Feyzanur Şenel

Lenfödem nedir?

Feyzanur Şenel

Çoğumuzun vücudunda zaman zaman ödem görülür. Hava değişimlerinde, bir travma aldığımızda, uzun süreli yolculuklarda... Bu ödem bir süre bizimledir ve belirli bir süre sonra vücudumuz eski haline geri döner. Ancak bazı ödemler zamanla azalma gösterse de ömür boyu kişiyle beraberdir. Bunlardan biri de lenfödem. 

Lenfödem, hücreler arası boşlukta proteinden zengin sıvı birikimidir. Proteinler oldukça büyük moleküllerdir ve transferleri daha zordur. Bu yüzden lenfödem normal ödemler gibi tedavi edilemez. Çünkü protein azalmazsa ödem geçmez ve ilerlemeye devam eder. Bu nedenle lenfödemde normal ödemden farklı manuel teknikler kullanılır. 

Peki bu hastalığın sebebi nedir? Lenfödem Primer ve sekonder lenfödem olarak ikiye ayrılır. Primer lenfödemde kişi aslında damarlarında zayıflık veya hasar ile doğar ancak belirli bir yaşa kadar vücut bunu tolere edebilir. Bu kişiler genellikle ergenlik dönemlerinde lenfödemle tanışır. Sekonder lenfödemde sonradan kazanılmış hasar söz konusudur. Genellikle meme ve jinekolojik kanserlerin cerrahisi sonrasında hasar alan lenf sistemi aşırı yükü tolere edemez ve lenfödem gerçekleşir. Halihazırda psikolojik açıdan travma yaşamış bir hastanın kurtulmuşken kronik bir hastalığa yakalanması hem hasta hem biz klinisyenler açısından süreci zorlaştıran bir durum. Sürekli şişen, bazen yara olan ve zamanla cilt dokusunun kalinlastigi, renginin degiştigi bir hastalık başlarda oldukça korkutucu. Hastalar haklı olarak ölümcül bir durum zannedebiliyor. Ancak bu hastalarin büyük bir kısmında böyle bir risk yok. Üstelik lenfödem önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık.
 

Yazarın Diğer Yazıları