Kadriye Doğan

Tanımlamayın Tanıyın

Kadriye Doğan

Allah kendisine şirk koşulmasını affetmez Kullar da utandırılmayı affetmez diyor Ragıp el-Isfahani. İnsan onu utandıranı hiç unutmuyor, ömür boyu kırgın, dargın kalıyor, hatta intikam almak için planlar kuruyor. Hz Ali başkalarının yanında yapılan nasihat, nasihat değil hakarettir buyurmuştur. 

Çocuklarımıza nasihat ederken bile onları utandırmamaya çalışmalıyız. Atalarımız ne güzel söylemiş çok söyleme arsız edersin, çok verme hırsız edersin. Utandırılarak büyütülen çocuk da kişilik bozuklukları olur. Derinde özgüvensiz dışarıya karşı da kinli, hınçlı ve sevgisiz çocuklar haline gelirler. İnsanları asla utanca boğmayın, niyet okumayın, tanımlamayın tanımaya çalışın Ne çabuk tanımlıyoruz insanları iyi, kötü, dindar, dinsiz, kafir, yalancı yüzlerce etiket var sanki elimizde her tanıştığımız kişiye yapıştırıveriyoruz. Oysa çok yanılıyoruz. Çünkü gaybı Allah'tan başkası bilemez Enam suresi 59 ayeti kerimede Allah: Gaybın anahtarı onun yanındadır, onları Ondan başkası bilemez buyuruyor. Yine Neml Suresi 63. ayeti kerimede de: Göklerde ve yerde Allah'tan başka kimse gaybı bilemez buyuruyor. Kalpler de gayptır değerli dostlar. Halid b. Velid savaşta kılıç kılıca savaşırken yere düşen ve son anda kelime-i şehadet getiren birini affetmemişti. Bu haber Resulullah’a geldiğinde çok üzülen yüce peygamber Halid b. Velid’i çağırdı ve sordu. Onun ya Resulullah ölüm korkusundan kelime-i şehadet getirdi, gerçek iman etmedi demesi üzerine kalbini yarıp baktın mı dedi.

Kalpleri Allah’tan başkası bilemez. O zaman madem ki gerçeği asla bilemeyeceğiz insanları yaftalamayalım. Onlara etiketler yapıştırıp toplum içinde utandırmayalım, hele çocukları asla küçük düşürmeyelim. Hümeze suresinde Allah C.C: Vay o alay edenlerin haline buyuruyor. Niyetimiz iyi bile olsa insanları utandırmak affedilemez. Utanmasınlar diye görülen ayıpların üstünün kapatılması, gizlenilmesi ne güzel bir incelik ne büyük sevaptır. Elbette toplum zararına yapılan yanlışlar değil burada kastımız. Onlar tabii ki gerekli mercilere bildirilmeli. Ama hukuken yanlış olmayan, insani hallerden dolayı insanlar utandırılmamalıdır. Büyük bir zatın bulunduğu mekana bir adam gelir soru sormak için. Kapıdan girerken gayri ihtiyari gaz kaçırır. Utanır, mahcup olur ne yapacağını bilemez. Bunun fark eden Allah dostu gel, yaklaş der benim kulaklarım uzakları işitmez. Ne güzel bir incelik ve zerafet. Unutmayalım Allah huzurunda hataları gizlenecek olanlar, dünyada insanları utandırmayan gördükleri hataların üstünü örten insanlardır.
 

Yazarın Diğer Yazıları