Kadriye Doğan

Herkes Kendi Hayat Hikayesinin Baş Kahramanıdır

Kadriye Doğan

Kendi değerini bilmekle kibirli olmak arasında ince bir çizgi vardır. İnsan büyük başarılara imza atmak zorunda değil, herkes zengin olacak malı, mülkü, arabası evi olacak diye bir şey yok. Herkes profesör olacak, doktor olacak, bankada parası, marinada yatı olacak diye de bir şey yok. Bunların hiçbirinin olmaması onu onursuz etmez ki. Asıl loan hayata karşı dimdik durabilmektir. Hepimiz sırtımızda yükler taşıyoruz. Allah hepimize taşıyabileceğimiz kadar yük yüklemiş. Her sabah kalkıyoruz bütün bu yüklerimizi sırtlanıyoruz, dimdik işimize gidiyor, hayatın içinde var oluyoruz. Her birimizin imtihanı değişik ve hayatımız boyunca tekrar tekrar bu yükleri taşıyacağız. Nice imtihanlardan geçeceğiz. Bir tepeyi aştık derken yeni bir tepe çıkacak karşımıza. İnşirah suresinde anlatıldığı gibi biz yine o tepeyi de aşmaya koyulacağız. Bir dağ gibi duracağız bu hayatta ayaklarımız yere sağlam basacak, bacaklar vücudun yükünü nazikçe taşıyacak, baş ve omuzumuz dik ve alnımız açık olacak. Alın açık aynaya baktığı zaman yüzüne gururla bakacak. Kasıntılı değil kendinden emin bir duruş. Yaşamak Allah'ın bana verdiği bir görev. Ben bu görevi sonuna kadar sürdüreceğim duruşu. Bize bu yakışır.

Medine’de Asr’ı saadette bir genç sabah erkenden işine gidiyordu. Bunu gören sahabeler ne olurdu şu genç bu gençliğini, gücünü, kuvvetini Allah yolunda harcasaydı dediler. Peygamber Efendimiz buyurdu ki eğer kimseye muhtaç olmamak, ana babasını, ailesini muhtaç etmemek için işine gidiyorsa her adamı ibadettir ve zaten Allah yolundadır. Helal talep etmek için çalışmak mücahitlerin Allah yolunda yaptıkları cihada benzer.

Hepimiz kendi hayatımızın kahramanlarıyız. Son nefese kadar omuzlarımızdaki yükü taşımaya devam edeceğiz. Alnımızın teriyle paramızı kazanıp helalinden yemek, hiç kimseye börtü böceğe dahi zarar vermemek, çalmadan, çırpmadan, eğilmeden, bükülmeden dimdik durabilmek. İşte bu insan kahraman bir insandır. Örnek alınacak bir şahsiyettir. Onun bu hayatı temiz ismi evlatlarına bırakabileceği en güzel mirastır.

Yazarın Diğer Yazıları