Merve Saatçi

Mevsim Geçişlerine Dikkat!

Merve Saatçi

Soğuyan havalarla birlikte özellikle karbonhidrat ağırlıklı beslenmek, daha az hareket etmek, düzensiz uyku kışın kilo artışının en önemli sebepleri arasında yer almaktadır. Gelin doğru bir beslenme ile bu sonbaharda hem ideal kilonuzu koruyun hem de hastalıklara karşı vücut direncinizi arttırın.

—Öncelikle bu süreci herhangi bir diyet uyguluyor gibi düşünmeyin, sağlıklı ve dengeli beslenmeyi yaşam biçimi haline getirmeye çalışın. Sizi mutsuz eden ve size uygun olmayan diyet programlarından uzak durun. Sağlıklı beslenmeyi yaşam biçimi haline getirmek yaz kış fark etmeksizin ideal kilonuzu korumanıza yardımcı olacaktır.

—Genelde soğuk havalarda pilav, makarna, börek, pasta, kek gibi karbonhidrat ve yağ içeriği yüksek besinlere eğilim de artmaktadır. Ancak bu tarz besinleri aşırı miktarlarda tükettiğimizde ihtiyacımız olan protein, vitamin ve mineralleri yeterince alamamaktayız.
—Dengeyi kurun, yeterli miktarda protein ve sebze-meyve tükettiğinizden emin olun. Protein içeren besinler tokluk hissinin sağlanmasına yardımcı olurken, sebze ve meyveler de aynı şekilde zengin posa içerikleri sayesinde hem tokluk hissi sağlayacak hem de sindirim sisteminizin daha iyi çalışmasını destekleyecektir. 

—Mevsim geçişlerinde grip ve diğer enfeksiyonlara karşı vücut direncini arttırmak için, en iyi E vitamini kaynaklarından olan yeşil yapraklı sebzeler, fındık ve ceviz gibi yağlı tohumlar, kuru baklagiller gibi besinleri her gün tüketmeye özen gösterin.

—Soğangiller içeriklerindeki sülfürlü bileşikler sayesinde antioksidan görevi görerek vücuttan toksinlerin atılmasına yardım eder. Soğan, sarımsak, pırasa gibi besinlerin yapısında bulunan allisin isimli madde hem antiviral hem de antibakteriyal etki göstererek vücut direncinin arttırılmasında önemli role sahiptir.

—Havaların soğumasıyla birlikte genelde susama hissi azalır ve buna bağlı olarak kışın bireylerin su tüketiminde de azalmalar gözlenmektedir. Buna bağlı olarak çoğu zaman açlık ve susuzluk kavramları birbirine karışmaktadır. Aslında sadece susamışken kendinizi bir şeyler yerken bulmamak için günde 2 litre su içmeyi ihmal etmeyin. Yeterli sıvı alımı vücudunuzdaki ödemin atılmasını desteklerken aynı zamanda kendinizi daha zinde hissetmenizi sağlayacaktır.

—Mevsim geçişleri ve günlerin kısalması uyku düzensizliğine, daha az uyumaya veya sık uyanmaya neden olabilmektedir. Yapılan araştırmalar, uyku süresi 7 saat ve altında olan bireylerin yemeye daha fazla eğilim gösterdikleri ve kilolu olduklarını göstermiştir. Bu yüzden uyku saatlerinizi iyi planladığınızdan emin olun.

—Sonbahar ile birlikte havaların soğumasına bağlı olarak evde geçirdiğimiz sürenin artması, televizyon karşısında geçen uzun hareketsiz saatler kilo artışının en önemli nedenleri arasında yer almaktadır. Güneşli saatleri değerlendirin ve açık havada yürüyüşler yapmaya özen gösterin. Vücuttaki yağ yakımı egzersize başladıktan yaklaşık 20 dakika sonra başladığı için, haftada 2-3 gün aralıksız 45–50 dakika egzersiz yapmaya çalışın. 

Yazarın Diğer Yazıları