
Duyuyorum ama anlamıyorum?
Feyzanur Şenel
İşitme uzmanlarının en sık duyduğu cümlelerden biri “duyuyorum ama anlamıyorum” dur. İşitme kaybı dünyada engel yaratan durumlarda ilk sıralarda gelir ve hastalar aslında duyduğu için kaybı olmadığını düşünebilir. Aslında anlamama işitme kaybı olduğunun göstergesidir. Peki duyduğumuz halde nasıl anlamıyoruz?
Duyduğunu anlamama şikayeti özellikle sensörinöral kaybı olan hastalarda görülür. Ses dalgaları salyangoza gelerek burada elektrik enerjisine çevrilir ve beyne iletilir. Bu yolaktaki herhangi bir hasar sensörinöral kayba sebep olur. Araştırmalar gösteriyor ki Kayıp hafif olsa bile günlük yaşamı son derece etkiliyor. Bunun sebebi de seslerin farklı frekans spektrumuna ait olması.
İşitme kayıplı bireyler genel olarak yüksek frekanslı sesleri yani tiz sesleri duymakta zorlanır. Konuşmaları anlamak için tiz seslere de ihtiyacımız var çünkü konuşma birçok sesin birleşiminden oluşur. İşitme kaybımızın olduğu frekanslardaki sesleri duymak zorlaşır. Örneğin yüksek frekanslarda kaybımız varsa “s” sesini içeren kelimeler söylendiğinde duyabildiğimiz seslerle tahminde bulunarak telafi etmeye çalışırız. Bu da bizi oldukça yorar.
Hayatı bu şekilde idame ettirmek oldukça zordur. Bunun yanında konuşma ve işitmenin olmaması bilişsel fonksiyonlarımızı dahi olumsuz yönde etkiler. Bu tür durumlarda işitme cihazı kullanılması gerekir. Cihazların tembellik yaptığına dair yanlış bir algı var. Aksine işitme cihazı sesleri anlamanıza yardımcı olarak hayatınızı kolaylaştırır, bilişsel fonksiyonlarınızın gelişmesine katkı sağlar. Demans riskinizi arttırır.
Güzel şeyler duyduğunuz bir hafta olsun