
Pelvik taban nedir?
Feyzanur Şenel
Vücudumuzda birçok anatomik bölge var. Bu bölgeler farklı şekillerde adlandırılıyor ve anatomik olarak sınıflamaya yardımcı oluyor.Bunlardan biri de pelvik taban. Kemik,kas,iç organlar, damar ve sinir ağları içeren; birçok fonksiyonu bulunan önemli bir bölge. Bugün pelvik tabandan ve işlevlerinden bahsedeceğiz.
Pelvik taban leğen kemiğinini içini örten,bu bölgede bulunan bağırsak,idrar kesesi, mesane ve cinsel organlara destek olan kas ve bağ yapısıdır. Bu kaslar birbirleriyle ve nefes almamızı sağlayan diyafram kasıyla koordineli bir şekilde çalışırlar. Aynı zamanda bazı kasların bazı fonksiyonlarda daha fazla görevi bulunmaktadır. Böylece hastaların şikayetlerine göre farklı kaslara yoğunlaşılabilir ve daha efektif bir tedavi elde edilmiş olur.
Pelvik taban idrarı başlatma,sürdürme ve bitirme, dışkılama ve cinsel fonksiyonlarda görevlidir. Bu sebeple bu bölgenin fonksiyon bozukluklarında idrar-gaita kaçırma, idrarı başlatma ve sürdürmede zorluk, mesane-bağırsak-rahim gibi organlarda sarkma,ağrılı adet görme,ağrılı cinsel ilişki,pelvik ağrı,kronik kabızlık gibi sorunlar görülür. Bu bölge anatomik olarak bele yakın olduğundan bu sorunlara bel ağrısı da eklenebilir. Tüm bu sorunlar sosyal yaşamı ciddi şekilde etkiler. Aynı zamanda iş hayatı ve özel hayat da etkilenebilir. Bu sorunları azaltmak için sıvı tüketimini azaltma, bez kullanımı,internette görülen egzersizlerin bilinçsizce yapılması gibi çözümlere başvurulsa da fizyoterapiyle bu şikayetlerin azaltılması mümkün. Ülkemizde bu alan çok yeni fakat yine de çalışan birçok terapist var.
Peki neden internette gördüğümüz egzersizleri yapmamalıyız? Pelvik taban birçok kası içerir. Kasların pasif harekete karşı gösterdiği dirence kas tonusu denir yani bunu kasılabilirlik olarak düşünebilirsiniz. Tüm şikayetlere kasın güçsüz olması yol açmaz. Bazı şikayetler bu kasların aşırı kullanımı sonucu ortaya çıkar. Bu gibi durumlarda kaslara gevşeme ve esnetme egzersizleri öneririz. Aynı zamanda bu egzersizler yapılırken başka kasların çalışmaması gerekir. Bu yüzden yalnızca bu bölgeyi çalışmayı bir pelvik taban fizyoterapisti öğretebilir. Herkesin kas gücü farklı olduğundan tekrar sayısının da gücünüze göre belirlenmesi gerekir. Bu sebeple gördüğümüz egzersizleri uygulamak bize zarar getirebilir. Sağlıklı haftalar!