
Sağlıklı Beslenerek Bağırsak Floranızı Koruyun!
Merve Saatçi
Vücudumuzda 100 trilyona yakın hücre ve bunun yaklaşık 10 katı kadar da yararlı bakterilerin bulunduğu tahmin edilmektedir. Deri, ağız, bağırsaklar gibi çeşitli bölgelere yerleşmiş bu yararlı bakterilere o bölgenin “florası”, diğer bir adıyla “mikrobiyota”sı olarak tanımlanmaktadır. Sindirim sistemimiz beynimiz dışında en fazla sinir hücresi ve sinir ağı olan sistemdir. Bu yüzden, bağırsaklarımız ikinci beyin olarak kabul edilmektedir. Son zamanlarda yapılan araştırmalarda birçok hastalığın sebebinin zarar görmüş bağırsak florası olduğu ortaya çıkmıştır. Beslenmenizde yapacağınız değişiklikleri ile birlikte daha sağlıklı bir bağırsak florasına sahip olabilirsiniz.
-Tam buğday ekmeği, bulgur, yulaf ve nohut, kuru fasulye, barbunya gibi kurubaklagillere beslenmenizde daha çok yer verin. Bu besinler zengin posa içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini artırarak, sindirilmiş besin artıklarının kalın bağırsaktan geçişini hızlandırmakta ve bu sayede zararlı bakterilerin oluşumu engellenmektedir.
-Turşu, kefir, yoğurt gibi probiyotik besinler bağırsak floramız için yararlı bakteriler içerir, florayı koruyarak bağırsağın daha düzgün çalışmasını sağlar ve toksik maddelerin geri emilimini engeller. Günde 1 bardak kefir veya 2 kase yoğurt tüketmeyi ihmal etmeyin.
-Turşu, her ne kadar zengin bir probiyotik kaynağı olsa da yüksek sodyum içeriğinden dolayı tansiyon, diyabet, kalp damar hastalıkları, mide hastalıkları olan kişiler tarafından kontrollü bir şekilde veya hastalığın seyrine göre hiç tüketilmemelidir.
-Şeker kullanımınızı sınırlandırın. Yüksek şeker içeren besinler bağırsaktaki maya bakterilerinin ve diğer zararlı bakterilerin artmasına sebep olmaktadır.
-Ceviz, keten tohumu, balık gibi zengin omega 3 içeren besinler vücutta dost bakterilerin sayısının artırılmasına destek olarak sağlıklı bir flora oluşmasına yardımcı olur. Daha sağlıklı bir bağırsak florası için haftada 2 kez balık tüketmeyi ihmal etmeyin.
-Sebze ve meyvelerin içeriğindeki sindirilemeyen lifler bağırsaklardaki iyi bakterilerin fermantasyonu için gereken hammaddeyi sağlamaktadır. Bu yüzden daha çok sebze tüketmeye çalışın. Et tüketirken ise; yediğiniz etin serbest dolaşan ve doğal otlarla beslenmiş hayvanlardan geldiğinden emin olun. Antibiyotik verilmiş hayvanlardan elde edilen et bağırsak florasına zarar verebilecek bakteriler üretmektedir.
-Beslenmenizde hindistan cevizi yağına yer verin. İçerdiği orta zincirli yağ asitleri sayesinde, uzun zincirli yağ asitlerine göre sindirim sırasında vücudu daha az yoran ve sindirimi kolaylaştıran hindistan cevizi yağı aynı zamanda; anti bakteriyel özelliğe sahiptir. Bu sayede zararlı organizmaları yok ederek inflamatuar bağırsak hastalıklarına karşı koruyucu etkisi kanıtlanmıştır.
-Antibiyotikler bağırsak florasını bozarak kilo artışına sebep olmaktadır. Ayrıca antibiyotikler öldürmesi gereken zararlı bakterileri öldürürken bağırsaktaki iyi bakteriler de ölmektedir. Bu nedenle gereksiz antibiyotik kullanımından kaçının.