Feyzanur Şenel

Ya Orta Kulak Olmasaydı

Feyzanur Şenel

Kulağımız işitme ve dengemizi sağlayan harika bir organ. Çok fazla bilmesek de her ayrıntıda muhteşem bilgiler saklı. Gelin bu hafta orta kulağımızın fonksiyonlarından bahsedelim.

Kulağımız dış, orta ve iç kulak olmak üzere üç anatomik bölgeye ayrılır. Orta kulak, kulak zarı ile salyangoz arasında kalan boşluktur. Bu boşlukta çekiç, örs ve üzengi kemikleri bulunur. Bu kemikler sesin iletiminde görev alır. Ses iletilirken kemiklerin boyutu kulak zarından küçük olduğu için gelen enerji yükseltilerek iç kulağa iletilir. Kemikçikler kaldıraç görevi görür. Böylece ortam değişikliğinden kaynaklanan enerji kaybının bir kısmı giderilmiş olur. 

Orta kulakta bulunan östaki borusu, orta kulağın havalanmasını sağlar, bu sayede orta kulakta sıvı birikimi engellenir. 

Östaki borusu aynı zamanda burun ve boğazın kulağa açıldığı bölümdür, bu da orta kulakla dış ortamın basıncını eşitlemeye yarar. Böylece kulak sağlığı korunmuş olur. Normal koşullarda kapalı olan bu boru öksürme, hapşırma gibi durumlarda açılarak basıncı dengeler. Bu fonksiyonunu yerine getiremediği durumlarda kulakta tıkanıklık hissi oluşur. 

Orta kulakta yaşanan problemler işitme kaybı, akıntı, tıkanıklık başta olmak üzere birçok probleme neden olabilir. Bu yüzden normal bir orta kulak fonksiyonu bizler için son derece önemli.
 

Sağlıklı haftalar! 

Yazarın Diğer Yazıları