Nefise Köylü

Kastamonu Yamaç Paraşütü

Nefise Köylü

Kastamonu yamaç paraşütü bölüm 2’ye hepiniz hoş geldiniz.

Geçen haftaki yazımda Kastamonu Yamaç Paraşütü / P1-P2 seviyesi pilotluk eğitimi maceramın 1. Bölümünü anlatmıştım sizlere ve bunun bir yazı dizisi olacağını söylemiştim.

Hayatınızda sizin için en önemli anları ve en mutlu anıları yazın desem herkesin eğlendiren bir listesi oluşacaktır mutlaka. Kastamonu yamaç paraşütü pilotluk eğitimi benim listemde kesinlikle açık ara ilk beşe girer.

Benim için bu kadar önemli olan bir aktivitenin fotoğraf ve videolardan enerjisi takipçilerime sanıyorum fazlasıyla geçmiş durumda. 

Bu sebeple bütün haftam Kastamonu Yamaç Paraşütü kursu hakkında gelen mesajlara cevap vermekle geçti.

İkinci bölümde biraz bu etkinlik nedir, nasıl yapılır bu konulara değinmek istiyorum.

Kastamonu, sağlanan destekler sayesinde yamaç paraşütü tutkunlarının önemli turizm destinasyonlarından biri haline geliyor. Bu çerçevede Kastamonu’da açılan turistik yamaç paraşütü kursuna yoğun talep oluyor.

Türk Hava Kurumu Kastamonu Şube Başkanlığı, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından teklif çağrısına çıkılan 2024 yılı Destinasyon Geliştirme Teknik Destek Programına başvurarak P1 P2 seviyesinde yamaç paraşütü eğitimi konulu projeyi hayata geçirdi. Bu kapsamda daha önce Türk Hava Kurumu Genel Merkezinden gelen uzmanlar tarafından eğitim uçuşları için uygun rapor verilen Devrekani Tekkekayası Mevkiinde proje kapsamında uçuş eğitimleri gerçekleştirildi.

Öncelikle Ekim 2024 tarihinde açılacağı Türk Hava Kurumu Kastamonu Şube tarafından duyurulan P1 ve P2 düzeyinde yamaç paraşütü eğitimi kursu Türk Hava Kurumu Kastamonu Şubesinin hazırladığı projeye KUZKA tarafından sağlanan destekle, 13 kişiye yamaç paraşütü eğitimi verdi.

Kursa katılım gösteren, Ahmet Şirin, Talha Dinçer, Buse Atik, Yade Yavuz, Ömer Güneş, Berkay Usalan, Ahmet Yüzgeç, Buse Yıldız, Yasin Gürsoy, Hayal Özer, Murat Akkaya, Ayşe Eryılmaz ve Nefise Köylü yani bana eğitimi vermek üzere merkezi Sakarya- Serdivan’da bulunan Fenomen Air Sports’dan çok değerli yamaç paraşütü hocalarımız Sayın Erdem Mustafa Uzun ve Sayın Mert Kağan Saraç Kastamonu’ya geldiler.

Kursun amaçlarından biri de yamaç paraşütü projesi ile Kastamonu destinasyonunun turizmde tanınırlığının artırılması ve havacılık sporları arasında en popüler branşlardan birisi olan yamaç paraşütünün Kastamonu’da geliştirilmesi…
Bu amaç uğruna büyük bir çaba sarf eden Türk Hava Kurumu Kastamonu Başkanı Sayın Ahmet Şirin ve kurumun saymanı Sayın Sevil Ortaoruç’a tekrar teşekkür etmek istiyorum.

Gelelim kurs için gerekliliklere;

Arkadaşlar normal yolda koşabilecek kadar sağlıklı olan herkese uygun bir spor yamaç paraşütü… Yamaç paraşütü yapmak isteyen dostlarımın ekstra fiziksel özelliğe sahip olmasına gerek yok. Ekstrem sporlara, havacılık sporlarına merakı olan 16 yaş - 70 yaş aralığında herkesin yapabileceği bir spor.

Yamaç paraşütü yapılırken her bedene (kiloya) uygun paraşütler belirleniyor. Tıpkı kıyafetlerde olduğu gibi yamaç paraşütlerinde yani kanatlarda da bedenler var. Hocalarınız size uygun kanadı yani paraşütü ve harnesi yani asılı olacağınız koltuğu ayarlayacaklardır.

Daha önceki yazımda da söylemiştim, normalde bizler yamaç paraşütü dendiğinde Tandem ile karıştırıyoruz. Tandem dediğimiz şey tatil yörelerinde, belli başlı bölgelerde yamaç paraşütü yapan profesyonel pilotların turistleri hiçbir eğitim almadan önlerindeki harneste 2 kişilik uçuşta kanatlandırdığı şeklidir.

Bizim Kastamonu – Devrekani de aldığımız eğitim ise bambaşka bir durum. 

