Kadriye Doğan

Takva Sahibi Olabilmek

Kadriye Doğan

Ali İmran suresi 134. Ayet-i kerimede mealen şöyle buyrulmaktadır: “Onlar; takva sahipleri, bollukta da, darlıkta da Allah yolunda harcarlar, öfkelerini yenerler, insanları affederler. Allah işini güzel yapanları, iyilik yapanları sever.” 

Bu ayet-i kerime ile ilgili hoş bir tarihi olay anlatılmaktadır. 

Hz. Hasan bir gün ziyafet verir. Hatırlı misafirleri vardır. Yemek sırasında köle, elindeki yemeği döker. Sıcak yemek Hz. Hasan'ın tepesinden aşağı dökülünce onu çok öfkelendirir. Büyük adamların köleleri de, onlara hizmet edenler de büyüktür. 

Köle sıradan bir kişi değildir. Hz. Hasan'ın öfkelendiğini gören köle, yukarıda bahsettiğimiz Al-i İmran s-Suresinin 134. Ayet-i kerimesinin baş tarafını okur ve “takva sahipleri öfkelerini yenerler” der.

Hz. Hasan ayet-i kerimeyi duyunca adeta kendine gelir, sakinleşir ve öfkemi yendim, der.

Köle ayet-i kerimenin devamını okur; “onlar insanları affederler” der. Hz. Hasan bunun üzerine “seni affettim” der.

Köle ayetin son kısmını okur: “Allah iyilik yapanları, muhsinleri sever” der. Hz. Hasan “Ey köle! Seni azad ettim, bundan sonra özgürsün serbestsin” der. 

Görüldüğü gibi Allah-u Teala’nın emrine itaat eden takva sahibi Müslümanlar öfkelerini yenerler, hata yapanları affederler, hatta onlara iyilik ederler.

Peygamberimiz en cesur ve güçlü pehlivanın öfkelendiğinde öfkesini yenen kişi olduğunu söylüyor. 

Mevlana Hazretleri de; “İnsan öfkelendiği zaman coşup köpürdüğü zaman iradesi elinden gider de bütün sırları ortaya saçılır. Eli, ayağı yaptıklarını açığa vurur, nasıl bir kişi olduğuna şahitlik ederler” diyor. Kişi, kendisi: “Gelin görün. Ben cehennemlik biriyim” diye sır sancağını ortaya diker diyor. 

Eğer biz de öfkemizi yenebiliyorsak bilelim ki öfkesinin seline kapılıp da etrafı yakıp yıkan kimselerden çok daha güçlüyüz. 

Bize hata yapanı affedebiliyor, hatta ona iyilikte bulunabiliyorsak o zaman da takva sahibi Müslümanların arasında olma şerefine ulaşmışız demektir.

Ne mutlu ki Allah'ın rızasına ulaşmış, takva sahibi olabilmiş, cenneti hak etmiş Müslümanlara!
 

Yazarın Diğer Yazıları