
Çikolata sevenlerden misiniz?
Merve Saatçi
Çikolatanın ham maddesi olan kakao, kakao ağacının meyvesinden elde edilen yağlı tohumun kurutulmuş ve fermente edilmiş ürünüdür. Çikolata ise kakao özü ile kakao yağı ve şekerin birleşiminden oluşmaktadır. Birçok kişinin vazgeçilmezi olan ve severek tüketilen çikolataya yakından bakalım…
-Çikolatadaki kakao miktarı yüzde 10'dan yüzde 95'lere kadar çıkabilir. Kakao oranı arttıkça çikolatanın antioksidan özelliği de artmaktadır.
-Kakao içerisinde bulunan antioksidanlar kan basıncını düşürür, daha sağlıklı bir dolaşım sistemine zemin hazırlayarak hücrelerimizin daha iyi beslenmesini destekler. Ayrıca yapılan araştırmalarda doğal kakao ve çikolata tüketmenin kandaki kolesterol seviyelerini düşürebileceğini ortaya konmuştur.
-Kakaonun kardiyovasküler sistem üzerindeki faydalarının yüksek antioksidan aktivitesine bağlı olduğu düşünülmektedir. Orta miktarda kakao tüketimi, kanın antioksidan kapasitesinin artmasını sağlayarak, kan damarlarının içine yerleşen ve kan akışını bloke eden plakların oluşumundan sorumlu proteinlerin oksitlenmesinin azalmasını sağlamaktadır.
-Günde 30 gr. bitter çikolata (%70–80 kakao içeren) tüketimi, vücuda önemli miktarda polifenol sağlayarak kadiyovasküler hastalıkların önlenmesine yardımcı olabilir.
-Kakao yağında bulunan resveratrol ve triptofan proteini, endorfin ve seratonin hormonlarının salgısını arttırarak mutluluk hissi verir ve rahatlatıcı bir etkisi vardır.
-Genel olarak çikolatanın bir porsiyonu (40-45 gr.) ortalama 220 kalori içermektedir.
Hangi Çikolatayı Tercih Edelim?
-Çikolata seçimi yaparken içeriğindeki kakao tozu miktarına göre seçmelisiniz. Bitter, çikolata çeşitleri arasında kakao oranı en yüksek çikolata olduğu için dolayısıyla en sağlıklı olan çikolatadır.
-Ayrıca bitter çikolata, sütlü çikolata ile karşılaştırıldığında yüzde 15 daha az kalori içermektedir. Bu yüzden seçim yaparken tercihinizi sütlü çikolata yerine bitter çikolatadan yana yapmak daha sağlıklı bir seçim olacaktır. Beyaz çikolata ise hiç kakao tozu içermeyip, sadece kakao yağı içerdiği için çikolatanın yararlı etkilerinden hiçbirine sahip olmadığını unutmayın.
-20-25 gram %70-%80’lik bitter çikolatada 36 mg magnezyum bulunmaktadır. Bu oran sütlü çikolatanın 3 katı kadardır. Magnezyum, antiaritmik ve hipotansif olarak etki eden, kasların rahatlamasını sağlayan bir mineral olması sebebiyle kalp sağlığı için önemli bir mineraldir.
Fazla Çikolata Tüketimine Dikkat!
Çikolata tüketimi ile bazı kişilerde reflü ve mide yanması gibi sağlık problemlerinin artması arasında bir ilişki bulunmuştur. Ayrıca, çikolatanın içeriğindeki kafeinden dolayı migren ataklarının tetiklediği ve baş ağrısına sebep olduğu bazı çalışmalarda ifade edilmiştir.
-Her besinde olduğu gibi çikolata tüketiminde de dikkat edilmesi gereken en önemli şey miktardır. Kronik mide yanması, migren, obezite gibi herhangi bir problemi ya da çikolata tüketimi için başka herhangi bir sağlık engeli olmayan kişiler, günde 30–40 gramı geçmemek şartıyla kakao oranı yüksek bitter çikolataları tercih edebilirler