Merve Saatçi

Anne Sütünden Sonra En Kaliteli Protein: Yumurta

Merve Saatçi

 Uzun yıllar boyunca yumurtanın kolesterolü yükselttiği ve bu yüzden kalp hastaları tarafından tüketilmemesi gerektiği savunuldu. Ancak günümüzde yapılan araştırmalar yumurtanın içindeki kolesterolün vücudumuzdaki kolesterolü arttırmadığını göstermiştir. Peki, yıllardır tartışma konusu olan yumurtanın faydaları neler ve ne kadar tüketelim?

—Anne sütünden sonra bilinen en kaliteli protein kaynağı olarak kabul edilen yumurta, içeriğinde insan vücudunun ihtiyacı olan ve proteinlerin yapıtaşı olan bütün temel aminoasitleri içermektedir.

—İçeriğindeki yüksek protein miktarı sayesinde yumurta kilo vermek isteyenler için de güzel bir alternatif. Her sabah kahvaltıda 1 yumurta tüketmek ya da yemeklere yumurta eklemek uzun süre tok kalmanızı sağlayacağı için diyet programınızı daha düzenli uygulamanıza yardımcı olacaktır.

—Yumurta sahip olduğu vitamin, mineral ve yüksek protein değeri sayesinde çocuklar için vazgeçilmez besinler arasında yer almaktadır. Büyüme ve gelişmeyi desteklerken aynı zamanda kemik ve kasları güçlendirir, bağışıklığı arttırır. Çocuğunuzun her gün 1 yumurta yemesini sağlayın.

—Yumurta içeriğindeki çinko, selenyum ve E vitamini sayesinde daha parlak ve canlı bir cilde sahip olmanızı sağlar, saçlarınızı güçlendirir.

—Yumurta sahip olduğu demir ve B12 vitamini sayesinde kansızlık ve unutkanlık ile savaşır. Ancak yumurtanın 10 dakikadan fazla pişirilmesi durumunda yumurta sarısı etrafında 'demir sülfür halkası' olarak tanımlanan yeşil-gri bir halka oluşmaktadır. Yumurtayı 10 dakikadan fazla pişirmeniz içeriğindeki demirden yararlanmanızı engelleyecektir.  Ayrıca yumurtanın yanında tüketeceğiniz taze sebze veya taze sıkılmış meyve suları gibi C vitamininden zengin besinler ile demirin emilimini arttırabilirsiniz.

—Yumurta iyi pişirilmediğinde hem sindirimi zorlaşır hem de B grubu vitaminlerinden olan biyotinin vücutta kullanılması zorlaşır. Yumurta pişirilirken; 4 dakikada beyazı, 12 dakikada tamamı katılaşmaktadır.

--Yumurta alırken karşımıza farklı birçok yumurta çeşidi çıkıyor. Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği’ne göre, yumurtaların üzerinde yer alan en baştaki numaraya bakarak satın aldığınız yumurtanın yetiştirilme şeklini anlayabilirsiniz. Bu numaralara göre; 0: Organik tavuk, 1: Gezen tavuk 2: Kümeste özgür tavuk 3: Kafes tavuğu olarak belirtilmiştir.

—Yumurta satın alırken, kabuğu temiz olan, çatlak ya da kırık olmayan yumurtaları tercih etmelisiniz. Ayrıca yumurtaların çabuk bozulmasını engellemek için buzdolabına koyarken değil, kullanmadan hemen önce yıkanmasına dikkat edilmelidir. Satın aldığınız yumurtanın taze olup olmadığını yumurtayı kırarak anlayabilirsiniz. Taze yumurta kırıldığında yumurta akı ve sarısı birbirine karışmaz. Ayrıca taze yumurtayı tuzlu suyun içerisine koyduğunuzda dibe çökerken, bayat yumurta yüzeyde kalacaktır.

—Halk arasında kahverengi yumurtanın beyaza göre daha sağlıklı olduğu düşünülür. Ancak yumurtanın kabuk rengi tavuğun cinsi ile alakalı bir durumdur. Kahverengi ve beyaz yumurtanın besleyici özelliği aynıdır.

 

Yazarın Diğer Yazıları