Serap Oruç

İyi Ölüm!

Serap Oruç

Doğada birçok canlı merhamet bekler, ilgi bekler, sevgi bekler, empati bekler ve yine insanda insandan bunları bekler. Yaratıcıya hürmet saygı ve sevgi yarattıklarına hürmet, saygı ve sevgiyle başlar.

İnsanlarla, hayvanlarla, bitkilerle merhametle, ilgiyle, sevgiyle ve empatiyle iletişim kuramıyorsak kalbimizi yoklamamız gerekir.

Olgunlaşmamız, gelişmemiz için merhametin, ilginin sevginin, empatinin sadece insandan insana değil insandan taşa, toprağa, bitkiye, hayvana hürmetle verilmesi gerekir.

Mevlana Celaleddin Rumi çok sevdiğim bir şiirinde şöyle der;

Taş olarak öldüm, bitki oldum.

Bitki olarak öldüm, hayvan oldum.

Hayvan olarak öldüm, o zaman insan oldum.

Öyleyse ölümden korkmak niye?

Hiçbir sefer kötüye dönüştüğüm,

Ya da alçaldığım görüldü mü?

Bir gün insan olarak ölüp,

Işıktan bir yaratık,

Rüyaların meleği olacağım.

Fakat yolum devam edecek,

Allah’tan başka her şey kaybolacak.

Hiç kimsenin görüp duymadığı bir şey olacağım.

Yıldızların üstünde bir yıldız olup,

Doğum ve ölüm üzerinde parlayacağım."

Bu şiir benim dünya üzerindeki ince şeyleri anlamama yardımcı oluyor. 

Yolun kenarındaki taşa üzerine bastığım toprağa, meyve veren ya da meyve vermeyen ağaçlara, ota, böceğe, kuşa kediye, köpeğe en ulvi duygularla yaklaşmamı sağlıyor. Kalbimin frekansını merhamet, ilgi, sevgi, empati yönüne çeviriyor. Varlığı tek başına değil bütün olarak görmemi sağlıyor. 

Şimdilerde dilsiz canların (sokak köpeklerinin) ötenazi (iyi ölüm) ile uyutularak yaşamlarına son verileceğinden söz ediliyor ve bu yasayı teklif edenler onaylamak için hâlihazırda bekleyenler, geri çekilmesin diye direnenler köpeklerinde kendi dilince tesbih ettiğini bildiği halde ve Ayet-i Kerime'de Yüce Allah'ın bize "Yeryüzünde böbürlenerek dolaşma. Çünkü sen ne yeri yarabilir ne de dağlara ululuk yarışına girebilirsin."  diye buyurduğunu bildiği halde nasıl hürmetkâr kul olabildiklerini sanıyor? Zira insana sahipsiz hayvanları öldürmek değil, sahipsiz hayvanları yaşatmak yakışıyor. İnsana köpekleri horlamak, kovmak, ötelemek; değil o köpeklerin gözlerine bakıp kalben onları duymak anlamak yakışıyor.

Saygılar. 
 

Yazarın Diğer Yazıları