Feyzanur Şenel

Psikosomatik ağrı nedir?

Feyzanur Şenel

İnsan bedeni yüzlerce yıldır çözülmeye çalışan bir gizem. Özellikle de beynimiz. Bilim adamları beynin yapısını ve işleyişini anlayabilmek için ömürlerini harcıyorlar. Bir şeyler anlaşıldıkça ortaya yeni sorular çıkıyor. Bilginin ve soruların sonu yok, o halde gelin biz de bugün anlaşılması zor bir konuyla ilgilenelim.

Ağrı zaman zaman hepimizin yaşadığı nahoş bir tecrübe. Ağrıyı sevmesek de bazı zamanlarda hayat kurtarıcı olduğunu söylemek gerek. Sistemle ilgili yolunda gitmeyen bir şeyler olduğunda bizi uyararak haberdar eder ve iyileştirici önlemler almamızı sağlar. Ancak bazı ağrılar bu kadar basit değil.

Herhangi bir sorun yaşadığımızda ve ağrı hissettiğimizde o an tüm duyu organlarımızdan gelen bilgiler toplanır ve ağrının oluşmasında etkili olur. O anki emosyonel durumumuz da bunda etkilidir. Örneğin bir yerde kaza yaptınız ve ağrı yaşadınız, aynı yere gittiğinizde sağlıklı olsanız bile ağrı hissedebilirsiniz. Bir de psikosomatik ağrı dediğimiz bir durum var. Bunun anlaşılması ve hastaya anlatılması, hastanın ikna edilmesi zorlu bir süreç. Psikosomatik ağrı hastanın herhangi bir organik sorunu olmadan, tamamen psikolojik kaynaklı sebeplerle vücudunun herhangi bir bölgesinde ağrı hissettirmesidir. Psikoloji oldukça karmaşık, zor bir o kadar da zevkli bir bilim dalı. İçimizde bastırdığımız ve paylaşamadığımız duygular, travmalar bir süre sonra bilinçdışına büyük bir yük oluşturuyor. Biz bastırmaya çalışsak da vücut bunu bir yerden tepki ile atıyor. Bu yüzden bu hastalarda iyileşmenin gerçekleşmesi, altta yatan esas sebebin bulunması ile ve tedavi edilmesi ile tam olarak çözülebilecek bir konu. 

Sizde de bazen duygu durumunuza bağlı fiziksel belirtiler oluyor mu? Yorucu bir şey yapmadığınız halde halsizlik, bulantı, ağrı, sıkışma hissi… Bende oluyor. Terapi almak halk arasında ayıp gibi görülse de artık farkındalık oldukça arttı ve sorunlarıyla yüzleşmek, onları çözmek isteyen insanların sayısı her geçen gün artıyor. Bu yüzden eğer etrafınızda benzer sorunları olan kişiler olduğunu düşünüyorsanız onları bu konuda cesaretlendirin ve anlamaya çalışın.

Sevgiler!

Yazarın Diğer Yazıları