
Çizimler beyin fonksiyonu hakkında bilgi verir mi?
Feyzanur Şenel
Uzun zamandır bu köşede yazarlık yapıyorum ve genellikle fazla bilinmeyen, dikkat çekici bilgiler vermeye çalışıyorum. Bu yüzden bir fikriniz olması amacıyla bu hafta bu konuyu seçtim. Kendinizi birkaç dakikalığına sinirbilimin kollarına bırakmaya ne dersiniz?
Gördüklerimizi algılama, yorumlama, motor cevap oluşturma beynin görevlerinden birkaçı. Bu sebeple beyin fonksiyonlarını etkileyen bazı hastalıkları anlamak için hastalara resim çizdirilebilir. En basit bir saat çizimi bile hastadan hastaya değişir. Aynı zamanda psikotik bazı hastalıklarda da çizimler değişir. Örneğin Van Gogh’un psikozları ilerledikçe yaptığı portreleri ile önceki portreleri karşılaştırırsak zamanla gerçeklikten uzaklaşmış olduğunu görürüz.
Saat testine dönecek olursak son derece basit gibi görünen bu test, Alzheimer ve demans gibi hastalıkları anlamak için son derece etkili bir yöntem. Çünkü saat çizerken kişinin karşıdakinin ne istediğini anlaması, saati hayal etmesi, her bir rakamı nereye yazacağını bilmesi, koordineli bir şekilde bu çizimi yapması gerekir. Örneğin Alzheimer hastaları bir yuvarlak çizer fakat sayıları yalnızca tek bir tarafa sıkı bir şekilde yerleştirebilir ya da beyin felci geçiren bir hasta, saatin yalnızca yarısını çizebilir. Saat testi ile bazı sonuçlar elde edilerek buna yönelik gerekli diğer tanısal testler uygulanabilir.
Eğer aşırı unutkanlık yaşayan yaşlı ebeveynleriniz varsa bir saat çizmesini isteyebilir ve sonrasında bununla hekiminize başvurabilirsiniz.
Sağlıklı haftalar!