Nefise Köylü

Gezelim, Görelim Köşesinde Çorum - Hattuşaş

Nefise Köylü

Anadolu’nun tarihi önemini bilmeyen yoktur. Topraklarımızın hemen hemen her noktası, büyüklü küçüklü medeniyetler tarafından belli dönemlerde meşgul edilmiştir.

Lidyalılardan Likyalılara, Hititlerden Hattilere çeşit çeşit uygarlık, burada yaşayıp bize azımsanmayacak emanetler bırakmıştır.

Tüm bu topraklar içinde Çorum da tarihi ve doğal güzelliklerle dolu ve kesinlikle uzun uzun bahsetmeye değer bir ilimiz. 

Çorum Nasıl Bir Yer?

Gezilecek yerleri öğrenmeden önce aklındaki Çorum nasıl bir yer, sorusuna yanıt verelim.
Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nde yer alan Çorum, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle bilinir.

Şehir, ulaşım olanaklarıyla da dikkat çeker. Kara yolu, demir yolu ve hava yolu gibi çeşitli ulaşım alternatifleriyle erişilebilen Çorum, stratejik konumuyla önemli bir merkez konumunda. Kara yolu ulaşımında, şehir Türkiye'nin ana kara yolu ağında yer almakta. Başkent Ankara'ya ister kara yoluyla ister demir yoluyla kısa bir mesafede ulaşım imkânı suması bakımından da son derece kıymetli bir kentimizdir.

Kısacası Çorum'a, Türkiye'nin büyük şehirlerinden düzenli otobüs seferleri düzenlenir ve kendi aracını kullananlar için geniş bir kara yolu ağı mevcuttur. Demir yolu ulaşımında ise şehir, Ankara-Kırıkkale-Kırşehir demir yolu hattına bağlıdır. Bu hat, şehri, demir yolu ile Türkiye'nin diğer önemli kentlerine bağlar.

Tarihi açıdan bakacak olursak Hitit İmparatorluğu'na başkentlik yapmış Hattuşaş antik kenti, Çorum'un tarihi mirasını zenginleştiren önemli unsurlar arasında yer alır.

Ayrıca Alacahöyük ve Boğazköy gibi antik kalıntılar, bölgenin tarihî derinliğini vurgular. Şehir, Boğazkale ve Osmancık gibi ilçeleriyle birlikte yöresel el sanatları ve geleneksel el işçiliğiyle de tanınır. Çorum mutfağı, özellikle lezzetli içli köftesi, mısır ekmeği, tandır kebapları, pişi ve leblebisiyle son derece ünlü. Ek olarak Hitit mutfağına özgü tariflerin bulunduğu Çorum'da, öğünlerde genellikle çeşitli hamur işleri, et yemekleri ve sebzelerle hazırlanan zengin sofralar hâkim.
Evet, tüm bu harika bilgilerin ardından sırada Çorum gezilecek yerleri keşfetmek var.

Hattuşaş:

Hattuşa ya da Hattuşaş, Hititler ‘in Geç Tunç Çağı dönemindeki başkentidir. Çorum il merkezinin 82 km güneybatısındaki Boğazkale ilçesinde bulunmaktadır.

Boğazkale

Boğazkale ilçesi, Çorum'da gezilecek yerler arasında belki de en önemlilerinden. Çorum iline bağlı bir ilçe olup antik dönemde önemli bir Hitit başkenti olan Boğazkale’ye biraz daha yakından bakmaya ne dersiniz?

Tarihi ve Arkeolojik Önemi

Hattuşaş, MÖ 17. yüzyılın sonlarına doğru Hitit İmparatorluğu'nun başkenti olarak kuruldu. MÖ 14. yüzyılda Hitit İmparatorluğu'nun zirvesine ulaştı.

Hattuşaş, 1986 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edildi.

Hattuşaş, MÖ 13. yüzyılda Anadolu'nun en büyük şehirlerinden biriydi ve büyük bir şehir duvarıyla çevriliydi. Hattuşaş'ın şehir planı, düzenli bir yapıya sahiptir. Ana caddeler, tapınaklar, saraylar ve diğer önemli yapılar belirgin bir plan dahilinde yer almaktadır.

Alanda birçok tapınak, anıt kapı, saray kalıntısı ve yer altı tünelleri bulunmaktadır.

Yazılı belgelere göre, Hattuşaş'ta birçok tapınak da inşa edilmiştir. Bu tapınaklar, çeşitli tanrılara adanmış kutsal alanlardı.

Alaca Höyük:

Boğazkale'nin yakınındaki Alaca Höyük, Hattuşaş'ın kuzeydoğusundaki bir höyüktür. Burada yapılan kazılarda, Hitit dönemine ait önemli eserler ve yazılı tabletler bulunmuştur.

Hitit Yazılı Tabletleri:

Hattuşaş'ta bulunan binlerce Hitit yazılı tablet, Hititçe dilinde yazılmış ve Hitit İmparatorluğu'nun yönetimi, ticaret ve kültürel faaliyetleri gibi konuları içermektedir. Bu tabletler, antik Anadolu'nun en önemli yazılı belgeleridir.

Alacahöyük Müzesi:

Çorum'un gezilecek yerleri arasında Alacahöyük’ün de önemi büyük. Anadolu'nun önemli arkeolojik sit alanlarından biri konumundaki bu bölge Orta Anadolu'da, Çorum il sınırları içinde yer almakta. Bu antik höyük, Hitit İmparatorluğu'nun bir parçası olarak kabul edilen önemli bir arkeolojik alan olarak bilinir. Alacahöyük Müzesi’nde de höyük kazılarında bulunan tarihi kalıntılar, ziyaretçilere sergilenir. Alacahöyük Aslanlı Kapı ve Alacahöyük Çivi Yazılı Tabletler gibi eserler bölgenin tarih öncesi dönemleri hakkında oldukça önemli bilgiler sağlar.

Koyunbaba Köprüsü:

Kızılırmak manzarasına doyasıya bakmak isteyenler buraya! Nehrin üzerine inşa edilmiş Koyunbaba Köprüsü, Çorum’un en güzel noktalarından biri. Osmancık ilçesi sınırları içinde yer alan bu köprü, 15. yüzyıldan kalma. Taş kemerli bir tasarıma sahip olan bu yapı Osmanlı yönetimi sırasında Anadolu topraklarında yapılmış olan en uzun köprü olarak da nam salmış. Bu köprünün en güzel yanı onu her gün, her mevsim ziyaret edebiliyor olman. Tamamen halka olan yapı, Çorum'da gezilecek tarihi yerler arasında öne çıkıyor ve Çorum kentini ziyarete gelen yerli ve yabancı turistler tarafından çok seviliyor.

Senin de yolun bir gün Çorum’a düşerse kentteki gezilecek noktaları artık biliyorsun. Çorum Saat Kulesi, Alacahöyük Müzesi, Boğazkale ören yerleri ve daha niceleri ile Çorum kenti, yepyeni güzellikleri keşfetmen için seni bekliyor.

Gezen, gören dostlarımın canına sağlık.

Esenlikler diliyorum.

Yazarın Diğer Yazıları