Nefise Köylü

Kastamonu Yamaç Paraşütü

Nefise Köylü

Kastamonu yamaç paraşütü bölüm 1’e hepiniz hoş geldiniz.

Neden bölüm 1 dedim hemen açıklayım. Benim yamaç paraşütü sporu ve bu sporun Kastamonu’da artık yapılabiliyor olması ile ilgili yazacaklarım sanıyorum 1 bölümde bitmeyecek. Devamı olacak bir yazı dizisi gibi düşünebilirsiniz.

Öncelikle ekstrem sporların herkese uygun olmadığını biliyorum. Kimseye zorla sempati duydurmanın peşinde de değilim. Benim seslenişim ekstrem sporlara merakı olan ve özellikle havacılıkla ilgili sporlara ilgi duyan kıymetli okurlarıma.

Kıymetli ilimiz, canımız, memleketimiz Kastamonu’da artık yamaç paraşütü eğitimleri verilmeye başlandığından ve yerel basınımızın da ilgisinden dolayı sizler sık sık sosyal medyada ya da gazetelerde bu konuya ilişkin haberlere denk geleceksiniz.

Fakat benim yazı dizimin durumu başka, ben bu projenin içinde hem basın mensubu olarak, yazar olarak yer alıyorum hem de Yamaç Paraşütü P2 Pilot sertifikası almak üzere eğitim gören bir kursiyerim.

Öncelikle bu sporu, sporu yapma imkanlarını ve sporun yapılacağı pisti ilimize kazandıran Türk Hava Kurumu Kastamonu Şube Başkanı Sn. Ahmet Şirin’e ve Kurum Saymanı Sn. Sevil Ortaoruç’a bir Kastamonulu olarak teşekkürü borç biliyorum.

Yamaç paraşütü deyince hepimizin aklına hemen Fetiye, Tekirdağ Uçmakdere, Sakarya Serdivan gibi bölgelerimizde yapılan ve insanların kendilerini videoya çektiği, manzara eşliğinde süzüldüğü anlar geliyor. Fakat o fotoğraflar ve videolarda dikkatinizi çekeceği üzere paraşütler iki kişilik.

Siz yolcu koltuğundasınız ve arkanızda sizi uçuran profesyonel bir pilot var. Yamaç paraşütünün bu şekilde yapılan haline TANDEM deniyor. Tandem uçarken sizin bu spora ilişkin hiçbir bilginiz olmasına gerek yok. Herhangi bir turistik pistte, pilot eşliğinde tandem uçabilirsiniz.

Şu an Kastamonu’nun ev sahibi yaptığı Yamaç Paraşütü kursu ise çok daha ileri seviye bir amaca hizmet ediyor;

Havacılık tutkunu, ekstrem spor tutkunu, maceraperest, spor sever, özgür olmaktan hoşlanan, sağlıklı her bireyin cinsiyet ve yaş fark etmeksizin yapabileceği bir spor için size kapıları ardına kadar aralıyor ve kendi paraşütünüzü kendiniz uçurabilin diye size PİLOTLUK imkânı sağlıyor.

Biraz yamaç paraşütü sporu hakkında genel bilgi vermek istiyorum.

Yamaç paraşütü genelde tatil beldelerinde yapılan parasailing yani deniz paraşütü ya da serbest paraşüt ile çok karıştırılıyor.

Denizde tatile gideriz de sahilde hız teknelerin paraşütleri çektiğini görürüz. Yuvarlak bir paraşüt kontrol mekanizması olmadan bir halatla tekneye bağlıdır. Tekne hızla ve belli bir gerilimde halatı çekerek dolaştırır, halatın ucundaki paraşüt hava ile dolarak yükselir. Bu bir spor değildir. Tamamen turizm amaçlı bir etkinliktir. 

Yamaç paraşütü tamamen farklı bir amaca hizmet veren bir spordur ve bu sporu yapanlar bir sertifikasyon sistemine tabi olarak pilot unvanı alırlar.

Zaten sporun gelişim sürecine bakıldığında tıpkı motorlu hava taşıtları uçak, planör gibi kanatlı taşıtlarla aynı prensipte uçtuğunu görebilirsiniz.

