
Fizyoterapiste ne zaman başvurabilirim?
Feyzanur Şenel
Uzun zamandır mesleki kimliğimle bu gazetede köşe yazıları yazıyorum. Bilim ilerliyor ve birçok yeni meslek dalı oluşuyor. Zamanda geriye gidersek fizyoterapistliğin çok da eski bir meslek olmadığını görebiliriz. Sokakta ne iş yaptığımızı sorduğumuzda ya işimiz çok küçük bir kısmının bilindiğini ya da hiç bilinmediğini görüyorum. İşte yazmaya başlarken tam olarak istediğim buydu; insanlara mesleğimi tanıtmak, ilginç konular bulmak ve insanları doğru şekilde yönlendirmek. Biraz olsun mesleki farkındalık oluşturduğumu düşünüyorum. Bu yüzden bu hafta fizik tedavinin branşlarından ve mesleğimden bahsetmek istedim
Fakülte veya yüksekokulların fizik tedavi ve rehabilitasyon lisans bölümü mezunları fizyoterapist unvanı alır. Fizyoterapistler hareket sistemini etkileyen herhangi bir sorunda gerekli değerlendirmeleri yaparak terapi planını programlar ve uygular. Aynı zamanda fiziksel sağlığın korunmasında da rolleri bulunmaktadır. Örneğin hiçbir fiziksel problemi olmayan bir kişi de fizyoterapiste başvurabilir.
Hareket sistemini etkileyen hastalıklar arasında ortopedi ve nöroloji başta gelir. İnsanlar daha çok bu branşlarla ilgili bilgi sahibi. Fizik tedaviye bu branşlar dışında romatizmal hastalıklar, kalp damar hastalıkları, göğüs hastalıklarında da başvurulabilir. Bu hastalık grupları için farklı değerlendirme ve tedavi yöntemlerimiz var. Örneğin bronşlarınız dolu ve nefes almakta zorlanıyorsanız akciğerlerinizdeki balgamı çıkartabilecek farklı egzersiz ve teknikler uyguluyoruz. Bu sayede oksijen saturasyonunuzu arttırabiliyoruz.
Aynı zamanda kadın ve erkek sağlığı da fizik tedavide yeni oluşmaya başlayan branşlardan. Gebelik ve kadın hastalıkları ile ilgili konularda fizyoterapistler olarak rol üstleniyoruz. Aynı zamanda erkek üreme hastalıklarında da bazı yöntemlerimiz sorunlarınıza yardımcı olabiliyor.
Spor fizyoterapistleri, amatör veya profesyonel spor kulüplerinde sakatlanmaların önlenmesi ve tedavi edilmesi için çalışıyor.
Bunun dışında ,çene ekleminde uzmanlaşan ve çalışan fizyoterapistler var. Çeneyi açma-kapamada zorluk, ağrı ve diş sıkma gibi problemlerde başvurabilirsiniz. Yeni oluşan branşlardan biri de vestibüler rehabilitasyon yani denge bozukluğu yaşayan kişilere uygulanan rehabilitasyon. Şu an için bunu bilen çok az terapist var. Kanserli hastaların yaşam kalitesini artırmak ve semptomlarını azaltmak için çalışan ve bu alanda uzmanlaşan fizyoterapistler de mevcut. Aynı zamanda herhangi bir uzuv kaybı yaşadıysanız amputelerle çalışan fizyoterapistlere sorunlarınız için danışabilirsiniz.
Gördüğünüz gibi fizik tedavi oldukça geniş yelpazesi olan bir meslek grubu. Umarım bu branşların terapist sayıları artar ve herkes etkili bir tedaviye rahatça ulaşabilir.