Biz kursiyerler yamaç paraşütünü tek başımıza PİLOT SERTİFİKASI İLE UÇURABİLMEK üzere eğitim aldığımız bir kursa katılma fırsatı bulduk.

Kurs süreci şu şekilde gelişti, 2 gün slayt ve video tanıtımı eşliğinde hocalarımız bize teorik bilgi verdiler. 2 gün teorik eğitimin sonunda bizi yazılı sınava tabi tuttular. Bu sınavı olmayan ve geçemeyen kimsenin paraşüt kuşanıp uçmasının mümkün olmadığını da söylediler. İllaki verilen eğitimi teoride anlamış olmamız gerekiyor özetle.

Sonrasında belirlenen açık alanda 2 gün boyunca kursiyerlere yer eğitimi verildi. Yer eğitimde bedenlerimize göre yamaç paraşütlerini kuşanmayı, paraşütün a – b- c kolonlarını, frenlerini yani yön verme mekanizmasını, harnesini, telsiz, kask, dizlik, eldiven kullanmanın önemini, kanadı havalandırmayı ve kanadı indirmeyi ve toplamayı, paraşütü katlamayı yani yamaç paraşütüne dair ne var ne yoksa pratik eğitimle bize öğretmeye çalıştı hocalarımız.

Öğrendiğimizden emin olduklarında yer eğitimini bitirdiler ve ilk uçuşlarımız için heyecanla onlardan haber beklemeye başladık.

Her onaylanmış pist, her yamaç paraşütü eğitimi için uygun değil. Türk Hava Kurumu onayından geçen Kastamonu – Devrekani ilçemiz, Tekke Kayasında yer alan, ortalama 70 metre yüksekliğindeki pist, özellikle yamaç paraşütü başlangıç seviyesi P1- P2 pilotluk seviyesi için uygun.

2 gün teorik eğitim, 2 gün yer eğitiminden sonra hocalarımızdan beklediğimiz haber geldi ‘Arkadaşlar yarın istediğimiz rüzgarlar ve hava şartları uygun’.
Heyecan geceden sardı ve sabahı zor ettim diyebilirim. Ulaşım kurs sağlayıcımız tarafından halledildi. Kastamonu’da herkes için uygun bir noktada servis bizleri bekliyordu. Servisle Devrekani - Tekke Kayasına uçuş noktamıza geçtik ve macera start verdi.

Teorik eğitim ve yer eğitiminde öğrendiğimiz her şeyin meyvesini almanın zamanı gelmişti. Yamaç paraşütü tamamen bir takım sporu. Öyle bildiğimiz takım gibi değil de paraşüt yapan herkesin birbirini kuşandırdığı, paraşütünü açtığı ve yardım ettiği bir spor. Bu sebeple ekip arkadaşlarınızla mükemmel bir sinerji yakalıyorsunuz.

Artık harnesimizi ve paraşütümüzü kuşandıktan sonra, rüzgarın yüzümüze vurduğu, koşmak için hazır beklediğimiz, kalbimizin heyecandan hızlıca çarptığı, telsizden hocalarımızın konumlarını aldığımız o andaydık işte…

ÇEK GELSİN, KANAT ÇOK GÜZEL GELDİ, ŞİMDİ KOŞ, İSTEKLİ BİR KOŞU, KOŞUNU HIZLANDIR, BİRAZ FREN VE İŞTE UÇUYORSUN…

Evet işte böyle uçtuk. Ayaklarınızın yerden kesilip, havada süzüldüğünüz o anın tarifi yok. Size herhangi bir betimleme ile bu hissi anlatmamın yolu yok… 

Söyleyebileceğim en iyi ifade ÖZGÜRLÜK olurdu herhâlde.

ÖZGÜRLÜK

Peki bu sporla ilgilenen dostlarım yamaç paraşütünü nasıl yapabilecekler, nasıl P1-P2 pilot sertifikası alacaklar…

Arkadaşlar kurslar ücretli, bir de bu spor için uygun hava koşullarının oluşması gerekiyor. Mesela yağmur, yağışlı havalarda bu spor yapılamıyor. Bu sebeple şu an yamaç paraşütü adına Kastamonu’da sezon kapanmış durumda.

2025 yılı yani gelecek yıl Mart- Nisan ayı itibari ile Kastamonu’da yamaç paraşütü eğitim kursları tekrar başlayacak. Kurslara katılım sağlamak ve kurs açılması için ekip oluşturmak adına şimdiden Türk Hava Kurumu Kastamonu Şube Yetkilisi Sayın Sevil Ortaoruç ile iletişime geçebilirsiniz. Kuruma ait iletişim numarasını size iletiyorum: 0544 217 02 92

Ön kayıt yaptırarak kurumun güvencesi altında talep oluşturabilirsiniz. 

Bu arada bir dahaki kurslarda ben yine varım. Sanıyorum yeni açılacak kurslarda ekip arkadaşları olabiliriz.

Tüm okurlarıma spor dolu günler diliyorum.
 

Yazarın Diğer Yazıları