Nefise Köylü

Anıtkabir ziyareti

Nefise Köylü

Özellikle İlkokul, ortaokul çağlarında çocuğunuz, yeğeniniz, kuzeniniz ya da genç bir arkadaşınız varsa ona en çok nereyi gezmek istersin diye sorduğunuzda vereceği tek cevap ANITKABİR olacaktır.

Daha bebek çağda başlar bir Türk Evladının vatan, millet ve devlet sevdası. Anne ve Babası vatan, millet ve devlet sevdalısıdır çünkü…

İlkokulda okuma yazma öğrendikten ve eğitim almaya başladıktan sonra şanlı tarihimiz meraklarını iyice cezp eder bu genç zihinlerin…

O yüzden bir çocuğa nereyi gezmek ve görmek istersin diye sorduğunuzda ANITKABİR cevabını nasıl heyecanla verdiğini görürsünüz.

Bu heyecan yıllar geçtikçe azalmaz çoğalır. Her yıl yeni bilgiler ve şanlı tarihimizin övgü dolu notları ile donanacaktır Türk evladı. 

Anıtkabir’i ve Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü biz kez ziyaret etmek yetmez. Vatanımızın, Milletimizin ve Devletimizin coşku ile kutladığını resmi bayramlarımızda ve özel günlerimizde Atamızı ziyaret etmek bilhassa hoş gelir ruhumuza.

Ben Anıtkabir ziyareti için özel bir zaman kollamıyorum açık söylemek gerekirse. Tarihimize durup şöyle geriden bakmak ve anmak için mümkün olduğunca sık ziyaret etmek istediğim yerlerin başında geliyor Anıtkabir.

Orası ismi üzerine bir kabir değil aynı zamanda kapsamlı bir müze, öğretici bir görsel şölen. Ziyaret esnasında ilk ve öncelikli amacımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü anmak olsa da bunun yanı sıra Anıtkabir’i eksiksiz gezerek kendimizi şanlı tarihimizin sokaklarında geziye çıkarabiliriz.

Anıtkabir’e doğru, Türkiye’nin neresinden yola çıkarsanız çıkın vatanımızın tam ortasında varış noktasına ulaşacaksınız.  

Tabi ben yazıyı memleketim Kastamonu’dan yola çıkacak gezginler için yazıyorum.
Kastamonulular olarak bizler Ankara’yı merkez kabul ederiz. Resmi işlerimiz için, bazen üniversite hastanelerinde tedavi olmak için vb. nedenlerle Ankara’ya çok sık seyahat ederiz.

Araba ile seyahat etme imkanı olanlar yaklaşık olarak 250 km’lik mesafeyi araçları ile kat ederken. Araba ile seyahat imkanı olmayanlar, gün içinde neredeyse saat başı ulaşım sağlayan şehirler arası otobüslerle de Ankara’ya ulaşabilirler.

Anıtkabir ziyareti için Kastamonu’dan da yola çıksanız, İstanbul’dan da bir gün fazlasıyla yetecektir. Sabah öğlene yaklaşırken geziye başlayıp yaklaşık olarak 3 saatte kadar kapsamlı gezip, kafeteryasında sıcak bir kahve eşliğinde etkileyici unsurları hakkında sohbet edip Anıtkabir’den ayrılabilirsiniz.

Anıtkabir’in Gezerken;
Anıtkabir ziyaretinizde aşağıda ki başlıkları adım adım takip ederek Anıtkabir’in bir çok evresine dair fikir sahibi olabilirsiniz.

1- Barış Parkı: Atatürk’ün “Yurtta sulh, cihanda sulh” sözü temel alınarak tasarlanan Barış Parkı; bu anlayışı temsil edecek şekilde yabancı ülkeler ve ülkemizin bazı bölgelerinden getirilen fidanlarla oluşturulmuştur. ABD, Afganistan, Almanya, Avusturya, Belçika, Çin, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hindistan, Irak, İngiltere, İspanya, İsrail, İtalya, Japonya, Kanada, Kıbrıs, Mısır, Norveç, Portekiz, Yugoslavya ve Yunanistan’dan getirilen ağaç ve fidanlar da dahil; 104 farklı türde yaklaşık 49 bine yakın süs ağacı ve süs bitkileri yer almaktadır.

