Feyzanur Şenel

Tanı almak neden uzun sürüyor?

Feyzanur Şenel

Çalıştığım hasta gruplarında en uzun soluklu olanı nörolojik yani sinir sisteminin hasar gördüğü hasta grupları oldu. Bu hasta grubundan özellikle MS ve Parkinson tanısı alanlar aslında birçok semptomun olduğunu,  buna rağmen tanı almanın geciktiğini ve çok sıkıntı çektiklerini uzunca anlatırlar. Peki birçok semptom varsa doktorlar neden tanı koymakta bu kadar zorlanıyor?

Her hastalık kişiye özgü semptomlar barındırabilir ancak çoğu hastalığın belli başlı özellikleri vardır. Birçok hastalığın ortak semptomları olduğundan, hastalığın patofizyolojisine uygun olarak bazı tanı kriterleri konur. Ve bu tanıyı alabilmemiz için bunların bir kısmının bizde bulunma şartı bulunmaktadır. Örneğin MS (Multipl Skleroz) hastalığında baş dönmesi, bulantı, kas güçsüzlüğü ve elektriklenme tarzı semptomlar oluşur. Ancak bunlardan hiçbiri tanı kriterlerinin arasında değildir. MS’in tanı kriterlerinde en az 2 atak ve ikiden fazla plak bulunması vardır. Bu kriterlerin bir kısmı yoksa o zaman farklı birkaç semptomu daha yaşamanız beklenir.

Bazen de test sonuçlarınız tanı kriterlerini karşılamasa bile o tanıyı alırsınız. Bu daha çok romatizmal hastalıklarda görülür. Romatizmal hastalıklar başlı başına derya deniz olduğundan, uzun süre birçok tahlil yaptırmak durumunda kalırsınız. Bazı sonuçlarınız negatif çıksa bile klinik seyir açısından çok uyumlu gidiyorsa o hastalığın tedavisi başlanabilir.

İnsan makine değil ve fakültelerde öncelikle “zarar verme”yi öğreniyoruz. Sizler için uzun, zorlu eğitimlerden geçiyoruz ve bu konuda dünyadaki kalifiye sağlık personellerinden olduğumuzu gururla söylemek istiyorum. Sorgulayın fakat hekiminize güvenin.

Sağlıklı haftalar!

Yazarın Diğer Yazıları