Serap Oruç

Koşsan Da Yetişemeyeceğin Yere, Yürümekle De Yetişilir

Serap Oruç

Şöyle bir menkıbe vardır. Bâyezid-i Bestâmî hazretlerine günün birinde gelmiş olduğu derecelere, makamlara nasıl kavuştuğu sorulur.

Bâyezid-i Bestâmî hazretleri de şöyle cevap verir:

"Henüz küçük bir çocuktum. Annem ile soğuk bir kış gecesinde, yatsı namazlarımızı kılıp yattık. Gece yarısına doğru annem uyanmış. Biraz rahatsızlanmış, çok da susamış ve 'Oğlum, bir bardak su verir misin?' diye seslenmek suretiyle beni uyandırdı. Hemen yatağımdan fırladım, su testisine koştum fakat elime aldığım testiyi bardağa eğince içerisinde bir damla su kalmadığını fark ettim.

'Anneciğim, testide su yok. Ben hemen doldurup geleyim,' dedim.

Koşarak dışarı çıktım. Her yer buzlarla kaplıydı. Zorlukla testiyi doldurup geldim. Fakat, dönene kadar annem uyumuştu. Ben annemi uyandırmaya kıyamadım. Elimde su dolu bardakla başucunda beklemeye koyuldum. Hava çok soğuk olduğu için, soğuktan titriyordum. Buna rağmen, bardağı bırakıp yatmadım. Bir süre sonra annem uyandı ve 'Su, su' diye mırıldanmaya başladı. 'Buyur anneciğim, suyun hazır,' dedim. Annem çok şaşırmıştı ve bana dedi ki:

'Oğlum ne çabuk getirdin. "Su" kelimesi daha ağzımdan yeni çıktı.'

Anneciğim, daha önce uyandığında su istemiştin. O zaman su olmadığı için testiyi doldurmaya gittim. Geldiğimde senin uykuya daldığını gördüm. Tekrar uyandığında suyun hazır olması için o zamandan beri başucunda beklemekteydim.

Anneciğim sevinçten ağlamaya başladı ve kendisine böyle bir oğul ihsan ettiği için Allahü teâlâya şükretti. Sonra da: 'Yâ Rabbî, ben oğlumdan râzıyım, sen de râzı ol,' diye can-ı gönülden bana dua etti ve bu derecelere, bu makamlara beni annemin rızasını alabilmem getirdi."

Hasılı kelam, koşsan da yetişemeyeceğin yere yürümekle de yetişilir bazen. Tabii dünya yolu üzerinde aldığımız sorumlulukları hakkıyla yerine getirebilirsek. Sorumluluklarımızı yerine getirmezsek, zahmete ve meşakkatlere katlanmanın beyhude olduğu bir bilinçle...

Zira üstlenip hakkıyla yaptığımız bir sorumluluğun içerisinde bizim için nasıl bir rızkın gizlenmiş olduğunu asla bilemeyiz.

Saygılar.
 

Yazarın Diğer Yazıları