Feyzanur Şenel

Neden İşitme Cihazı Kullanmalıyız?

Feyzanur Şenel

İşitme kaybı günümüzde engel yaratan durumların başında geliyor. Temel olarak işitme kayıplarını iletim tipi, sensörinöral (iç kulağın hasar aldığı durum), mikst yani hem iletim tipi hem sensörinöral tipte kayıp, santral kayıp (beyindeki işitme merkezinde hasar olması) , ve fonksiyonel kayıp olarak sınıflandırabiliriz. 

İşitme kayıplarının bazıları geçici bazıları kalıcıdır. Örneğin kısa süre yüksek sesle müzik dinlediğimizde işitme hücreleri hassaslaşır fakat bu durum sonra düzelir. Uzun süren gürültü veya farklı durumlar sonucu salyangoz hasar aldıysa bunun geri dönüşü yoktur. Bu sebeple işitmenin korunması son derece önemlidir.

İşitme kaybımız olduğunda kayba bağlı olarak günlük konuşmaları anlamakta zorluk, iletişim eksikliği, konuşulanları anlama için efor sarf etme ve bunun sonucunda aşırı yorgunluk, zamanla sosyal kaygı oluşabilir. İletişim kurmadığımızda özellikle yaşlı isek demans yani bunama veya Alzeihmer gibi hastalıklara yakalanma olasılığımız artar. Konuşma hem zihinsel hem de motor aktivitedir bu sebeple her yaşta bizi etkiler. 

İşitme kaybının telafisi için işitme cihazları kullanılır. İşitme cihazı sesi yükselterek anlamanızı kolaylaştırır. Kaybınızı iyileştirmez ancak sesleri daha rahat anlarsınız ve işitme kaybının getirdiği olumsuzlukları azaltmış olursunuz. Cihaz kullanımı işitmeyi geriletmez, kulağı alıştırmaz. Bunlar halk tarafından yanlış bilinen bilgilerdir. Bu yüzden işitme kaybınız varsa ve özellikle konuşulanları anlamakta zorlanıyorsanız odyoloğunuza danışarak size uygun ve uyum sağlayacağınız bir cihazı kullanmaya başlamanız son derece önemli.

Sizi mutlu eden şeyler duyacağınız bir hafta olsun! 

Yazarın Diğer Yazıları