Feyzanur Şenel

Vücudum kendiyle savaşıyor: Romatizma Nedir?

Feyzanur Şenel

Kemal Sunal’ın yağmurun ne zaman yağacağını bildiği meşhur bir filmi vardı, hatırlar mısınız bilmem. Burada karakter dizlerinin ağrısıyla yağmur yağacağını anlıyor ve insanlar da bunu ilahi bir güç sanıyordu. Birçok kişinin vücudu nemli havalarda ağrır ve bu romatizmayla ilişkilendirilir. Peki romatizma bununla mı sınırlı?

Romatizma hastaları vücudunun bağışıklığını düşük zanneder. Aslında romatizma bağışıklığın fazla çalışması ve vücudun kendi hücreleri ile savaşmasıdır. Romatizmal hastalıklar birçok kategoriye ayrılır ve çok fazla hastalık bulunmaktadır. Bu bir bağışıklık hastalığı olduğundan, sanıldığının aksine yaşlı kişilerde değil genç yaşlarda belirti verir. Bağışıklık hücreleri tüm vücudu etkilediğinden hastalığa bağlı olmak üzere farklı organlara da hasar verir. Bu yüzden erkenden tanı konulması önemlidir çünkü böbrek yetmezliği gibi ölümcül durumlara yol açabilir. Evet doğru okudunuz, bazı romatizmal hastalıklar ölümcül sonuçlar doğuruyor. 

Eklemlerde şişlik, kızarıklık, sabahları ilk bir saat hareket etmede zorluk, ağrı sık karşılaşılan sorunlardır. Romatizmada kireçlenmenin aksine hareket ettikçe ağrınızda azalma görülür. Bunun yanında bazı dermal bulgular da gözlemlenebilir.

Romatizma konusunda uzmanlaşan hekimlere “romatolog” denir. Romatologlar dahiliye uzmanları olup bunun üzerine romatoloji yan dalı yapıyorlar, bu sebeple sayıları son derece az. Aynı zamanda romatolojik hastalıklarla çalışan fizyoterapist sayısı da oldukça az. Bu yüzden bu uzmanların kıymetini bilmek gerek diye düşünüyorum.

Sağlıklı haftalar!

Yazarın Diğer Yazıları