
Seslerden rahatsız olmak: Hiperakuzi
Feyzanur Şenel
En çok kullandığımız duyu organlarımızdan biri kulaklar. Gün içinde birçok sesli uyaran alıyoruz. Uçak sesi, araba sesi, konuşma sesleri… Bunların birçoğu bizi rahatsız etmiyor. Fakat bazı kişiler konuşma seslerinden bile rahatsız olabiliyor. Bu duruma hiperakuzi deniyor.
Hiperakuzili kişiler sesleri daha gürültülü, rahatsız edici, korkutucu, ağrı verici olarak algılayabilirler. Dahası bu tarz bir şikayet onların psikolojik durumunu etkileyerek daha öfkeli bireyler olmalarına yol açabilir. Bu kişiler daha çok ani ve tiz seslerden rahatsızlık duyar. Aynı zamanda kulak çınlaması şikayeti de olabilir. Gürültü maruziyeti, akustik travma, işitme sinirinin hasar alması, enfeksiyonlar hiperakuziye sebep olabilir.
Hiperakuzide rahatsız edici ses şiddetinin belirlenmesi önem taşır. İşitme testi ile her frekanstaki rahatsız edici ses şiddeti belirlenebilir. Ne kadar etkilenildiği belirlenmek üzere bazı anketler kullanılabilir. Hiperakuzi tedavisinde ses terapisi (duyarsızlaşma), gevşeme teknikleri, bilişsel davranışçı terapi, yaşam tarzı değişiklikleri önerilir. Terapi ile rahatsızlık duyduğunuz seslerden etkilenmeme ve bakışınızı değiştirme öğretilir.