Nefise Köylü

Gezelim Görelim Köşesinde, Cide Gideros

Nefise Köylü

Bu hafta size daha önce gitme fırsatı bulamadıysanız çok şey kaçırdığınızı söyleyebileceğim, bir Kastamonu ilçesi olan CİDE’Yİ tanıtmak istedim.

Cide, Kastamonu iline bağlı fakat Kastamonu şehir merkezine en uzak ilçelerden biri…

Kastamonu il merkezinin 131 km kuzeybatısında yer alan Cide ilçemiz esasında bir cennet.

Kastamonu il merkezine ve çevre ilçelere uzaklığı nedeniyle günübirlikçi il nüfusu tarafından çok tercih edilmese de, diğer illerden özellikle İstanbul ve Ankara’dan oldukça yoğun yerli turisti ağırlamakta.

Ayrıca karavan turizmi ile ilgilenenlerin kesinlikle rotalarında yer alan bir ilçe. Geçen bahar iş yerimin reklam tanıtım çalışmaları için Cide’ye gittiğimde iki tane karavanlı gezgin gördüm ve biri Alman, diğeri İngiliz ailelerdi.

Mitolojik efsanelerde Karadeniz’in Batısı bolca yer alır. Sinop, bir Amazon Kraliçesi ya da nymphe (peri) tarafından kurulan bir kent, Samsun Terme antikçağın ünlü savaşçı kadınları olan Amazonların yurdu ve son olarak da Iason Adası yani Ordu’nun Perşembe İlçesi’ndeki Yason Adası mitolojide yer alan Karadeniz yerleşimleridir.

Bunların içinde başka bir yer daha var ki pek bilinmese de mitolojinin birçok öyküsünde çeşitli şekillerde geçen Kytoros yani günümüz Cide ve Gideros Koyu…

Bizim halkımızın en büyük kusurlarından biri okumamak olduğu için biz bu mitolojik bilgilerden ve tarih kayıtlarından çok haberdar olmasak da, yabancı turist her zaman ki gibi önce bilgi edinip sonra seyahat rotası belirlediği için Cide’nin ve Gideros’un tarihinden haberdarlar.

Cide, mitolojik efsaneler ve tarihi dokusunun dışında mükemmel bir tatil noktası. Otel olarak süper tesislere sahip değil ama keyifle konaklayacağınız denize yakın çok tatlı pansiyonları var. Otellerde var tabiî ki ama mütevazı tesisler.

Zaten de bu kadar doğa harikası bir sahil kentini kesinlikle oteller ve tesisler işgal etmemeli. Cide’ye doğaya ve yeşilin kucakladığı maviye doymak için gitmelisiniz.

Karadeniz kıyıları doğa ile baş başa tatil yapmayı sevenlerin adresi olmalı. Doğanın halinden anlamayanda bence bu sahillere çok bulaşmamalı diye düşünüyorum.

Cide, Kastamonu’nun sahil şeridinde yer alan, diğer sahil ilçelerinden daha büyük ve gelişkin bir ilçe. Sadece sahili, koyları değil gezip keşfedeceğiniz başka keşif noktaları da mevcut.

Sizlere biraz bunlardan bahsetmek istiyorum.

Cide gezinizde mutlaka görmeniz gereken başlıca yerler arasında Gideros Koyu, Loç Vadisi, Kerempe Feneri, Karakadı Köyü, Rıfat Ilgaz Müzesi, Malyas Kanyonu, Okçu Kalesi, Çoban Kalesi, Evken Şelalesi, Kılıçlı Mağarası ve Aydos Kanyonu yer alıyor. Çoğu gazi yazısında bu belli başlı keşif noktalarının adı da zaten geçiyor.

Ben hangilerine gittim diye sorarsanız ilçe merkezini gezdim, Rıfat Ilgaz Müzesini gezmiştim ve Gideros’a gitme fırsatı buldum. Ama en yakın zamanda Cide’ye tekrar giderek diğer gezi noktalarını da keşfedeceğim.

GİDEROS KOYU

Cide ilçe sınırları içerisinde yer alan Gideros Koyu, ilçe merkezine yaklaşık olarak 14 km uzaklıktadır. Ulaşım için; Bartın İnebolu Yolu/D010 kara yolunu kullanabilirsiniz.

Mavi ve yeşilin hâkim olduğu koy, Karadeniz’in hırçın dalgaları yerine berrak ve durgun suyu ile dikkat çekmektedir. Çünkü Gideros, yeşil kolların maviyi kucaklayıp hapsettiği muazzam bir koydur.

