Feyzanur Şenel

Fizyoterapistin Yoğun Bakımda Ne İşi Var?

Feyzanur Şenel

Fizik tedavi sağlık bilimlerinde en çok alt branşın olduğu alanlardan biri. Bu branşlardan biri “kardiyopulmoner rehabilitasyon.” Bu rehabilitasyonu uyguladığımız en az bilinen ve “orada ne yapıyorsunuz ki” diye sorulan yerlerden biri yoğun bakımlar. Peki biz yoğun bakımda ne yapıyoruz?

Yoğun bakımlar hastaların en çok hareketsiz kaldığı, çoğu hastada akciğerlerde balgamın biriktiği ve kandaki oksijen seviyesinin düştüğü alanlar. 

Vücudumuz hareketsizliğe kısa zamanda tepkiler verir. Hareket edince yalnızca iskelet kaslarımızın çalıştığını düşünsek de kalpte de çizgili kaslar bulunur ve kalp aslında eforla güçlenir. Uzun süre hareketsiz kaldığımızda dolaşımımız yavaşlar. Kalp vücuda gerekli kanı göndermek için daha çok çalışır. Böylece nabzımız da tansiyonumuz da yükselir. Yoğun bakımda yapılan egzersizler hem kasları ve eklemleri korur hem de kalp ve akciğer kapasitesinin kaybını azaltır.

Fizik tedavi sadece fiziksel egzersizlerden ibaret gibi düşünülse de solunum egzersizleri ve balgamı çıkarmaya yönelik teknikler işimizin önemli bir parçası. Yoğun bakımdaki çoğu hastada -özellikle de kalp damar cerrahisi yoğun bakımındaysanız- akciğerlerde balgam birikebiliyor. Çünkü siz hareket ederken nefes alıp vermeniz ve titreşimlerinizle normal koşullarda balgamı çıkartabilirsiniz ancak yoğun bakımda bunlar olmadığından sekresyon akciğerde birikir. Bu da kandaki oksijen seviyesini düşürür. Balgamı atmaya yönelik teknikler hastanın daha rahat nefes almasını sağlar ve yoğun bakımda kalma süresini kısaltır. 

Uzun süre yoğun bakımda kalan hastalarda hatta kısa sürede kalanlarda bile bası yarası olma ihtimali her zaman var. Bu da hasta için hem enfeksiyon hem de ağrı ve hareket kısıtlılığına sebep oluyor. Hastaların medikal durumuna uygun olarak pozisyonlanması da fizyoterapistin görevleri arasında.

Hayatınızın hiçbir döneminde bu deneyimleri yaşamamanız temennisiyle.

Sağlıklı haftalar!

Yazarın Diğer Yazıları