
Baharatlar ile sofralarınızı renklendirin
Merve Saatçi
Kullanımı çok eski tarihlere dayanan baharatlar zengin koku ve tatlarıyla yemeklerimizi lezzetlendirirken sağlığımız için de pek çok faydaya sahiptir. Özellikle tuz tüketimi fazla olan kişilerde yemeklere eklenen baharatlar sayesinde kullanılan tuz miktarını kontrol altına almak mümkün. İşte yemeklere en çok yakışan bazı baharatlar ve faydaları
Kimyon
Sindirimi kolaylaştıran kimyonun aynı zamanda gaz giderici etkisi vardır Antioksidan içeriği sayesinde bağışıklığı arttırırken aynı zamanda kansere karşı korur. Koku ve tat vermek için özellikle et yemeklerinde tercih edilen kimyon, çorba ve pilava da yakışmaktadır. Kuru baklagiller, brokoli, Brüksel lahanası, karnabahar, lahana gibi gaz yapabilen sebzelere kimyon ekleyerek sindirim şikayetlerinizi azaltabilirsiniz. Aşırı tüketimi karaciğer ve böbreklere zarar verebilen kimyonun hamilelik döneminde düşüklere neden olabileceği için dikkatli kullanılması önerilmektedir.
Kekik
Hazmı kolaylaştırır, solunum yolu hastalıklarına karşı iyi gelir. İyi bir K vitamini, demir ve manganez kaynağıdır. Özellikle kurubaklagil, yumurta, balık, dana eti, köfte, yahni ve tavuğa yakışmaktadır.
Biberiye
Biberiyenin içeriğinde bulunan bileşenler vücut iltihaplarının iyileşmesine yardımcı olarak eklem ve kas ağrılarının azalmasını sağlar. Kalp sağlığını koruyan biberiye aynı zamanda hafızaya iyi gelerek konsantrasyonu da arttırır.
Zerdeçal
İçeriğindeki curcumin sayesinde iltihap giderici olan zerdeçal. kireçlenme ve eklem iltihabı gibi hastalıklara karşı etkili bir baharattır. Ayrıca mide ülseri, obezite ve alzheimer gibi kronik hastalıklara karşı koruyucu etkisi mevcuttur. Zerdeçaldan maksimum fayda sağlayabilmek için karabiber ve zeytinyağı ile birlikte tüketebilirsiniz.
Zencefil
Zencefil, baş dönmesi, mide bulantısı, kusma ve soğuk terleme gibi gribal semptomları azaltmaya yardımcı olurken virüsün ve toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar. Romatizma ve eklem ağrılarını azaltır.
Karabiber
Yemeklerimizde en çok kullanılan baharatlar arasında yer alan karabiberin sindirimi kolaylaştırıcı etkisi mevcuttur. Antioksidan ve antibakteriyel özelliğe sahiptir, gaz oluşumunu azaltır. Karabiber zengin bir manganez, K vitamini ve demir kaynağıdır. Yapılan bazı çalışmalar karabiberin içerisindeki piperin adlı maddenin metabolizmayı hızlandırdığını göstermiştir.
Kırmızıbiber
Acı biberin içinde bulunan kapsaisin bileşeni kırmızı bibere acı özelliğini veren maddedir. Kapsaisin, büyük aktif bir bileşik olup; ağrılı iltihap, romatoid artrit, alzheimer
gibi hastalıkların tedavisinde fayda sağlamaktadır. Ayrıca yapılan çalışmalar, kapsaisin içeren besinlerin tüketiminin enerji alımını baskılayarak obezite görülme sıklığını
azaltabileceğini üzerinde durmaktadır.
Nane
Anti-mikrobiyal özelliğe sahip olan nane mideyi rahatlatarak bulantılara iyi gelmektedir. Çalışmalar nanenin pankreas, göğüs ve karaciğer tümör gelişimini yavaşlattığını ortaya koymuştur. Aynı zamanda stres giderici ve rahatlık verici bir özelliği de vardır. Nane tüketimi soğuk algınlığı, öksürük ve ağız kokusuna iyi gelmektedir.
Tarçın
Kolesterol dengeleyici etkiye sahip olan tarçının antioksidan ve antibakteriyel özellikleri vardır. Genelde kan şekerini dengelemesiyle bilinen tarçın bazı diyabet ilaçlar ile etkileşime girebilir. Bu yüzden diyabet hastalarının tarçın kullanımı ile ilgili doktorlarına danışması önerilmektedir.