Nefise Köylü

Dedikodu

Nefise Köylü

Dinimizce kesin bir dille yapmanın yasak olduğu bildirilmiş bir günahtan bahsetmek istiyorum bu gün size DEDİKODU…

Dedikodu: başkalarının kişisel ve özel konuları hakkında yapılan konuşmalardır.

Dedikodu’nun kokusu ile cahilliğin kokusu birbirine benzer. Birçok konu da olduğu gibi bu konuda da cahillik seviyesi ön plana çıkar. Yalancı özgüvenli, genel kültür seviyesi düşük, cahillik seviyesi yüksek insanların sohbet anlayışı dedikodudan ibarettir.

Sohbet: Herhangi bir konu üzerinden arkadaşlarla, aile veya insanlarla iletişim kurmak sohbet etmek anlamı taşır.

Terimsel anlamda bakıldığında, sohbet etmek ve dedikodu etmek arasındaki farkı kolayca anlayabiliriz.

İnsanlar düşünebilen varlıklardır. Diğer canlılardan insanoğlunu ayıran en belirgin özellikleri düşünebilme yetenekleridir. Bu özellikleri nedeniyle insanlar iletişim kurmak isterler, paylaşmak isterler…

Buraya kadar her şey yaradılışın doğal seyri gereği kabul ediyorum. Fark zaten iletişim kurma biçimlerine göre ortaya çıkar. Kimi insanlar ağızlarından çıkan her sözü itina ile seçip özenle SOHBET ETMEYE çalışırken, kimi insanlar kasten ağızlarından çıkan her şeyi başka insanların kastına geçmek üzere DEDİKODU yaparlar.

Bir insanın davranışları, diğer bir insanın sınırlarını çiğniyorsa, mutlaka bir uygunsuzluk vardır. Dedikodu tam olarak buna örnektir. Andaval, yarım akıl, cahil, kültürsüz ve genelde yalancı biri sırf konuşmak için dedikodu yapar ve bu dedikodu hakkında konuştuğu insanın haklarına doğrudan saldırıdır.

Gıybet yapmanın size dönebilecek 5 negatif etkisi:

-Kendi hayatınızdan çok başkalarının hayatlarını düşünürsünüz. Gıybet yapmak başkalarının hakkında konuşmaktır. Bu sebeple durduk yere sizinle hiç alakası olmayan durumlarda ve konularda bulursunuz kendinizi. Bu konu hakkında da o kadar çok konuşunca bir bakarsınız hayatın o durumdan ibaret olmuş. Kendi hayatınızda neler olup bitiyor umurunuzda değil. Bu nedenle başkalarının hayatlarında neler olup bittiğine baktığınız kadar durup kendi hayatınız hakkında da düşünmelisiniz. İnanın size yararı çok daha büyük.

-Dedikodunun negatif etkisine kapılırsınız. Dedikodu kötücül olmadığı sürece sorun yok diye düşünebilirsiniz. Zaten çoğu insan da kötülük yapmak için değil, zaman geçirmek için yapıyor. Ancak yine de negatif bir etkisi olduğunu kabul etmek lazım. Çünkü dedikodusu yapılan kişinin yüzüne söylenmesi gereken birçok şeyi onun arkasından konuşuyorsunuz. Bu da ister istemez vicdanınızı rahatsız eder ve sizi negatif olarak etkiler.

-Muhabbetleriniz kalitesizleşir. Önceleri eğlenmek için yaptığınız dedikodular bir süre sonra tüm muhabbetinizi ele geçirir. Dedikodunun garip bir adrenalini vardır çünkü. Bir süre sonra da bu adrenalinin bağımlısı olursunuz. Başka muhabbetler size keyif vermediğinden konu hep aynı yerde döner dolaşır. O kadar çok konuşulmuştur ki yeni bir şey de söylenemez. Muhabbetiniz ister istemez kalitesizleşir.

-Alışkanlık yapar. Bahsettiğimiz gibi dedikodu alışkanlık yapar. Bir süre sonra kendi kendinizin bile dedikodusunu yapar hale gelirsiniz. Her muhabbette her ortamda birileri hakkında bir şeyler söylemekten kendinizi alamazsınız. Aslında durumun kendiniz de farkına varır ve uzak durmaya çalışırsınız ancak tüm arkadaşlar olarak buna öyle bir alışmışsınızdır ki sanki gıybet yapmasanız Hayat anlamsız bir yer haline gelir gibi hissedersiniz.

-Arayı açar. Dedikodu alışkanlık yapınca birlikte dedikodu yaptığınız arkadaşınızın bile dedikodusunu yaparsınız. Grupta biri olmayınca onu gömersiniz, diğeri olmayınca onu. Bir süre sonra herkes bu durumun farkına varır. İster istemez ara açılır, arkadaşlıkların arasına soru işaretleri girer. Bu nedenle tadında bırakın, Gıybet sınırlarını aşmayın.

Negatif özelliklerini yazarken aklıma Çizgi Film Road Runner (bip bip) geldi. Gülmekten kendimi alamıyorum.

Her bölümde, Çakal hayvani duyuları ve kurnazlığı ile avının peşine düşmek için ayrıntılı planlar yapar ve absürt mekanizmalar kullanır. Senaryo genellikle Çakal’ın bir uçurumdan düştüğünü anlaması veya bir trenin altında kalmasıyla son bulur. Çakal ne yaparsa yapsın bir türlü Kuşa zarar veremez. Her seferinde zararı kendi görür.

Dedikodu da aynı böyle işte…

Çakal dedikodu yapar, kuş hayatını yaşar. Çakal uçurumdan aşağı yuvarlanırken, kuş yukarıdan bakar. Yazıyı yazarken çok güldüm. İster istemez.

Değerli vaktinin çoğunu gıybet ile geçiren insanlara acilen bu gafletten dönmelerini diliyorum.

Yazarın Diğer Yazıları