Feyzanur Şenel

Kulak neden öpülmemeli?

Feyzanur Şenel

Geçen haftalarda okuduğum, İzmir’de gerçekleşen bir haber bu köşe yazısını yazmama neden oldu. Haberde bir hanımefendi, eşini kulağından vakumlayarak öptüğü için kulak zarında delinmeye sebep olmuştu. Zaman zaman şaka amaçlı da yapılan bu hareket gördüğünüz gibi kulak sağlığı açısından son derece zararlı. 

Kulak zarımız dış kulağın bittiği, orta kulağın başladığı yerdir. Bu zar alt kısımdan kemiğe sıkıca, üst kısımdan daha esnek bir şekilde tutunur. Çünkü üst kısımda orta kulakta bulunan ve sesi kaldıraç görevi görerek salyangoza ileten kemiklerimizle bağlantılıdır. Bu bölgede aynı zamanda çok küçük kaslar da bulunur. Bu kaslardan biri “tensor timpani”dir. 

Tensor timpani kası, dış kulak yolundan gelen seslerin frekansı ve şiddetine göre kasılıp gevşeyerek kulak zarının gerginliğini ayarlar. Bu sayede kulak zarı aniden gelen şiddetli seslere karşı korunmuş olur. Ancak çok yakından gelen, vakumlar tarzda aşırı basıncın oluştuğu durumlarda  -aynı zamanda bu süreklilik arz ediyorsa- takdir edersiniz ki zar hasar görecektir. Örneğin demin bahsettiğim haberde eşi daha çok sol kulaktan öptüğü için sol kulak daha çok hasar almıştı. 

Kulak zarı işitme sağlığı için son derece önemli. Bu sebeple onu özellikle önleyebileceğimiz her türlü travmadan korumak gerek.

Sağlıklı haftalar!

Yazarın Diğer Yazıları