
Yağ Kasa Dönüşür Mü?
Feyzanur Şenel
Yeni yıla herkesin duyduğu, klişe haline gelen bir sözle başlayalım; “Spor yap protein al, yağların kasa dönüşsün”
Kimya biliminin kökeni simyacılara dayanır. Simyacılar değersiz madenleri işleyerek altın elde etmeye çalışıyordu. Günümüzde de insanlar yağ hücrelerini kasa dönüştürebileceğini sanıyor.
Vücudumuzdaki yağ ve kas hücrelerinin farklı görevleri vardır. Kas hücreleri oksijen kullanır. Stabilite ve hareketten sorumludur. Yağ hücreleri de vücudumuz için gereklidir ve vücudu darbelere karşı korur. Bu iki yapı farklı yapıtaşlarından oluşur ve birbirlerine dönüşmezler. Peki bu işin doğrusu nedir?
Kas hücrelerinin enerji harcamasını sağlayan mitokondri denilen bir yapıdır. Kaslar çalıştıkça mitokondri sayısı artar, dolayısıyla enerji üretme yeteneği de artar. Bu yüzden spor yapan insanlar daha az yorulur çünkü hem akciğer kapasiteleri hem de kas hücreleri gereken enerjiyi çok daha rahat üretir.
Yağ hücreleri parçalanarak vücuttan atılabilen hücrelerdir. Diyet veya spor yaparak yağ yakımını hızlandırdığımızda vücudumuzdaki yağ oranı azalır ve sıkılaşırız. Çünkü aynı ağırlıktaki yağ, kasa göre daha fazla yer kaplar. Spor yaptığımızda kas oranımız aynı şekilde artar. Sonuçta yağ hücreleri parçalanarak vücuttan atılırken, kas hücreleri kas ağırlığını arttırır. Kilomuz aynı kalsa da daha zayıf gözükmemizin sebebi budur. Bakır nasıl altına dönüşmezse yağ hücresi de kasa dönüşmez.
Köşe yazarlığına başlayalı bir yıldan fazla oluyor. Her hafta size yanlış bilinen veya az bilinen bilgiler vermeye çalışıyorum. Bu serüvenin daha uzun sürmesi dileğiyle. Herkese sağlıklı, mutlu, huzurlu bir yıl diliyorum!