Merve Saatçi

Enginar Mevsimi

Merve Saatçi

Genellikle bahar aylarında yetişen, Akdeniz mutfağının vazgeçilmez sebzeleri arasında yer alan enginarın mevsimi gelmek üzere. Karaciğer dostu olarak bilinen enginarı hazır mevsimi yaklaşırken yakından tanıyalım.

-Enginar içeriğindeki “Ciarin” adlı madde sayesinde karaciğer, safra kesesi ve böbrek gibi organların düzenli çalışmasını destekler. En büyük özelliği karaciğeri temizlemesinin yanı sıra safra akışını kolaylaştırmaktır.

-Safra salgılanması arttırması ve lifli yapısı sayesinde hazımsızlık, şişkinlik ve diğer sindirim problemlerinin düzenlenmesinde de etkilidir.

-Yüksek miktarda potasyum, kalsiyum ve manganez içeren enginar, aynı zamanda zengin bir A vitamini, B1, B6 vitamini ve C vitamini kaynağıdır.

-Diğer birçok sebzeye göre çok daha yüksek antioksidan seviyesine sahip olan enginar içeriğindeki quersetin sayesinde kanserle savaşıyor, toksik maddelerin vücuttan atılmasına yardım ediyor.

-Yüksek lifli yapısı, kan şekerini dengeleyici bir etkiye sahip olduğu için diyabet hastaları tarafından rahatlıkla tercih edilebilecek besinler arasında yer almaktadır.

C vitamini kaynağı olan enginar, antioksidan özelliği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirirken, içerdiği K vitamini sayesinde Alzheimer hastalarının da beslenmesinde yer verilmesi gereken bir sebzedir.

-Enginar, yüksek miktarda potasyum içerdiği için kan basını düşürmekte ayrıca kalp krizi ve koroner kalp hastalıklarına yakalanma riskini de azaltmaktadır.

-Yine potasyum içeriği sayesinde vücuttaki sodyum-potasyum dengesini düzenleyerek tansiyonu düzenler, üre seviyesini düşürerek kalbin rahat çalışmasını sağlar.

-Faydaları saymakla bitmeyen enginara, zeytinyağlı yemek, dolma veya salata olarak sofranızda yer vermeyi unutmayın.

-1 adet orta boy çiğ enginar (yaklaşık 130 gr.) ortalama 60 kalori içermektedir.

Dipnot: Enginarın boyutu büyüdükçe kılçıklı yapısı artmaktadır. Daha lezzetli bir enginar için küçük boylarını tercih etmelisiniz.

Zeytinyağlı Enginar

Malzemeler:

6 adet ayıklanmış enginar

1 adet kuru soğan

3 adet taze sıkılmış limon suyu

1 adet havuç

1 adet patates

Yarım su bardağı bezelye

1 su bardağı su

Yarım çay bardağı zeytinyağı

1 çay kaşığı tuz

4-5 dal dereotu

Yapılışı: 2 adet limonu sıkın, enginarları limonlu suya atın. Patates ve havuçları yıkayıp soyduktan sonra küp küp doğrayın. Doğranmış sebzeleri ve bezelyeyi haşlayın. Ardından süzüp yemeklik doğradığınız soğanla karıştırın. Limonlu suda bekleyen enginarları, çukur kısımları üstte kalacak şekilde geniş bir tencereye yerleştirin. Enginarların ortalarını hazırladığınız sebze karışımıyla doldurun. İçme suyu ve kalan 1 adet limon suyunu; zeytinyağı ve tuz ilavesiyle ayrı bir kapta karıştırın. Hazırladığınız zeytinyağlı karışımı enginarların üzerine gezdirdikten sonra kapağını kapattığınız tencerede ve kısık ateşte 45 dakika pişirin. Yaklaşık 15 dakika dinlendirdiğiniz enginarların üzerine ince kıydığınız dereotundan ekleyerek servis edebilirsiniz.

Yazarın Diğer Yazıları