Nefise Köylü

IQ Seviyeniz Nerelerde?

Nefise Köylü

Geçenlerde uluslararası geçerliliği olan bir araştırma kurumunun yaptığı araştırma sonuçlarını arkadaşlarım arasında paylaşmıştım.

Arkadaşlarım olumlu yorumlayınca araştırmanın detaylarını sizlerle de paylaşmak istedim.

Yapılan araştırma insanların zekâ seviyesinin-yaşam kalitelerini nasıl etkilediğine ışık tutuyor.

Şöyle ki;

2024 yılı California Üniversitesi’nin yaptığı araştırma sonuçlarına göre,

IQ seviyesi ortalamanın altında olan insanlar, hayatları boyunca ancak 1 işi yeterince yapıp geri kalan zamanlarını boş konuşmaya ayırıyorlar.

IQ seviyesi ortalama olan insanlar, hayatları boyunca 1 işi yeterince yapıp geri kalan zamanlarını faydalı geçirmeye çalışıyorlar.

IQ seviyesi ortalamanın üzerinde olan insanlar, hayatları boyunca 1’den fazla işi başarı ile yapıp geri kalan zamanlarını faydalı geçirmeye çalışıyorlar.

Araştırma sonuçları karmaşık istatiksel sonuçlar falan içermiyor. Gayet net yorumlanmış bir araştırma sonucu…

Ben böyle yazıları bloğuma taşıdığımda özellikle aşağılık kompleksi olan ve eleştiriden asla hoşlanmayan, hedef gösterilmeden yapılan yorumları dahi üzerine alınan bazı insanlar hemen tepki gösteriyorlar.

Ne alakası var, şuna bak, kendini ne halt sanıyorsun sen, IQ seviyesi düşük olan sensin falan filan…

Sakın yanlış anlaşılmasın rica ederim burada konu asla ben değilim. Ben yazılarımı genellikle bilimsel ya da toplumsal açıdan yapılmış kapsamlı araştırmalara dayanarak yazıyorum. Ben objektif yazılar yazmaya çalışan bir köşe yazarıyım sadece.

Neyse ki yazılarımı okuyup hak verenimde bir o kadar çok.

Demek istediğim şu, biz yazarların her zaman herkesin egosunu okşayıp, komplekslerini yenmelerine yardımcı olacak yazılar yazmamız ne yazık mümkün olmuyor. Yazarlar genellikle gerçekleri gündeme getirir ve gerçekler genellikle kimilerini acıtır.

Yapılan araştırmaya geri dönersek eğer, genelde araştırma sonuçlarını çok okurum. Ama hepsi hayatımıza ışık tutacak kadar dikkat çekici olmayabiliyor.

Bu araştırmayı dikkat çekici yapan ise günlük yaşantımızı doğrudan etkileyen bir faktöre değinmiş olması ZEKÂ!

HER ZAMAN SÖYLÜYORUM; İNSANLARI HAYVANLARDAN AYIRAN EN BÜYÜK ÖZELLİK ZEKÂ YANİ DÜŞÜNEBİLME VE MANTIK OLUŞTURABİLME KABİLİYETİDİR.

Öğreniriz, düşünürüz, planlarız, uygularız… Bu zincir bize varoluşsal amacımızın sonucunu verir!

NEDEN BU DÜNYADA YAŞIYORUM? ÇÜNKÜ AMAÇLARIM VAR VE BU AMAÇLAR İÇİN ÇALIŞIYORUM!

Dediğim gibi öğrenmek, gözlemlemek, düşünmek, planlamak ve uygulamak bize varoluşsal amacımızın sonucunu verir.