Arkeolojik ve tabii sit alanı olup, doğal güzelliğe sahiptir. Muhteşem manzarası, gelen ziyaretçilerine Karadeniz’in güzelliğini sunmaktadır.

Koyda denize girebilmeniz mümkündür. Ayrıca kestaneden meşeye, kayından çam ağaçlarına kadar çok çeşitli ağaç türlerine de rastlayabilirsiniz. Dilerseniz, gün sonunda çevresinde bulunan restoranlarda lezzetleri yemeklerin tadına bakabilirsiniz. Cide gezilecek yerler listenizde mutlaka bulunması gereken destinasyonlar arasında yer almaktadır.

Gideros Koyu’na giriş ücreti yoktur. Aracınızı tepe noktasındaki park yerine park ederek evlerin ve caminin arasından kısmen merdivenli yoldan yürüyerek deniz kenarına ulaşabilirsiniz.

RIFAT ILGAZ MÜZESİ

Cide’nin Kasaba Mahallesi’nde yer alan Rıfat Ilgaz Müzesi, ilçe merkezine yaklaşık olarak 1 km uzaklıktadır. Ulaşım için; D759 kara yolunu kullanabilirsiniz.

Rıfat Ilgaz Müzesi, ilçenin tarihi ve turistik yerlerinden biridir. Herkes tarafından sevilen Hababam Sınıfı’nın yazarı olan Rıfat Ilgaz’ın doğduğu evdir. Yazar, hayata gözlerini yumduktan sonra evi restore edilerek, müzeye dönüştürülmüştür. Her sene yüzlerce turist, Hababam Sınıfı’nın yazarına ait olan bu müze evi ziyaret etmektedir.

Müze içerisinde Rıfat Ilgaz’ın eserleri, masası, kişisel eşyaları, hayatını kısaca anlatan fotoğrafları yer almaktadır. Her sene Rıfat Ilgaz Sarı Yazma Kültür ve Sanat Festivali’ne ev sahipliği yapan ilçe, müzenin de tanınmasında büyük bir rol oynamaktadır. Bu festival, çoğunlukla her yıl Temmuz ayında gerçekleşmektedir.

Rıfat Ilgaz Müzesi’ne giriş ücreti yoktur. Cide gezilecekler listenize mutlaka eklemeniz gereken yerler arasındadır.

Cide dağların eteklerinde yer alır. Bu sebeple ister Kastamonu şehir merkezi üzerinden Cide’ye gidiyor olun, ister Bartın üzerinden gidiyor olun iki yol güzergâhının da muazzam virajlı ve zorlu olduğunu söylemeliyim. Kendi aracınızla seyahat ediyorsanız trafik kurallarına uymalı, hız sınırlarını aşmamalı ve güven içinde varış noktasına ulaşmalısınız.

Toplu taşıma kullanmak isterseniz Kastamonu Otogarından günde belli saat aralıkları ile 5 sefer gidiş - 5 sefer dönüş yapıldığını biliyorum. Güncel ulaşım fiyatları hakkında bilgi edinemedim ama sanıyorum gidiş dönüş 500 TL civarında en az ulaşım bedeli olacaktır.

Günü birlik değil de konaklamalı bir tatil düşünüyorsanız bahsettiğim gibi otel ve pansiyon seçenekleri mevcut ve diğer tatil beldelerine yani ülkemizin güneyinde yer alan tatil beldelerine nazaran çok daha uygun fiyatlarına Cide’de konaklayabilir, tatil yapabilirsiniz.

Tıpkı konaklama gibi yeme, içme, şezlong, plaj ücreti gibi güney sahillerinde cep yakan fiyatlara nazaran Cide’de ki fiyatların gayet makul olduğunu da göreceksiniz.

Bu arada, eğer toplu taşıma ile gidiyorsanız ilçe merkezinde bisiklet ve ya motosiklet hatta ATV kiralama olanakları mevcut.

Eğer tatilinizin herhangi bir gününü Cuma gününe denk getirirseniz, Cide’nin pazarını gezme fırsatı da bulabilirsiniz. Ben işyerimin reklam tanıtımı için gittiğimde özellikle kalabalık bir günü tercih etmek istediğimiz için Cuma gününe denk getirmiştik. Bu sayede pazarı gezme fırsatı bulmuştum. Çok tatlı pazarcı teyzelerin yerel ürünleri sergilediği sevimli bir Pazar. Gezmenizi tavsiye ediyorum.

Benden bu haftalık bu kadar… Gidip, gezip, gören dostlarımın canına sağlık.

Yazarın Diğer Yazıları