Merve Saatçi

Yaz Meyveleri Bir Başka Güzel

Merve Saatçi

Yaz meyveleri, diğer mevsim meyvelerine göre çok daha fazla çeşitliliğe sahip. Manav tezgahlarında yerini alan çilek, karpuz, kiraz, kayısı gibi pek çok meyve yazın geldiğinin habercisi. Özellikle yaz sıcaklarında ferahlatıcı etkisi olan meyvelerin aynı zamanda vitamin, mineral ve su alımını desteklemek, sindirim sistemini düzenlemek, cildi nemlendirmek gibi birçok faydası vardır. İşte, en sevilen yaz meyveleri ve sağlığımız için faydaları...

Kiraz: Besin değeri yüksek olan kiraz; demir, karoten, kalsiyum, A ve C vitamini gibi birçok vitamin ve minerale sahiptir. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar, baş ağrıları ve migren ataklarını azaltmaya yardımcı olur. İdrar söktürücü özelliği olan kiraz ayrıca uyku düzenlemekte oldukça faydalıdır. 1 porsiyon kiraz yaklaşık 7-8 adettir.

Üzüm: C ve K vitamini, folik asit, lif ve antioksidandan içeriği oldukça yüksek olan üzüm, bağışıklığı arttırarak hastalıklardan korunmaya yardımcı olur. Ancak çok fazla tüketimi ishal ve şişkinliğe neden olabilir, ayrıca içerdiği yüksek şeker sebebiyle diyabet hastalarının ölçülü tüketmeleri gerekmektedir. 1 porsiyon üzüm 1 küçük salkımdır. (12-15 adet)

Karpuz: Su içeriği çok yüksek olan karpuz, sıcak yaz günlerinde ferahlatıcı bir etkiye sahiptir ve sıvı ihtiyacının karşılanmasını destekler. ß-karoten, likopen, C vitamini ve antioksidan içeriği yüksektir. Bu yüzden, kanser ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisi mevcuttur. Aşırı tüketilmesi durumunda kan şekerini yükseltebileceği unutulmamalıdır. 1 porsiyon karpuz 3 küçük üçgen dilimdir.

Kavun: Güçlü bir potasyum, A ve C vitamini kaynağıdır. Hücre yenilenmesini destekleyerek yaraların iyileşme sürecini hızlandırır. Kalp ve damar hastalıklarına karşı korurken aynı zamanda cildin daha parlak bir görünüme kavuşmasını sağlar. Güçlü bir idrar söktürücü olan kavun, ödem atımını kolaylaştırır, idrar yolu enfeksiyonlarını önlemeye yardımcı olur. Ayrıca yüksek su oranıyla sıvı ihtiyacının karşılanmasını destekler. 1 porsiyon kavun 3 ince dilimdir.

Çilek: C vitamini, folik asit ve antioksidan içeriği yüksek olan çilek bağışıklık sistemini güçlendirir, kansere karşı koruyucu etki sağlar. İçerdiği polifenoller sayesinde kan kolesterol seviyelerinin dengelenmesini sağlar, kalp ve damar hastalıklarının önlenmesine yardımcı olur.  Bilinenin aksine glisemik indeksi düşük olan çilek, diyabet hastalarının da ölçülü olmak şartıyla güvenle tüketebileceği meyveler arasında yer almaktadır. 1 porsiyon çilek 7-8 adettir.

Kayısı: İyi bir A vitamini ve ß-karoten kaynağı olan kayısı, göz sağlığının korunmasına yardımcı olur. C vitamini, potasyum ve yüksek oranda lif içerir, hücreleri kanserleşmeye karşı korur. Zengin lif içeriği sayesinde sindirim sisteminin düzenlerken aynı zamanda tokluk hissi de sağlayarak iştah kontrolünün sağlanmasına yardımcı olur. 1 porsiyon kayısı 4 adettir.

Ahududu: A, C, E vitaminleri ve antosiyonin içeren ahududunun yaşlanmaya Ve enfeksiyona karşı koruyucu etkisi vardır. Hücrelerin kanserleşmesini önler, göz sağlığının korunmasına yardımcı olur. Kemik ve eklem hastalıklarının iyileştirilmesini destekleyen ahududunun 1 porsiyonu yaklaşık 15-17 adettir.

Yazarın Diğer Yazıları