Nefise Köylü

18 Mart Çanakkale Zaferi Ve Şehitleri Anma Günü Kastamonu

Nefise Köylü

Şanlı tarihimizdeki kahramanlık destanlarından biri de Çanakkale Zaferidir.

Çanakkale Zaferi, bütün dünyayı şaşkınlık içinde bırakan gerçek bir iman ve eşsiz bir kahramanlık destanıdır. Vatan ve bağımsızlık aşkıyla, tarihe altın harflerle nakşedilen destansı mücadelenin, Çanakkale Zaferinin 107. yıldönümünü idrak etmenin onurunu ve gururunu yaşadığımız bir haftayı geride bıraktık.

Biran bile tereddütte kapılmadan, canlarını seve seve feda ederek 'Çanakkale geçilmez' dedirten, kahraman gazilerimiz ve aziz şehitlerimiz; milletimizin vatan, bayrak, istiklal ve hürriyetleri uğruna neler yapabileceğini tüm dünyaya göstermişlerdir. Bu eşsiz zaferle ortaya konulan sarsılmaz vatan sevgisi ve millet olma bilinci, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının önderliğinde nihai zafere ulaşılan Kurtuluş Savaşı’na da meşale olmuştur.

Kastamonu için Çanakkale Zaferinin yeri diğer tüm zaferler ve Kurtuluş mücadelesinde olduğu gibi çok farklı ve özeldir. Şerife Bacı’nın, Halime Çavuş’un ve nice Şehit ve Gazimizin torunları olarak duygusallığı, maneviyatı, vatan ve millet olma bilincini doruklarında yaşadığımız bir gündür.

Kastamonululara sorun hepsinin köyünde kayıp bir nesil vardır. Sarıkamış, Çanakkale, Kurtuluş Savaşı ve diğer tüm mücadelelerde Kastamonu Halkı tüm gücü ile kendini vatan ve milleti savunmaya adamıştır.

Bizim köyde dedemin babasının nesli yani 1900 ve 1920 arasına gençliği denk gelen nesil kayıptır mesela… hepsi toplanıp savaşa gitmişler ve geri gelememişlerdir. Onların çocukları yetim büyümüşlerdir. Diyorum ya Kastamonululara sorun bir, ‘‘dedemler savaşta kalmış benim’’ diye cevap vereceklerdir size.

Biz şehit torunuyuz. Biz vatan ve millet söz konusu olduğunda gözünü kırpmadan canını ortaya koyan dedelerin ve nenelerin torunlarıyız. Biz bu bilinci hiçbir zaman kaybetmeden, vatan ve millet sevgisini en önemli değeri olarak kalplerinde taşıyan Kastamonulularız.

Tarih kayıtlarından okuyanlar duymuşlardır; Çanakkale Savaşı döneminde 120 öğrencisinin cepheye gitmesi nedeniyle 1914-1918 yıllarında hiç mezun veremeyen Kastamonu Abdurrahmanpaşa Lisesi'nden, öğrencilerinin Kurtuluş Savaşı'na da katılması sonucu 1921 yılında da kimse mezun olamamıştır.

O yüzden bizde Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü bir başka maneviyatla anılır. 

Aziz şehitlerimizden aldığımız ilhamla, aynı şuur ve inançla, mukaddes emaneti daha yükseklere taşıma gayreti verirken, diğer yandan bizi millet yapan yüksek değerlerimizi daima canlı tutmaya ve yüceltmeye devam edeceğiz inşallah.

Bu duygu ve düşüncelerle; 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 107. yıldönümünde başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, milletimize bu eşsiz zaferin gururunu yaşatan,  vatanımız, bağımsızlığımız, milli birlik ve bütünlüğümüz uğrunda canlarını feda eden aziz şehitlerimizi ve ebediyete irtihal eden kahraman gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum.

CANIM MEMLEKETİM, KADİM ŞEHİR, KARADENİZ’İN İNCİSİ, FEDAKÂRLIKLARIN ÖNCÜSÜ, VATAN VE MİLLET AŞIĞI, DÜŞMANA KARŞI GÖZÜNÜ KIRPMAYAN, DEVLETİN BEKASI İÇİN HER ZAMAN MÜCADELE EDEN KASTAMONU İLE GURUR DUYUYORUM.

 

Yazarın Diğer Yazıları