Gezelim Görelim Köşesinde: Kasaba Köyü Mahmut Bey Cami
Nefise Köylü
Çok değil birkaç ay önce Çivisiz Cami olarak bilinen Mahmut Bey Cami hakkında tanıtım yazısı yazmıştım.
Ama gelen tepkilerden anlıyorum ki yeteri kadar tanıtamamışım.
Kastamonu Merkeze 18 km uzaklıkta, Daday ilçesine giderken kısmen yol üzerinde yer alan ve Candaroğulları Beyliği döneminden günümüze kadar korunarak ulaşan bu değerli tarihi eser 2023 yılı itibari ile UNESCO DÜNYA MİRASI kalıcı listesine alındı.
Unesco Dünya Mirasi: Mahmut Bey Cami
Neden özellikle vurguluyorum anlatayım. Bu bahsettiğimiz Unesco Dünya Mirası listesine alınan tarihi eserler, dönemi, yapı şekli, yapı türü ve nitelik anlamında türünün tek ve yegâne örneği olan varlıklar.
Dolayısı ile memleketimiz Kastamonu’dan bu denli korunmuş ve yegâne bir tarihi eserin Unesco Dünya Mirası listesine girmiş olması cidden çok önemli ve değerli.
Memleketimiz Kastamonu’dan kimler yanı başlarındaki bu kıymetli eseri ziyaret etmeye gitti bilmiyorum.
Aynı zamanda bu durumu sorguluyorum! Halkımız kendi memleketinde yer alan tarihi ve doğal güzelliklere karşı daha duyarlı ve daha meraklı olmalı diye düşünüyorum.
BİZİM ÜLKEMİZ CENNET DOĞRU AMA MEMLEKETİMİZ KASTAMONU DA O CENNETİN EN GÜZEL PARÇALARINDAN BİRİ.
Yanı başımızdaki tarihi eserleri ve doğal güzellikleri gezip görmeyerek, bilgi edinmeyerek haksızlık ediyoruz.
Velev ki, Kasaba Köyü Mahmut Bey Camiye bu seferki ziyaretim hafta içi bir güne denk geldi. Kimse yoktur diye tahmin ederken YURT DIŞI VE ANKARA bağlantılı, Unesco listesine giren tarihi eserleri tanıtmaya yönelik hizmet veren bir ekip ile camide karşılaştım.
Öyle meraklı, öyle hassaslardı ki bende onların sorduğu sorulardan nasiplenerek bilgilerime yenilerini eklemiş oldum.
Biz yanı başımızdaki güzellikleri ziyaret etmeye üşenirken, kültürel anlamda bilgi ve yeniliklere kendimizi kapatırken, insanların kilometrelerce uzaktan bu güzellikleri keşfetmeye geliyor olması beni çok mutlu ediyor.
BUNLAR CENNET MEMLEKETİM KASTAMONU’NUN ÖZELLİKLE KÜLTÜREL TURİZM ANLAMINDA ŞAHLANMASININ AYAK SESLERİ.
Çekim yapan ekibe eser hakkında bilgi vermek üzere Kastamonu KUDEB Biriminden Sanat Tarihçisi bir uzmanda orada bilgilendirme yapıyordu. Kendisinin anlatımı ile Mahmut Bey Cami’yi size daha ayrıntılı tanıtmak istiyorum;
1366 yılında Candaroğulları Beyliği döneminde inşa edilmiştir. Anadolu’daki ahşap tavanlı ve ahşap destekli camilerin en önemli örneklerinden biridir.
Caminin dış duvarları moloz taştan yapılmıştır; içi ise tamamen ahşaptır. Yalnızca mihrap kısmında alçı kullanılmıştır.
Caminin ahşap çatısı hiçbir metal aksam veya çivi kullanılmadan, bindirme tekniği ile yapılmıştır.
Cami içindeki tüm ahşap yüzeyler kökboyasıyla kalem işi süslenmiştir ve tüm bu süslemeler günümüze özgün halde ulaşmıştır.
Süslemelerde; turuncu ile karmin arası kırmızılar, çivit ve hava renginde maviler, altın ve kirli tonda sarılar, beyaz, siyah, koyu yeşil ve krem renkler kullanılmıştır. Bitkisel ve geometrik motiflerden oluşan bezemeler, stilize biçimde, simetri ve tekrarlar oluşturan bir kompozisyonda sunulmuştur.
Caminin en önemli öğelerinden biri de Ankaralı Nakkaş Mahmutoğlu Abdullah tarafından oyma sanatıyla yapılan ahşap giriş kapısıdır.
Geometrik ve bitkisel detaylarla süslenmiştir. Türkiye’de çok az örneği bulunan kapı, Kastamonu Etnografya Müzesi’nde koruma altına alınmıştır. Orijinal kapının yerine, Kastamonu’nun ahşap oymacılık ustalarından Hikmet Değirmencioğlu tarafından yapılan benzeri yerleştirilmiştir.
Mahmut Bey Camisi, Anadolu’nun Orta Çağ Dönemi Ahşap Hipostil Camileri olarak 2023 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne kaydedilen beş camiden biridir. Listedeki diğer camiler Afyonkarahisar’daki Ulu Cami, Eskişehir’deki Sivrihisar Ulu Cami, Ankara’daki Ahi Şerafettin (Arslanhane) Camisi ve Konya’daki Eşrefoğlu Camisi'dir.
Böyle güzel bir tarihi eseri görmemek ve hakkında bilgi sahibi olmamak olmaz.
Kasaba Köyü Mahmut Bey Cami ve diğer eserlerimiz TÜRKLÜĞÜN nesilden nesile aktarılan tavazu, hoşgörü ve inceliğinin eserleri aslında.
Mahmut Bey Cami Cuma günleri ve Bayram namazlarında ibadete açılıyor bilginiz olsun.
Gezip, gören dostlarıma selam olsun.