2- Aslanlı Yol: Ziyaretçileri, ulu önderin huzuruna hazırlamak için yapılmış Aslanlı Yol toplam 262 metre uzunluktadır. Yolun iki yanında oturmuş pozisyondaki 24 aslan heykeli bulunmakta olup; bu tercih pek tabii ki tesadüfi değildir. 262 metrelik Aslanlı Yol’da 24 aslan bulunmaktadır. Bu rakam tesadüfi bir tercih değildir. Zira aslanlar, 24 Oğuz boyunu temsil etmektedir

8- Zafer Kulesi: Aslanlı Yol’un bitiminde yer alan bir diğer kule ise Zafer Kulesi’dir. Kule duvarlarına Atamızın en önemli üç zaferinin tarihi işlenmiş, bu zaferlerle ilgili özlü sözleri yazılmıştır. Kulenin içinde ise Atatürk’ün naaşını 19 Kasım 1938’de İstanbul Dolmabahçe Sarayı’ndan alıp Sarayburnu’nda donanmaya teslim eden top arabası bulunmaktadır.

9- Barış Kulesi: Aslanlı Yol’un bitiminde yer alan bir diğer kule olan Barış Kulesi’nde ''Yurtta Barış, Dünyada Barış'' ilkesinin gözlenebileceği bir kabartma bulunmaktadır. Bu kabartmada, çiftçilikle meşgul olan köylüler ile onları korumak için kılıcını uzatmış bir asker tasvir edilmektedir. İnsanların, Türk ordusunun sunduğu huzur ortamı içinde günlük yaşamlarını idame ettirdiğine dair tasarlanmış kulenin içinde Atatürk’ün 1935-1938 yıllarında kullandığı Lincoln marka tören ve makam otomobilleri sergilenmektedir.

10- Atatürk ve Türk Devrimi Kütüphanesi: Zafer Kulesi ve Mehmetçik Kulesi arasında yer alan Atatürk ve Türk Devrimi Kütüphanesi’nde Atatürk, inkılâplar, milli mücadele konulu Türkçe ve yabancı dillerdeki kitaplar yer almaktadır. İhtisas Kütüphanesi ismiyle de anılan bu kütüphane hafta içi 09.00-12.30 / 13.30-17.00 saatleri arasında herkese hizmet vermektedir.

11- Anıtkabir Atatürk Müzesi: Anıtkabir projesinin kapsamı gereği, Misak-ı Milli ve İnkılâp kulelerinin arasında yer alan bölüm Anıtkabir Atatürk Müzesi olarak şekillendirilmiştir. 21 Haziran 1960’ta açılan müzede Atatürk’ün kullandığı eşyalar, kendisine hediye edilen armağanlar ve giysiler sergilenmektedir. Bunların yanı sıra Atatürk’ün madalyaları, nişanları ve manevi evlatlarından Afet İnan, Rukiye Erkin ve Sabiha Gökçen’in müzeye bağışladıkları Atatürk’e ait kişisel eşyalar da müzede yer almaktadır.

12- Sanat Galerisi: Cumhuriyet Kulesi ile Müdafaa-i Hukuk Kulesi’nin arasında yer alan Sanat Galerisi; Atatürk’ün özel kitaplığını sergilemektedir. Duvarlarında Atatürk’ü ziyaret eden yabancı devlet adamlarının tasvir edildiği yağlı boya tablolar yer almaktadır. Atatürk, milli mücadele ve Anıtkabir’i konu edinen belgesel filmlerin gösterildiği sinevizyon bölümü de bu alandadır.

13- Mozole: Anıtkabir’in en önemli bölümüdür. 42 basamaklı, ortasında hitabet kürsüsünün yer aldığı merdivenlerle çıkılmaktadır. Mermer kürsünün tören meydan cephesinde dairesel geometrik motifler ve Atatürk’ün “Hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir” sözü bulunmaktadır. Sol cephesinde Atatürk’ün Türk gençliğine hitabı, sağ cephesinde ise 10’uncu Yıl Nutku bulunmaktadır. Metinler taş kabartma üzerine altın yaldızlarla işlenmiştir. 

