Feyzanur Şenel

Kulak Kireçlenir mi?

Feyzanur Şenel

Eklem kireçlenmeleri özellikle ileri yaşlarda görülen, vücutta ağrı ve hareket kaybına sebep olan durumlardan. Özellikle diz, kalça ve eldeki kireçlenmeler hastaların hayatını zorlaştırıyor. Peki kulağınızda da kireçlenme olabileceğini biliyor muydunuz?

Kulakta vücudun en küçük kemikleri olan çekiç, örs ve üzengi kemikleri yer alır. Bu kemikler birbiriyle eklem yapar ve kulak zarından gelen sesin şiddetini yükselterek iç kulağa iletir. Böylece ortam değişiminden dolayı azalan enerji kaybının bir kısmı telafi edilmiş olur. Bu kemikler de eklem yaptığından tıpkı dizimizdeki gibi zamanla yıpranma oluşabilir. Bunun sonucunda halk arasında kulak kireçlenmesi denilen otoskleroz hastalığı oluşur. Üzengi kemiğinin hareketi kısıtlanır ve işitme kaybına neden olur. Aynı zamanda kulak çınlaması ve nadir de olsa denge problemleri görülebilmektedir. 

Otoskleroz hastalığında hastalığın evresine ve kişideki semptomlara göre tedavi belirlenir. Hafif, orta işitme kayıplarında işitme cihazı kullanılabilir. Daha ileri şikayetleri olan hastalarda KBB hekiminin değerlendirilmesi ile cerrahi düşünülebilir. Cerrahide üzengi kemiği çıkarılarak yerine protez takılır. Üzengi son derece küçük bir kemik olduğundan bu son derece zor bir işlemdir, bu sebeple özel bir ustalık gerektirir. 

Otoskleroz tek taraflı başlayarak zamanla iki kulağı da etkileyebilir. Bu hastalığı yaşıyorsanız düzenli olarak odyolojik tetkitlerinizi yaptırmanız ve odyoloğunuz ile KBB hekiminizin kontrolünde olmanızı öneririm.

Yazarın Diğer Yazıları