California Üniversitesi’nin yaptığı araştırmada, varoluşsal amacımıza hizmet etmemizi sağlayacak IQ SEVİYENİZ NERELERDE? Sorusunu sorduruyor bize ve çevremiz içinde şöyle bir gözlem yapmamızı sağlıyor aslında…

DİYOR Kİ;

IQ seviyesi ortalamanın altında olan insanlar, hayatları boyunca ancak 1 işi yeterince yapıp geri kalan zamanlarını boş konuşmaya ayırıyorlar:

  • Gözlem yapıyorum ne kadar doğru diyorum ve araştırma sonuçlarına hak veriyorum. “Ne kadar boş insan bu” dediğimiz tipler vardır hayatta. Hiçbir amaca hizmet etmez, faydalı çalışmayı sevmez, sürekli boş konuşur, dedikodu yapar, kuyu kazar, fitne sokar, fesattır, kıskanır, genelde vicdansızdır, her şeyi ben biliyorum der ama hiç bir şey bilmez, insanları çıkarlarına yönelik kullanmaya çalışır, kendini daima bulunduğu ortamda ki en büyük otorite sanır, enerjisinin büyük bir kısmını kötülüğe ve faydasızlığa ayırır.

Bu kişiler patronda olabilir, yöneticide olabilir, kendini kariyer sahibi sanıyor da olabilir, işsizde olabilir, işlide olabilir bunun önemi yok burada kastedilen şey ve önemli olan, TEMEL ZEKÂ SEVİYELERİNİN DÜŞÜK OLMASI NEDENİYLE topluma verdikleri zarar ve ziyandır aslında.

Iq seviyesi ortalama olan insanlar, hayatları boyunca 1 işi yeterince yapıp geri kalan zamanlarını faydalı geçirmeye çalışıyorlar:

  • Gözlem yapıyorum ne kadar doğru diyorum ve araştırma sonuçlarına hak veriyorum.  Ortalama zekâ seviyesinde olan insanlar kendilerine temel ve faydalı bir amaç edinerek bu amaca yönelik hizmet edebiliyorlar. Mesela evlenip, yuva kurup, aile olup, ailesini geçindirecek kadar makul kazanç sağlayarak topluma faydalı olmaya çalışan ve boş konuşmaktan ve kötülükten kaçınan insanlar geliyor aklıma. Hani deriz ya “ne güzel insan bu bir tane boş lafı yok, işinde gücünde…” işte bana bu insanları hatırlatıyor.

 

Iq seviyesi ortalamanın üzerinde olan insanlar, hayatları boyunca 1’den fazla işi başarı ile yapıp geri kalan zamanlarını faydalı geçirmeye çalışıyorlar:

  • Gözlem yapıyorum ne kadar doğru diyorum ve araştırma sonuçlarına hak veriyorum.  Bunlar müstesna insanlardır. Ne kadar anlatsak, ne kadar övsek az… Her yerde her zaman kaliteleri ile göz doldurur ve güven verirler. Ne iş yaptıklarının çok önemli yok. Bu köyde çiftçi, sahilde balıkçı, şehirde holding yönetim kurulu başkanı, belki bir avukat, belki bir doktor, belki serbest meslek erbabı, belki bir esnaf, belki bir memur, belki de sadece bir gezgin olabilirler... HİÇ FARK ETMEZ! BU İNSANLARIN ORTAK ÖZELLİĞİ ZEKÂ SEVİYELERİNİN ORTALAMANIN ÜSTÜNDE OLMASI NEDENİYLE TOPLUMA DAİMA FAYDALI HİZMET ETTİKLERİ GERÇEĞİDİR.

Vicdanlılardır, yardımseverlerdir, düşüncelilerdir, kötülükle, fesatla, boş konuşmayla asla işleri olmaz ve durmadan faydalı çalışırlar. Amaçları, kendileri için ve dünya için ne kadar fayda sağlayabilirim olgusudur. Zarar vermeyi hiç sevmezler. Çünkü yüksek zekâ seviyesine sahip insanlar verecekleri zarardan dolayı oluşacak tahribatın etki seviyesini ölçümleme kabiliyetine ve sonuç değerlendirmesi yaparak zarardan kaçınma yeteneğine sahiptirler.

Özetle, CALİFORNİA ÜNÜVERSİTESİ’NE GÖRE DE, BANA GÖRE DE İŞİN ÖZÜ ZEKÂ! Oturup IQ testleri çözelim demiyorum ama en azından okuyarak, gözlemleyerek zarar vermekten ve vereceğimiz zararın en nihayetinde bize etki edeceği gerçeğinden nasiplenerek, faydalı bir insan olacak kadar bilgi sahibi olalım diyorum.

Tüm okurlarıma sonsuz sevgilerimi ve saygılarımı iletiyorum.

Yazarın Diğer Yazıları