Nefise Köylü

Mantar Diye Yazılır, Kanlıca Diye Okunur

Nefise Köylü

Kastamonu’da sevmeyeni var mıdır diye sormayın. Çünkü Kastamonu’da sevmeyeni yoktur. Herkes sever ve herkes mevsimi gelse de toplasak der.

Bu haftaki konumuz mantar güzelleri ve Kanlıca.

Kastamonu Kanlıca Mantarı ne zaman çıkar?

Genellikle sonbahar aylarında ortaya çıkan kanlıca mantarına kış aylarında da ulaşmak mümkün olabilir. Nemli bölgelerde kolayca yetiştiğinden ormanlık alanlarda, ıslak topraklarda, özellikle çam ağaçlarının etrafında yetiştiğini görebilirsiniz.

Hava yağışlı, aynı zamanda sabahları ılıman ve öğlen güneş ısısı olduğu sürece yani don olmadığı sürece Kastamonu’da çeşitli mantarlar bulabilirsiniz ama aralarından bulacağınız en lezzetli mantar kanlıca olabilir.

Genel anlamda Kastamonu'da bulunan mantar çeşitleri; Tel tel, koç, domalan, kuzu, ayı mantarı, kuzu göbeği, kanlıca, cincile'dir.

Hepsi birbirinden lezzetli bu mantarları bulmak ayrı bir keyif, çeşit çeşit yemek şekillerinde tüketmek ayrı bir keyif olsa da mantar bulmak ve tanımak çok önemli bir meziyet.

Bu yazımda mantarı konu etmemin asıl sebebi de zaten bu durum.

Mantar sezonu geldiğinde halkımız bilinçli bilinçsiz mantar toplama eyleminde bulunuyor. Çok yazık ki her sene neredeyse zehirli mantar dolayısı ile yoğun bakımlık olan ya da vefat eden insanlar olduğunu duyuyoruz.

Çok çok tehlikeli bir durum. Her mantar yenebilir değil. Mantar toplamaya giderken yanımıza bilen birini almak çok önemli.

Kastamonu halkı olarak mantar konusunda uzman sayılabiliriz.

Kastamonu iklim ve doğa koşulları itibari ile hemen hemen her bölgesinde mantar yetişebilen bir il. Kastamonu – Devrekani ilçesinde mantar çıktığını duyduysanız emin olun bir sonraki gün Daday ilçesinde, Tosya ilçesinde ya da Küre ilçesinde de mantar çıktığını duyarsınız.

Mantarla bu kadar içli dışlı olunca haliyle 7’den 70’e mantarı çok yakından tanıyoruz. Bu kadar öz güvenli olsak bile şahsen ben kürüzden (yerel dilde ormanlık alan) mantar topladığımda kesinlikle annemden ya da babamdan yani bir bilenden onaylatırım yenebilir olduklarını.

Geçen senelerde Kastamonu’nun bazı kesimlerde TÜRÜF mantarı bulanlar bile olmuştu. Hal böyle olunca artık mantar sezonları Kastamonu genelinde yeni bir turizm dalının gelişmesine sebep oldu.

Mantar Toplama Etkinlikleri

Biz Kastamonu halkı olarak mantara zaten doyuyoruz ve yerli yabancı turistleri mantarla tanışmak, ormanın mis gibi kokusu içinde mantarları keşfetmek için Kastamonu’ya bekliyoruz.

Kastamonu’da konaklama hizmeti veren birçok tesisimiz bu konu hakkında özel etkinlik haftaları düzenliyorlar; mantar şenliği, mantar toplama günleri gibi başlıklar altında internette de arattığınızda bulabilirsiniz.

Adana’dan, İstanbul ve Ankara’dan mantar sezonunda, sırf bu etkinlikler için gelen arkadaşlarım var ve çok da memnun ayrılıyorlar.

Çünkü mesele sadece mantar toplamak değil. Kastamonu yeşili, deresi, tepesi, ormanları ve doğası ile ünlü bir memleket dolayısı ile mantar toplamaya diye gelip doğasında kaybolmanız çok normal.

Yazımın sonuna yaklaşırken büyüklerimden öğrendiğim mantar ocağı tüyolarını sizden saklayacak değilim, birkaç nokta atışı lokasyon söyleyeceğim.

Bunlardan birkaçı tabi ki Devrekani ilçemizde, Alaman Dağı, Hacı Hasan Köyü Kürüzü mantar ocaklarının başında gelir. 

Çok da fark etmez ama yeter ki mantar sezonu açılsın her orman kıyısında, köşesinde mantar bulmanız çok büyük olasılık.

Mantarla yaptığımız muhteşem Kastamonu Yemeklerimize bu yazımda değinmem mümkün değil çünkü anlat anlat bitiremiyorum.

Yöresel lezzetlerle ilgili bilgi birikimimi başka bir yazıya ayırıyorum ve tüm dostlarıma selamlar gönderiyorum. 

 

Yazarın Diğer Yazıları