
Vertigo Farkındalık Haftası
Feyzanur Şenel
Yeri ayağımızın altından kaydıran, etrafın fırıl fırıl döndüğü, bazen kendimizi ölecekmiş gibi hissettiğimiz bir durum vertigo. Bu hafta Vertigo Farkındalık Haftası olarak tanımlanıyor. O halde aralarında benim de bulunduğum bu hastalar neler yaşayabilir, bu hafta bunu konuşalım.
Vertigoya sebep olan birçok hastalık var. Öncelikle başımızın döndüğünü hissediyorsak detaylı bir şekilde muayene olmalıyız. Bazen hastalar ani tansiyon düşüklüğündeki göz kararmasını vertigo zannedebiliyor. Bunlar gerçek vertigo değil ve ayırt edilmesi gerekiyor. En önemli noktalardan biri ise baş dönmesinin nörolojik bir hastalık mı yoksa bir iç kulak hastalığından mı kaynaklandığı. Çünkü nöroloji kaynaklı bazı durumlar hayati olabiliyor. Bu yüzden sistemik, nörolojik ve otolojik yani KBB muayenesinden geçmemiz gerekli. Gördüğünüz gibi bu hastalar çok sayıda doktorun gördüğü bir hasta grubu.
VERTİGO YAŞAYAN KİŞİLER DİKKAT DAĞINIKLIĞI DA YAŞAYABİLİR
İnsanoğlu yaşamak için dengeye ihtiyaç duyar. Dengesini bağımsız bir şekilde sağlayamayan kişi temel ihtiyaçlarını tek başına karşılayamaz. Denge için önemli reflekslerden biri olan vestibülooküler refleks,baş hareketleri sırasında gözün cisimleri sabit ve net bir şekilde algılamasını sağlar. Yürürken bile başımız hafif derecelerde yukarı aşağı hareket eder ve bu refleks aktif olarak kullanılır. Vertigo yaşayan hastalarda bu refleksler etkin olarak kullanılamadığından çok daha fazla enerji harcanır. Bu yüzden bu kişiler alışveriş merkezi, konser gibi kalabalık ortamlarda sağlıklı kişilere göre çok daha fazla yorulur. Uzaktaki cisimler yeterince net ve iyi algılanamadığından dolayı yükseklik ve uçak korkusu gelişebilir. Bu kişiler hem denge rehabilitasyonu hem de psikolojik destek ile düzelebilir. Denge sistemi dikkat ve konsantrasyonun sağlanmasında da görevlidir. Sürekli vertigo yaşayan kişiler bu sebeple dikkat dağınıklığı da yaşayabilirler.
PSİKOLOJİK SORUNLAR VERTİGOYU ARTTIRIR
Aniden oluşan, uzun süre devam eden ataklar düşündüğümüzde hele ki bu durum birçok doktora başvurulduğu halde tedavi edilememişse elbette psikolojik sorunlara yol açacaktır. Bu tarz rahatsızlıklar hastanın bağımsızlığını engeller ve zamanla depresyon, kaygı bozukluğu gibi hastalıklara sebep olabilir. Psikiyatrik sorunlar vertigoyu daha fazla arttırır, aynı şekilde vertigo da psikiyatrik rahatsızlıkları. Önlem alınmadığında hasta bu kısır döngüden kurtulamayabilir.
BİLGİLENMEK SON DERECE ÖNEMLİ
Gördüğünüz gibi vücudumuz bir bütün. Birçok sistem birbiriyle alakalı ve birbirlerinin çalışmalarından etkileniyor. Farkındalık haftaları bu hastalıkları yaşayan kişiler ve yakınlarını anlamak, empati yapmak için bir fırsat. Aynı zamanda bir gün bizim de başımıza gelebileceğinden bilgilenmek son derece önemli. Her şeyi net gördüğünüz duru bir haftanız olsun.