
Doğum Sonrası Kilolarınıza Veda Edin!
Merve Saatçi
Hamilelik boyunca alınan kilolar, doğum sonrasındaki kilo verme sürecini büyük ölçüde etkilemektedir. Hamilelikte 9–12 kg arası kilo artışı idealdir. Eğer gebelik bu rakamlar içinde tamamlanmışsa hem yeterli ve dengeli beslenme hem de emzirme sayesinde annenin ilk 6 ay sonunda doğum öncesi kilosuna ulaşması beklenir. Ancak gebelik döneminde 20–25 kg ve üzeri kilo alan kişilerde ideal kiloya ulaşmak daha uzun sürmektedir. Bu yüzden, yapılacak en doğru şey gebeliğe ideal kiloda başlamak ve bu süreçte kontrollü kilo alımını sağlamak olmalıdır.
- Anne sütü bebeğinizin sağlıklı gelişimi için en önemli besindir. Bu dönemde ilk hedefiniz; bebeğinizi en azından ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslemek olsun.
- Anne sütünün yeterli miktarda olması ise hem annenin dengeli beslenmesi hem de emzirme sıklığı ile ilişkilidir. Özellikle ilk 6 ay kilo kaybına yönelik yapılan çok sıkı diyetler sütünüzün miktar ve kalitesinde azalmalara sebep olacaktır.
- Emzirirken harcanan kalorinin kilo vermek için en büyük destekçiniz olduğunu unutmayın. Bu dönemde vücuttan her gün yaklaşık 700 ml süt salgılanmaktadır. Bu da her gün 500 -700 kalori harcanması demektir ve ortalama bir saat yapılan tempolu egzersize eş değerdir. Bu nedenle emzirirken dengeli beslenen ve yeterli sıvı alan anneler, eğer doğumu normal kilo artışıyla bitirdiyse altı ay sonunda doğumda aldığı kilolardan daha kolay kurtulabilmektedir.
- Su, anne sütünün önemli bölümünü oluşturmakta ve aynı zamanda metabolik süreci desteklemektedir. Bu yüzden her emzirmenin ardından sıvı tüketmeye özen gösterin. Süt miktarını arttırmak için, günde en az 2,5–3 litre su başta olmak üzere şekersiz komposto, ayran, rezene gibi bitki çaylarından destek alabilirsiniz. Ayrıca, sütün sık aralıklarla sağılmasının süt üretimini olumlu etkilediği de bilinmektedir.
- Emzirme döneminde beslenmeniz bebeğinizin gelecekteki sağlığı ve anne sütü verimliliği için çok önemli. Hamileliğinizdeki beslenme alışkanlığınıza emzirirken de devam edebilirsiniz.
- Beslenmenizde bütün besin gruplarına yer vererek, öğün aralarında sağlıklı atıştırmalar yapmaya özen gösterin. Emziriyorsanız ne iki kişilik yemeli, ne de hızla kilo vermeye çalışıp sıkı bir diyet yapmalısınız.
- Emzirme sırasında normal kalori ihtiyacınıza ek olarak günlük 300–500 kalori daha fazla almanız yeterlidir. Bu ihtiyacı karşılamak üzere ek olarak, 1 su bardağı süt, bir yumurta veya 1 köfte kadar et, 1 ince dilim ekmek ve bir adet meyve eklemeniz yeterli olacaktır.
- Özellikle karbonhidrat ve proteinden yetersiz beslenme anne sütünü azaltacaktır. Protein ve kalsiyum açısından zengin süt, yoğurt, peynir, yumurta sizin sağlığınız ve sütünüzün kalitesi için çok önemlidir. Ayrıca her gün mutlaka et- tavuk veya balık gibi protein kaynaklarından birini tüketmeye özen göstermelisiniz.
- Sütünüz az ise beslenmenizi gözden geçirmeniz faydalı olacaktır. Beslenmenizde mutlaka beş temel gruptan (sebze ve meyve, ekmek ve tahıl, süt ve süt ürünleri, et-balık-yumurta-kurubaklagiller, yağ grubu) besinler olmasına dikkat edin. Az ve sık beslenmek sütünüzün verimini artırabilir. Her emzirme sonrası 250 ml kadar sıvı almaya özen gösterin.