Yamaç paraşütünün sürüş tekniklerine bir daha ki yazı dizimde değinmek istiyorum fakat yamaç paraşütü uçururken kalkışta ve inişte kontrolün tamamen sizde olduğunu ve son derece güvenli ekipmandan oluşan çok zevkli bir spor olduğunu bilmenizi istiyorum.

Peki ben bu sporu nasıl yapabilirim? Nasıl kursiyer olabilirim? Pilotluk sertifikasını nasıl alabilirim?

Sorularını duyar gibi oldum.

Tam bu noktada ilimiz genelinde canla başla çalışan kurumlarımızdan THK Kastamonu Şube Başkanlığı devreye giriyor.

Bana sorarsanız ben 2012-2013 yıllarında İstanbul’da Ormanlı Plajında Turkuaz Havacılıkla tandem uçarken yani pilot eşliğinde yamaç paraşütü yaparken böyle bir sporun Kastamonu’da yapılabileceği olanağını hayal bile edemezdim.

Çünkü bu spor için Türk Havacılık uzmanlarının belli standartlarda uygun görmesi ve onay vermesi durumunda ancak bazı yerlerde paraşütle kalkış yapıp, iniş yapabiliyorsunuz.

Öyle görünen her tepeden yamaç paraşütü yapılması uygun ve imkan dahilinde değil.

Türk Hava Kurumu Kastamonu Şubesi tam bu noktada devreye giriyor ve uzmanların kapısını aşındırıyorlar. BİZİM MEMLEKETİMİZ ÇOK GÜZEL, ÇOK GÜZEL TEPELERİMİZ VAR, UÇUŞ İÇİN UYGUN ÇOK GÜZEL ALANLARIMIZ VAR gelin bir bakın diyorlar. Uzmanları getirip DEVREKANİ TEKKEKAYASI tepesi için YAMAÇ PARAŞÜTÜ YAPILABİLİR uygunluğu alıyorlar. 

Artık Devrekani ilçemizde uluslararası standartlara uygun bir yamaç paraşütü alanı bulunmakta.

Tabi bu sporun yaygınlaşması, turistik ve eğitim amaçlı hizmet verebilmesi için kurslar yapılması gerekiyor.

Bunu da THK Kastamonu Başkanlığı halletmiş durumda… yamaç paraşütü sporu yılın belli dönemlerinde, uygun hava koşullarında yapılan bir spor. Tam bu dönemlere denk gelecek şekilde THK Kastamonu organizasyonu sayesinde kurslar düzenleniyor.

Şu an bende o kurslardan birinde eğitim görüyorum.

Kurs fiyatları, faydalanma koşulları, kurs takvimi var ayrıntılı tüm bilgiler için THK Kastamonu Şube Başkanlığı ile görüşebilirsiniz. Şube Başkanımız Ahmet Şirin ve Şube Saymanımız Sevil Ortaoruç son derece yardımcılar.

Bu arada benim kurs arkadaşlarım Kastamonu Üniversitesi Havacılık Yönetimi bölümünden ve Genç Kanatlar Kulübünün de kurucusu ve üyesi olan bir ekip oldu.

İnanılmaz dinamik, konuya tamamen hâkim, doğa sever, spor sever, hümanist ve idealist bu gençler ile aynı kursta yamaç paraşütü pilotluk eğitimi almak benim için çok büyük bir ayrıcalıktı.

Genç Kanatlar Ekibinin çok değerli üyeleri, Kastamonu Üniversitesi Havacılık Yönetimi Bölümü Öğrencilerinden geleceğin pilotları, havaalanı kule memurları, havaalanı yer sorumluları ve daha niceleri, Talha Dinçer, Buse Atik, Yade Yavuz, Ömer Güneş, Eyüp Aksu, Berkay Usalan, Beste Demirci, Ahmet Yüzgeç, Buse Yıldız, Yasin Gürsoy, Hayal Özer, Murat Akkaya, Şeyda Kara ve Ayşe Eryılmaz’a da teşekkürü bir borç biliyorum. Mükemmel ekip arkadaşı oldular.

Yazımın devam serisinde görüşmek üzere tüm okurlarıma selam olsun.
 

Yazarın Diğer Yazıları