedenle ona, buna, şuna fanatizm besleyip kendi değerimizi yok saymak yerine evvela ilkelerimizi belirlemeliyiz. Bunu belirlerken de müşrikleri bile bağrına basan Peygamberimizi ve yegane kaynağımız Kur’an-ı Kerim'i doğru kaynak bilip bildirmeliyiz. 

Çünkü yaratılmış her canlı, cansız, insan ve her şey fanatik olup kendini değersizleştirmen için değil, Allah'la bağını kuvvetlendirip kendi değerini fark et diye yaratılmıştır.

Bu hayat, içerisinde insanların birbirine ya da meselelere olan yaklaşımı Aşık Veysel'in dile getirdiği gibi aslında.

Hani diyor ya bir türküsünde;

Güzelliğin on par'etmez
Bu bendeki aşk olmasa
Eğlenecek yer bulaman
Gönlümdeki köşk olmasa
 

Yazarın Diğer Yazıları