
Etraf Değil Ben Dönüyorum
Feyzanur Şenel
Çocukluğumdan beri baş dönmesi şikayeti yaşıyorum. Uzun yıllar doktorlara “etraf dönmüyor, ben dönüyorum” deyip durdum. Nöroloji ve kulak burun boğaz arasında mekik dokuyup durdum ta ki etraf da dönene kadar. Yani baş dönmesinin birkaç türü olduğunu kendi bedenimde deneyimledim.
Bu kısa hayat hikayemi sizinle paylaşıyorum çünkü bu durumu yaşayanları çok iyi anlıyorum. Tıbbi durumunuz çözülemediğinde hayal kırıklığı yaşarsınız. Daha sonra ataklar yaşadıkça ve bir çözüm bulamadığınızda depresyon, panik atak gibi hastalıklarınız da oluverir. Siz panik yaptıkça ataklarınız da sıklaşır, kısır bir döngüye girersiniz.
Fizik tedavi öğrencisiyken ataklarım tekrar etmişti ve bir tanı bile almamıştım. Daha sonra bu iki durumun birbirinden ayrı olduğunu öğrendim. Etraf dönüyorsa “vertigo” ben dönüyorsam “dizziness” deniyor. Bu iki semptoma sebep olan onlarca hastalık olabilir. Peki ne yapmalıyız? Öncelikle özellikle baş dönmesi alanlarında çalışan hekimler bulmamız gerek. Bu alanda çalışan kişi sayısı oldukça az ve tanı için gerekli odyolojik ekipman yetersiz olabiliyor. Eğer bir baş dönmesi atağı yaşadıysanız öncelikle nöroloji uzmanına muayene olup sinir sistemi hastalığı olmadığına emin olun. Daha sonra bir KBB hekimine başvurmalısınız. KBB hekimi denge sisteminin değerlendirmesi için odyoloğunuzdan bazı testler isteyebilir. Odyologlar denge ve işitme uzmanı olup bu alanda yetkin kişilerdir. Tüm testleri yaptırın ve durumunuzu öğrenin.
Bazı durumlar hariç çoğu vertigo ve dizziness vakasında dönme hissini azaltan ve dengeyi arttıran bir terapi yöntemi var; vestibüler rehabilitasyon. Bazı egzersizleri ve manevraları uyguladığımızda semptomlarınız oldukça azalabiliyor.
Düşmekten korkuyorsanız ve hareketi azalttıysanız kendinize en büyük kötülüğü yapıyorsunuz. Hem depresyonunuzu hem ataklarınızı arttırmış oluyorsunuz. Gerekirse bir ortez eşliğinde mutlaka hareket edin. Bunun için bir fizyoterapiste danışabilirsiniz.
Başınızı sadece mutluluk döndürsün. İyi haftalar!