Nefise Köylü

Gezelim, Görelim, Öğrenelim Köşesinde Karavan Çeşitleri ve Karavan Hayatı

Nefise Köylü

Karavanla tatil, pandemiyle birlikte maceracıların tekelinden çıkıp sosyo ekonomisi farklı birçok kişinin radarına girmiş oldu. Ailece veya kalabalık arkadaş grubuyla fark etmez her ihtiyacı karşılayabilen karavanla tatil konsepti, giderek daha çok tercih edilir hale geldi. 

İnsanlar ne yapsınlar? Kendi ülkelerinde dolar ve euronun kölesi olmuş turizm sektöründen nasiplenemedikçe alternatif tatil olanakları arar oldular.

Geçenlerde ki köşe yazımda değinmiştim. Şu an ülkemizde konaklamalı tatil yapmak o kadar pahalı ki, ülkemizde konaklamalı tatil yapacağımız paranın neredeyse yarısına yurt dışında konaklamalı tatil yapabiliyoruz. Hatta tüm tatil maliyetini çıkardığım ayrıntılı bir tatil yazısı da yazdım bununla ilgili…

Uygun maliyetli ve özgür tatil yapabilme yollarını arayan insanlar için KARAVAN TATİLİ de büyük rağbet görmeye başladı. Şahsen benimde hayallerim arasında. Şöyle bir karavanım olsa ve ülkemizin tüm cennet köşelerini özgürce gezsem dolaşsam diye içimden çok geçiriyorum.

Tabi bunu yapmak için karavan almak bir seçenek olduğu gibi, bütçesi olmayan insanlar için karavan kiralamakta bir seçenek.

Karavan tatiline yoğun ilgi olunca karavan kiralama işi de bir sektör haline geldi. Ama benim bu gün kendim içinde araştırıp öğrenip size aktaracağım bilgiler ister kiralamayı düşünün, ister almayı iki türlüde faydalı olacaktır kanısındayım.

Karavan hayatına yeni giriş yapanlar olarak muhtemelen daha önce duymadığımız birçok terimle karşı karşıya kalacağız. İşte onlardan bazıları;

Motokaravan Nedir?

Karavan çeşitleri arasında yer alan motokaravan ile seyahatlerinizi gerçekleştirdiğinizde ekstra bir araca ihtiyaç duymazsınız. Yaşam alanının bulunduğu arka kasa ile araç motoru kabininin aynı taşıyıcı şasi iskeleti üzerinde yer aldığı kendinden motorlu karavandır.

Ayrı bir çeki demirine ihtiyaç duymaması, motor büyüklüğüyle paralel olarak iç hacminin büyüklüğüyle daha fazla eşyayı bünyesinde barındırabilmesi, araç içinden çıkmadan yaşam alanına geçiş yapılabilmesi gibi avantajlara sahip olmasıyla birlikte aracınızla çevreyi keşfe çıkmak istediğiniz bir durumda büyük bir aracın içinde olduğunuz unutmamanız gerekmektedir. Fiyat ve maliyeti çekme karavana göre daha yüksektir.

Alkoven Nedir?

Motokaravan başlığı altında yer alan Alkoven karavanın diğerlerinden farkı; sürücünün bulunduğu kabinin üst kısmının yükseltilip yeni bir yalıtımlı alan açılarak konaklama imkanını artırılıp daha geniş ailelere hitap etmesidir. Dubleks motokaravan gibi düşünebilirsiniz.

Campervan Nedir?

Motokaravan ailesinin bir diğer üyesi Campervan’dır. Çok büyük motokaravan kullanımı yerine minibüs gibi daha küçük ticari araçların az maliyet harcayarak dış kasasında farklı bir işlem yapılmadan içinin yeniden tasarlanarak kullanılmasıdır.

Yaygın olarak gördüğümüz aşina olduğumuz karavan tipide budur.

Çekme Karavan Nedir?

Yaşam alanıyla motorlu taşıtın birbirinden bağımsız olduğu, başka bir motorlu araç tarafından çekilerek seyahatin gerçekleştiği karavanlara çekme karavan denilmektedir. Bağımsız olan bu iki parça çeki demirinin pratik tak-çek-bırak özelliğiyle birbirine bağlanır. Arkada kalan karavan kısmı kendi itiş gücünü kontrol edebilen motor ve pilot ayağı dışında bir nitelik bulundurmaz. Bu nedenle çekiş gücünde sorun yaşamamak adına ön kısımda motor gücünün yüksek olduğu bir araca sahip olmanız önemli bir noktadır.

Çekme karavanlar park noktası bulma kolaylığı, kişisel aracı karavandan ayırarak daha kolay çevre keşfi sağlaması gibi olanakları sayesinde son zamanlarda en çok tercih edilen karavanlardır.

Yaşam Aküsü Nedir?

Karavanlarda 2 adet akü bulunmaktadır. Bunlardan biri araç seyir halindeyken motoru besler bir diğeri aracınızı durdurduğunuz, seyir halinde olmadığınız zamanlarda devreye girer. Konaklama halindeki bir karavanın içindeki yaşamsal faaliyetlerin gerçekleşmesi ve elektrikli aletlerin çalışması için gereken enerji de yaşam aküsünden sağlanır.

Webasto Nedir?

Özellikle soğuk kış günlerinde karavanlar da evlerimiz gibi sıcaklığa, ısınmaya ihtiyaç duyar. Webasto ise adını markasından alan, çok az miktarda mazot harcayarak ısıyı üfleme özelliğiyle karavanın ısınması için kullanan sistemlerden biridir. Karavan hayatının özellikle kışın yada hava soğuduğunda olmazsa olmazıdır.

Bu Terimleri Bilmek Ne İşimize Yarayacak?

Elbette karavan deneyimini yaşamak için bu terimleri bilmek gibi bir zorunluluk bulunmamakta fakat karavanınızı oluşturan parçaları tanımaya bir adım daha yaklaşıp yanınızda taşıdığınız evinizi ne kadar iyi tanırsanız karavan deneyiminiz esnasında ya da en başta seçim yaparken karşı karşıya kalabileceğiniz soru ve problemlerle başa çıkmanızda kolaylık sağlayacaktır diye düşünüyorum.

Bende sürekli araştırıyorum. Açık söylemek gerekirse Motokaravan orta halli vatandaş için biraz lüks bir hayal olsa da Çekme Karavanlar çok daha makul fiyatlarda hem kiralanıp hem de satın alınabiliyor.

Bu gün içi full yapılı, trafiğe çıkmaya ve konaklamaya hazır 4 kişilik çekme karavanı 150.000 TL civarında bir paraya satın alabiliyorsunuz. Aracınıza bir çeki demiri işletip karavanı çekmeye uygun hale getirdiniz mi istediğiniz yer artık sizin tatil rotanız olabilir.

4 kişilik bir ailenin ortalama bir haftalık otel konaklamalı tatil maliyetinin minimum 60.000 TL’den başladığını varsayarsak, ülkemizin cennet sahillerini gezip görmek ve tatil yapmak için karavan almak ya da kiralamak oldukça makul bir seçenek gibi görünüyor.

Herkese iyi tatiller diliyorum.

Yazarın Diğer Yazıları