Feyzanur Şenel

Çenemden Neden Ses Geliyor?

Feyzanur Şenel

Çene eklemi vücudumuzda en çok kullandığımız eklemlerden. Konuşurken, yemek yerken, esnerken ağzımızın hareket ettiği her aktivitede çenemizin eklem açıklığına ihtiyacımız var. 

Çene eklemiyle ilgili yaşanan problemlere “temporomandibular disfonksiyon” diyoruz. Yani bu eklemin fonksiyonunu yeterince yerine getirememesi durumu olarak tanımlayabiliriz. Çene eklemi iki taraflı ve çok planda hareket eden bir eklem. Ayrıca birçok ligament, bağ içerir. Bu bağların kısalması, çeneyi kapatan kasların fazla çalışması, eklemin kıkırdak dokusunu kaybetmesi sonucu eklem yüzeylerinin birbirine sürtmesi bu durumu tetikleyen olaylar. Sonuç olarak eklemde hareket kısıtlılığı, çene, baş veya kulakta ağrı, eklemden ses gelmesi gibi sorunlar yaşanır. Bu da günlük yaşam aktiviteleri ve iş gücü kaybına yol açabilir.

Çeneden gelen ses eklemden de kaslardan da kaynaklanabilir. Bazı durumlarda ilaç, fizik tedavi yöntemleri işe yararken ileri vakalarda cerrahi gerekebilir. Öncelik ağrının azaltılarak çenenin hareketinin kazanılmasıdır. Bu yüzden ağrı kesici, dokunun kanlanmasını arttıran akımların yanı sıra çene kaslarına tetik nokta masajı, kuru iğneleme, botoks uygulaması yapılabilir. Çene özel bir eklem olduğundan egzersizleri de farklıdır. Ancak bu hasta grubunda gevşemeyi öğrenmek en önemli kazanımlardandır. 

Bu hastaların tedavisinde çene cerrahisi uzmanı,  KBB uzmanı, diş hekimi ve fizyoterapistlerin ekip halinde çalışması son derece verimli olacaktır. 

Yazarın Diğer Yazıları