14- Şeref Holü: Bronz kapılardan girilen Şeref Holü girişinde sağ tarafta Atatürk’ün 29 Ekim 1938 tarihli Türk ordusuna son mesajı, sol tarafta ise İsmet İnönü’nün Atatürk’ün vefatı üzerine 21 Kasım 1938 tarihli Türk milletine taziye mesajı bulunmaktadır. Bu yazıtların bir özelliği ise, Atatürk’ün doğumunun 100’üncü yılında, 1981 yılında yazılmış olmalarıdır. Girişin karşısında, büyük pencerenin bulunduğu nişte Atatürk’ün sembolik lahidi yer almaktadır. Lahit taşı tek parça kırmızı mermerden oluşmakta ve ağırlık olarak 40 tona tekabül etmektedir. 

15- Mezar Odası: Atatürk’ün naaşı, mozolenin zemin katında doğrudan toprağa kazılmış bir mezardadır. Mozolenin ilk katı olan şeref holünde konuşlanmış sembolik lahit taşının tam altına denk gelen mezar odasının tasarımında Anıtkabir’in mimari yaklaşımı birebir yansıtılmıştır. Selçuklu ve Osmanlı mimari stilinden izler taşıyan mezar odası sekizgen planlıdır, piramidal külaha sahiptir ve tavanı geometrik motifli mozaiklerle süslüdür. Zemini ve duvarları siyah, kırmızı ve beyaz mermerlerle kaplanmıştır. Mezar odasının ortasında kıble yönünde kırmızı mermerden ibaret sanduka bulunmaktadır. Mermer sandukanın etrafına ise bütün şehirlerimizden ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden gönderilen toprakların konulduğu pirinç vazolar konulmuştur.

ANITKABİR’İN AZ BİLİNEN ÖZELLİKLERİ

On Kule’nin Anlamları

Anıtkabir’de on kule bulunmaktadır. Bu kuleler simetrik olarak yerleştirilmiş olup; Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda önem taşıyan kavramları nitelendirecek biçimde tasarlanmıştır. Hürriyet, İstiklal, Mehmetçik, Zafer, Müdafaa-i Hukuk, Cumhuriyet, Barış, 23 Nisan, Misak-ı Milli ve İnkılâp isimlerini taşıyan kulelerin çatıları piramit biçimindedir, eski Türk çadırlarında görülen tunç mızrak ucu motifini taşımaktadır.

Barış Parkı’nın Ağaçları

Atatürk’ün “Yurtta sulh, cihanda sulh” sözünü yansıtmak adına 24 ülkeden getirilen toplam 46 bine yakın ağaçtan oluşan zengin bir floraya sahip olan Barış Parkı’ndaki ağaçlar boyları kısa olacak şekilde seçilmiştir. Bu tercih, Anıtkabir’in Ankara’nın her yerinden görülebilmesi amacına işaret etmektedir.

Anıtkabir Ziyaret Kuralları

•    Anıtkabir’e motosiklet, bisiklet, at arabası ve kamyon ile girilemez.

•    Anıtkabir’e el çantalarından başka hiçbir eşya alınmaz. Çanta, valiz, bavul, torba ve poşet gibi nesneler nizamiyelerdeki emanet dolaplarında muhafaza edilir.

•    Anıtkabir’e asker ve polis gibi resmi görevle gelenler hariç, silahla girilmez.

•    Ziyaretçiler kedi ve köpek gibi evcil hayvanlarıyla Anıtkabir’e giremez.

•    Dinlenme salonunun dışında hiçbir yerde sigara içilmez; yiyecek ve içecekle dolaşılmaz, yerlere kabuklu yemiş artıkları gibi kirletici maddeler atılamaz.

•    Atatürk, Kurtuluş Savaşı ve Anıtkabir Müzesi içinde fotoğraf çekimi ve kamera kaydı yapılamaz.

•    Şeref Holü’ne resmi üniformalı kişiler hariç şapka ile girilemez.

2023 Anıtkabir Ziyaret Günleri ve Saatleri
Anıtkabir, sabah 09.00-16.00 arası ziyarete açıktır. Anıtkabir hafta sonu açık mı, sorusunun cevabı ise ilgili tarihler arasında her gün açık olduğu şeklinde ifade edilmektedir.
 

Yazarın Diğer Yazıları