
Çocuklarda Obezite Artıyor!
Merve Saatçi
Günümüzde her dört çocuktan biri kilo problemi yaşamasına rağmen, maalesef halk arasında “Kilolu çocuk daha sağlıklıdır.” algısı çok yaygın. Ancak yapılan araştırmalarda, bebeklik, çocukluk ve ergenlik çağında oluşan şişmanlığın; yetişkinlik çağında diyabet, kardiyovasküler hastalıklar gibi birçok sağlık problemi ile yakında ilişkili olduğu anlaşılmıştır. Aynı zamanda aşırı kilo, dış görünümü bozarak çocukların psikolojisini olumsuz etkileyebilir ve hormonal değişikliklere neden olarak ergenliğin başlamasını geciktirebilir. Çocukları obeziteden korumak için ebeveynlere de büyük görevler düşüyor…
- Beslenme anne karnında başlamaktadır. Araştırmalar doğum ağırlığı yüksek olan bebeklerin ilerleyen yaşlarında obez olma riskinin daha yüksek olduğunu göstermiştir. Bu yüzden gebelik döneminde ideal kilo artışı annenin olduğu kadar bebeğin sağlığı için de önemlidir.
- Tat reseptörleri bebeklik çağında gelişmeye başlar. Bu dönemde bebeğinize verdiğiniz besinler onun ilerdeki besin seçimlerini de etkileyecektir. Bu yüzden, anne sütünden sonra verilecek ilk besin şeker değil; yoğurt, yumurta, meyve suyu, meyve ezmesi, sebze, tahıllı çorbalar gibi besinler olmalıdır.
- Bebeklik döneminde; ağlama, kızgınlık gibi durumlarda her defasında beslemeniz sonucunda, bebek bu duyguları açlık olarak yorumlar ve fizyolojik olmayan bir beslenme davranışı geliştirir. Bu da çocukların yetişkinlik döneminde, aynı duygular karşısında aşırı yemek yeme davranışı göstermelerine neden olmaktadır.
- Çocuklara sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırabilmek için ailenin rol model olma konusundaki hassasiyeti ve ebeveynler arasındaki tutarlılık önemlidir. Sizin alışkanlık ve seçimlerinizin çocuklarınızı da etkileyeceğini unutmayın.
- Çocuğunuzun yemesini istemediğiniz besinleri evde bulundurmayın. Market alışverişlerinde daha sağlıklı ve besin değeri yüksek besinleri tercih edin.
- Düzenli kahvaltı yapmak obeziteden koruduğu gibi çocuklarda okul performansının arttırıcı etkiye de sahiptir. Çocuğunuzun kahvaltısında süt, peynir, yumurta, ekmek ve yeşilliğe yer vermeye çalışın.
- Çocuğunuz okul çağında ise beslenme çantasına koyduğunuz şeyleri tekrar gözden geçirin. Abur cubur, çikolata, bisküvi yerine; ceviz, fındık gibi sağlıklı kuruyemişler, meyve, süt, küçük bir tam tahıllı ekmeğe yapılmış peynirli sandviç daha sağlıklı seçimler olacaktır.
- Çocuğunuza sağlıklı beslenme ve besinler konusunda bilgi verin. Bu tarz eğitimler çocuklarınızın sadece evde değil okulda, markette, dışarıda yaptıkları besin seçimlerinin daha sağlıklı olmasını sağlayacaktır.
- Çocuğunuz kilosu konusunda kendisini kötü hissederse bu durum daha çok yemesine veya bazı yeme bozukluklarına sebep olabilir. Bu yüzden onu baskı altına almayın, suçlama ya da cezalandırma gibi davranışlarda bulunmayın.
- Çocukluk döneminde kazanılan beslenme alışkanlıklarının tüm yaşamı etkilediğini unutmayın. Aile içindeki yeme alışkanlıkları ve fiziksel aktivite düzeyi hakkında yapabileceğiniz olumlu değişiklikler için mutlaka bir uzmana başvurun.